Κριτική της γαλλόφωνης ταινίας «Eiffel»

Κριτική της γαλλόφωνης ταινίας 
«Eiffel» 
7/10

Ο τίτλος τα λέει όλα. Πρόκειται για ένα φιλμ, που αφορά στην κατασκευή του Πύργου. Μπορεί αυτό να είναι ενδιαφέρον για το θεατή; ναι, αν του προσθέσεις το ερωτικό ειδύλλιο απαντά η πρωτο-εμφανιζόμενη σεναριογράφος Caroline Brongrand (1967). Έτσι η ταινία γυρίζεται είκοσι-τέσσερα χρόνια μετά τις αρχικές συζητήσεις με τη βοήθεια της νεόκοπης παραγωγού Vanessa Van Zuylen (1968). Σκηνοθετεί ο 43χρονος Martin Bourboulon, ενώ στο παρελθόν είχε εμπλακεί το όνομα του σκηνοθέτη Luc Besson με πρωταγωνίστρια την Isabelle Adjani και πριν από αυτούς του Liam Neeson στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Gustave Eiffel (1832-1923).

Η υπόθεση του φιλμ εμπνέεται ελεύθερα από την πραγματική ιστορία. Βρισκόμαστε στο μήνα Μάρτη του έτους 1889, οπότε και όλα είναι έτοιμα για τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1887, για να παρουσιαστεί στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού. Το 1886 ο πολύτεκνος, χήρος, κατασκευαστής, μηχανικός Eiffel (ο Romain Duris) συναντά την Adrienne Bourges (1842-1905), με την οποία είχε πρωτογνωριστεί στο Bordeaux το 1880, όσο ολοκλήρωνε την κατασκευή μιας γέφυρας. Και από κει ξεκινά η παράλληλη δράση του έργου. Από τη μία παρακολουθείς τον πυρετό κατασκευής του Πύργου και από την άλλη εξελίσσεται ο έρωτας, που υποτίθεται τον ενέπνευσε. 

Τα ηνία του ενδιαφέροντος κρατά πια η δίγλωσση, 26χρονη, πρωταγωνίστρια Emma Mackey (Death on the Nile, 7/10, 2022). Η Mackey μεταμορφώνεται πετυχημένα από την έφηβη του τηλεοπτικού Sex Education (8,5/10, 2019-2021) σε μοιραία γυναίκα με ρούχα εποχής. Κλέβει την παράσταση από τον Duris (Gadjo Dilo, 1997), ο οποίος υποδύεται τον σωματοφύλακα Aramis στις δύο νέες ταινίες του Bourboulon (The Three Musketeers: D’ Artagnan, 2023 και The Three Musketeers: Milady, 2023). Η Mackey πείθει ως γυναίκα, που μπορεί να προκαλέσει πάθος. Το βλέμμα της και το χαμόγελό της, καθώς και η έμφυτη κομψότητά της, την αναδεικνύουν σε γυναίκα-σύμβολο για τον Eiffel, ο οποίος δεν μπόρεσε – βάσει σεναρίου – να την ξεπεράσει. Δείτε το φιλμ και εντυπωσιαστείτε ή από το θαύμα της μηχανικής ή το θαύμα του έρωτα.

Trivia: 
- Τον απατημένο σύζυγο υποδύεται ο 44χρονος Pierre Deladonchamps (Stranger by the lake, 7/10, 2013).
- Τη μουσική υπογράφει ο Alexandre Desplat. 
Το φιλμ κυκλοφορεί στις 28 Ιουλίου από τη Rosebud.21. 
Trailer:

Video Url