Κριτική της ισπανόφωνης μαύρης κωμωδίας «Το κόλπο της νυφίτσας / The Weasel’s Τale»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Το κόλπο της νυφίτσας / The Weasel’s Tale» 
7/10

Η εναρκτήρια σκηνή του φιλμ σε προϊδεάζει για αυτό, που πρόκειται να δεις. Μία νυφίτσα και ένας ποντικός εισβάλλουν με απειλητικές διαθέσεις σε ένα κοτέτσι και μία κουζίνα αντίστοιχα. Κάπως έτσι και το νεαρό, δυσοίωνο ζευγάρι του Francisco (Nicolas Francella, 1990) και της Barbara (Clara Lago, 1990) καταφτάνουν, για να ταράξουν τις ισορροπίες των τεσσάρων, ηλικιωμένων συγκατοίκων Mara (Graciela Borges, 1941), Norberto (Oscar Martinez, 1949), Pedro (Luis Brandoni, 1940) και Martin (Marcos Mundstock, 1942-2020) στην αργεντίνικη ταινία του 2019 του Juan Jose Campanella (1959) (El secreto de sus ojos, 2009). Ο Campanella είναι υπεύθυνος - μετά του Darren Kloomok - και για το σενάριο, το οποίο βασίζεται στην πλοκή του φιλμ Los muchachos de antes no usaban arsenico / Yesterday’s Guys Used No Arsenic (1976) των Augusto Giustozzi και Jose A. Martinez Suarez (ο σκηνοθέτης της ταινίας, που προτάθηκε για το ξενόγλωσσο Όσκαρ του 1977).

Ας μην τρομάξει η άνω των δύο ωρών διάρκεια του φιλμ. Μετά τα δέκα πρώτα λεπτά, που κυλούν αργά και αδιάφορα, ανάβουν τα αίματα σε αυτό το remake. Η υπόθεση τονίζει το χάσμα γενεών, που υπάρχει μεταξύ των ογδοντάρηδων, αποσυρμένων καλλιτεχνών και των αδίστακτων, τεχνοκρατών, κερδοσκόπων τριαντάρηδων Francisco και Barbara. Το καστ είναι αξιοπρόσεκτο στους ρόλους του και ειδικά οι Graciela Borges, Oscar Martinez, Clara Lago και σε μικρότερο ρόλο η Luz Cipriota ως δήθεν μεγάλη θαυμάστρια της Mara. 

Trivia: - Το σάουντρακ υπογράφει ο Emilio Kauderer (1950), ενώ ακούγονται τα τραγούδια Only You (The Platters), Young at heart (Perry Como), I’m Sorry (Brenda Lee), Big Boys (Chuck Berry) και Limbo Rock (Chubby Checker).  

- Στην πλατφόρμα του youtube είναι διαθέσιμη η πρώτη ταινία, που επικεντρώνεται στη μη αποδεκτή αγάπη των τριών ηλικιωμένων αντρών.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 21 Ιουλίου από το Cinobo. 

Trailer:

Video Url