Κριτική του τρίτης μεγάλου μήκους ταινίας του Reinaldo Marcus Green «King Richard/Η μέθοδος των Γουίλιαμς»

Κριτική του τρίτης μεγάλου μήκους ταινίας του Reinaldo Marcus Green «King Richard/Η μέθοδος των Γουίλιαμς»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«King Richard/Η μέθοδος των Γουίλιαμς»

7,5/10

Ο μαύρος και Λατίνος σκηνοθέτης Reinaldo Marcus Green (Top Boy, 2019) γεννήθηκε στο Bronx της Νέας Υόρκης το 1981 και τυγχάνει αδελφός του - επίσης σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου - Rashaad Ernesto Green (1978). Ο πατέρας Green ήθελε να κάνει τους δύο γιους του αστέρια του baseball. Κατά τον ίδιο τρόπο ο νυχτοφύλακας Richard Williams (Will Smith) υπήρξε ο αποφασισμένος προπονητής των κορών του Venus (Αφροδίτη) (1980) και Serena (Σειρήνα) (1981) Williams στο Compton του Los Angeles, μέχρι να τις αναλάβουν επαγγελματίες εκπαιδευτές του τένις. Τα κοινά σημεία στις δύο οικογένειες είναι προφανή. Παραγωγή και πρωταγωνιστής βρίσκουν τον ιδανικό σκηνοθέτη. Ο Smith ήταν ο αφηγητής στη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix Amend: The Fight for America (2021, 8/10), που σκηνοθέτησε ο Reinaldo Marcus Green.

Έμπνευση του King Richard αποτέλεσε το σενάριο του Zach Baylin (1980). Έμπνευση του Richard Green αποτέλεσαν οι οικονομικές απολαβές των αθλητών του αγωνίσματος εν έτει 1978. Συντάσσει αμέσως ένα πλάνο 78 σελίδων, με στόχο να μετατρέψει τις Venus και Serena σε τενίστριες παγκόσμιου βεληνεκούς, ταξιδεύοντας την επταμελή οικογένειά του μακριά από το γκέτο. Συμπαραστάτρια στο σχέδιό του υπήρξε η νοσοκόμα, μητέρα των πέντε κορών του Oracene Williams (η καλή ηθοποιός Aunjanue Ellis των Ray, If Beale Street Could Talk https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/36478-barry-jenkins-if-beale-street-could-talk και Lovecraft Country).

Ο Will Smith αφοσιώνεται με όλα του τα υποκριτικά μέσα στο ρόλο του - καθόλου αναμάρτητου – Richard. Το σενάριο μπορεί να μην «χαρίζεται» στον πατέρα Williams, δεν αποφεύγει ωστόσο το σκόπελο του διδακτισμού. Κατορθώνει να περιγράψει την προ τριάντα ετών κοινωνική πραγματικότητα, τότε που η Whitney Houston τραγουδούσε τον Εθνικό Ύμνο των Η.Π.Α. στο Super Bowl, αργότερα καλωσόριζε τα στρατεύματα από τον ζωντανά μεταδιδόμενο πόλεμο του Περσικού Κόλπου, ενώ ο 25χρονος Rodney King (1965-2012) έπεφτε τη χρονιά του 1991 θύμα αστυνομικής βίας σε τηλεοπτική μετάδοση, οι κακοποιητές του αθωώνονταν και οι ταραχές του Λος Άντζελες ξεκινούσαν. Σε αυτό το περιβάλλον ο πατήρ Williams καλείται να φυλάξει τις κόρες του μακριά από τη βία των καιρών και τις ναρκωτικές ουσίες, ενώ η Nancy Reagan (αστείο) συνέχιζε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και η Whitney Houston τραγουδούσε Stop the Madness. Ακολουθώντας το όραμά του, ο Richard Williams προσπαθεί στις αρχές των ‘90’s να καθιερώσει τα δύο κορίτσια του στο αγώνισμα του τένις. Η Venus και η Serena εξελίχθηκαν σε πρότυπα για τα νέα κορίτσια, προσπαθώντας να εξαλείψουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές στο χώρο του τένις. Επισημαίνεται ότι μόλις πέρυσι η Serena Williams υπέστη body shaming, ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, γιατί τόλμησε να γίνει μητέρα. Υπενθυμίζεται ότι το 1991 έφταναν στην Αθήνα από τη Νιγηρία οι γονείς των αδελφών Αντετοκούνμπο, η ζωή των οποίων έγινε ντοκιμαντέρ. Το 2020 καθηγητής του ΕΚΠΑ και Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μαλακάσας(!) εκδήλωσε τον ρατσισμό του, βρίζοντας τον καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετκούνμπο.

Την ανήλικη Serena Williams υποδύεται με δυναμισμό η Demi Singleton (2007), η οποία έγινε γνωστή από την τηλεοπτική σειρά Godfather of Harlem, ως η μικρή κόρη του πρωταγωνιστή Forest Whitaker. Τη Venus Williams σε παιδική ηλικία υποδύεται η Saniyya Sidney (2006), η οποία έγινε γνωστή όταν δέκα ετών έπαιξε στα Fences (7/10), Hidden Figures (10/10), Roots και American Horror Story. Φοβερή η δεκάλεπτη σκηνή του αγώνα της Venus Williams με την Arantxa Sanchez Vicario, με την Vicario να αποδεικνύει ότι το διάλειμμα μπάνιου ήταν γνωστό από παλιά ως «βρώμικο κόλπο». Συμπαραγωγοί οι τρεις εκ των πέντε αδελφών Isha Price (/Williams), Venus Williams και Serena Williams, όπως και το ζεύγος Smith. Κερασάκι στην τούρτα το τραγούδι των τίτλων τέλους, που συνέγραψε η Beyonce με τον Dixson και φέρει τον τίτλο Be Alive. Η καλή συνεργασία όλων ανταμείφθηκε με συνολικά έξι υποψηφιότητες Όσκαρ για Καλύτερη Ταινία, Α’ Ανδρικό Ρόλο για τον Will Smith, Β’ Γυναικείο Ρόλο για την Aunjanue Ellis, Πρωτότυπο Σενάριο, Μοντάζ για την Pamela Martin του συναφούς Battle of the Sexes (2017, 7/10), και Τραγούδι.

Trivia: το σάουντρακ υπογράφει ο Kris Bowers (1989) (υποψήφιος το 2020 για καλύτερο ντοκυμαντέρ μικρού μήκους), ενώ ακούγονται τραγούδια με τους Journey, Kenny Rogers, Wilson Pickett, The Meters, Bobby Womack, Nina Simone, Bananarama https://apotis4stis5.com/anadromes/songs-of-our-life/25394-34-bananarama-cruel-summer-1983, Dolly Parton και Whitney Houston και προβάλλονται αποσπάσματα από το Cinderella του 1950 https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/9246-cinderella-1950, το οποίο το 1997 μεταφέρθηκε με επιτυχία στην τηλεόραση με παραγωγό τη Houston και τη σύντροφό της Robyn Crawford.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 17 Φεβρουαρίου 2022 από την Tanweer.