Κριτική της τηλεταινίας «Rise / Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο»

 

Κριτική της τηλεταινίας

«Rise / Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο»

7/10

Η υπόθεση της παραγωγής αφορά σε ότι περιγράφει ο τίτλος της: στον ερχομό στην Ελλάδα – μέσω Τουρκίας – εν έτει 1991 των γονέων των αδελφών Αντετοκούνμπο (Antetokounmpo-Adetokunbo) και στον πολυετή αγώνα της οικογένειας μέχρι την αναγνώριση. Για το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είχε άποψη ο Giannis - Ugo (Γιάννης – Ούγκο) Antetokounmpo (1994), καθώς το όνομά του περιλαμβάνεται στους παραγωγούς μετά των Ανδρέα Δημητρίου (Dimitri Andreas), Michael (Mihail) Foutras, Κώστα Ραφτόπουλου (Kostas Raftopoulos), Bernie Goldman (300, 300: Rise of an Empire) και Douglas Jones.

Ο Νιγηριανός, μετανάστης, σκηνοθέτης Akin Omotoso (1974) παραδίδει, βάσει σεναρίου του Ουαλο-Ιρανού, μετανάστη, σεναριογράφου Arash Amel (1976) (A Private War, 2018, 8/10, Grace of Monaco, 2014, 7/10) μία ωραιοποιημένη εκδοχή της περιπέτειας της οικογένειας μεταναστών Αντετοκούνμπο (Antetokounmpo) σε περιτύλιγμα οικογενειακής τηλεταινίας. Ενδεικτικά: το εσωτερικό της παλιάς Εθνικής Βιβλιοθήκης χρησιμοποιείται ως χώρος κινηματογράφησης των σκηνών, στις οποίες οι γονείς προσέρχονται στη διεύθυνση αλλοδαπών (δήμος ή περιφέρεια) για κατάθεση δικαιολογητικών για άδεια παραμονής και εργασίας. Έχοντας απασχοληθεί επί οκτώ συναπτά έτη ως δικηγόρος με το Δίκαιο των Αλλοδαπών (2005-2013), βεβαιώνω πως οι συνθήκες εργασίας για υπαλλήλους, μετανάστες και δικηγόρους υπήρξαν αρκούντως χειρότερες. Επίσης η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα παρουσιάζεται αποσπασματικά σε μία σκηνή, που τα αδέλφια Γιάννης και Θανάσης επιβιβάζονται σε λεωφορείο του τότε Ο.Α.Σ.Α.. Η αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών από την ελληνική αστυνομία αποτυπώνεται κυρίως σε μία σκηνή με πρωταγωνιστή τον πατέρα της οικογένειας. Το σενάριο συμπυκνώνει το ρατσισμό, που βίωσε η οικογένεια στη φράση «Γιατί μας μισούν τόσο;», ενώ δεν παραλείπει να δείξει τη φιλόξενη πλευρά των Ελλήνων, αλλά και την εκμετάλλευση των μεταναστών από ομόφυλούς τους.

Δεν έχει ξεχαστεί όμως η σκληρή πραγματικότητα. Όπως έγραφα πριν τέσσερις μήνες στην κριτική της ταινίας King Richard (https://apotis4stis5.com/film-tv/53469-reinaldo-marcus-green-king-richard): «…Το 2020 καθηγητής του ΕΚΠΑ και Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μαλακάσας(!) εκδήλωσε τον ρατσισμό του, βρίζοντας τον καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετoκούνμπο.». Και η ίδια η ταινία καθιστά κύριο θέμα το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν αλλοδαπός μέχρι να τον ζητήσει το NBA το 2013. Τότε αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς να του δώσει κατ’ εξαίρεση την ιθαγένεια, αφού ο σχετικός νόμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είχε κριθεί νωρίτερα αντισυνταγματικός από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας). Ο ν. 3838/2010 έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς τους συμπλήρωναν πέντε χρόνια «νόμιμης και μόνιμης» παραμονής. Το κόμμα της Ν.Δ. τον καταψήφισε και ο Σαμαράς υποσχόταν την κατάργησή του. Τα ίδια επαναλήφθηκαν και με τον αντίστοιχο νόμο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. εν έτει 2015 (Ν. 4332/2015). Ο σημερινός αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης προσφωνούσε τον Γιάννη «Ακενοτούμπο» (επικαλούμενος σαρδάμ) και ότι είχε γεννηθεί «κάπου στην Αφρική», ενώ είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του N.B.A. από τους Milwaukee Bucks έσπευσε να τον συγχαρεί μέσω των social media...

Στους ρόλους του Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο κάνουν το ντεμπούτο τους τα αδέλφια Uche και Ral Agada αντίστοιχα. Τη μητέρα τους υποδύεται η καλή Νιγηριανή ηθοποιός Yetide Badaki (American Gods, Masters of Sex). Τον πατέρα τους – στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η ταινία – ερμηνεύει πειστικά ο Νιγηριανός Dayo Okeniyi (Fresh, Terminator Genisys, The Hunger Games). Μετρημένος στο ρόλο του πρώτου ατζέντη του Greek Freak ο Ευθύμης Χαλκίδης. Ο Χρήστος Λούλης εγκλωβίζεται αυτή τη φορά στη μανιέρα του. «Κομμένος» στο μοντάζ μάλλον ο ρόλος του Μιχάλη Οικονόμου.

Trivia:

- υπάρχει αναφορά στην αμερικάνικη ομάδα μπάσκετ 76ers, η οποία αποτελεί την ομάδα καλαθοσφαίρισης, στην οποία αναδεικνύεται η αξία του ήρωα του φιλμ «Hustle» (2022, 7/10) του Netflix.

- Πολλές σκηνές γυρίστηκαν στην Αθήνα.

Η ταινία παίζεται στο Disney+.

Trailer: