Γιατί το 2022 μπορεί να είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά για την οικονομία

Γιατί το 2022 μπορεί να είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά για την οικονομία

Διαβάζω σε διάφορες οικονομικές σελίδες αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία και πως το 2022 θα είναι μια χρονιά που σχεδόν θα τρώμε με χρυσά κουτάλια.

Δεν είμαι βέβαια οικονομολόγος και αυτό μου προσάπτουν συνήθως αυτοί που δεν συμφωνούν με ό.τι γράφω σε οτιδήποτε, μου λένε δεν είσαι μουσικός, δεν είσαι οικονομολόγος, δεν είσαι πολιτικός αναλυτής, γενικά δεν είμαι τίποτα, ένας ανώνυμος μέσα στο πλήθος που παρακολουθεί το τι συμβαίνει και όπως όλοι μας, θέλω κι εγώ να πω την γνώμη μου, στο πέρασμα του χρόνου θα την κρίνετε για όλα.

Έχω μάθει ότι όταν ακούω αισιόδοξα μηνύματα τα πράγματα σχεδόν πάντα ακολουθούν αντίθετη πορεία, αυτό νομίζω ότι είναι το μυστικό αυτών που ασχολούνται με το να μαζεύουν τα χρήματα από τον κόσμο με διάφορους τρόπους.

Όταν όλοι πχ είναι σίγουροι ότι το χρηματιστήριο θα ανέβει, αυτό... πέφτει, όταν η καταστροφή θεωρείτε δεδομένη, τότε σύντομα βγαίνει ... ο ήλιος.

Όταν βλέπεις και σε πλησιάζουν οι τράπεζες και σου λένε για διάφορα επενδυτικά προγράμματα, νομίζω ότι πρέπει να είσαι επιφυλακτικός, θυμάμαι ότι πριν από 2 χρόνια περίπου είχα πάει με ένα φίλο σε μία από τις μεγάλες τράπεζες για να είμαι παρόν στην συζήτηση κάποιας μικρής επένδυσης. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας μας έλεγε για διάφορα προγράμματα με Ευρωπαϊκή προέλευση και του είπα αν μπορούσαμε να επενδύσουμε με βάση την μετοχή της ΔΕΗ, μου είπε ότι η κατάσταση της ήταν χάλια και δεν μπορούσαν να ρισκάρουν και δεν είχαν πρόγραμμα για την ΔΕΗ που τότε η μετοχή της είχε 1,5 Ευρώ, ενώ πέρασε στο επόμενο διάστημα τα 10 ευρώ.

Μέσα στην προηγούμενη χρονιά μια σειρά από εταιρείες είχαν εντυπωσιακή ανάπτυξη και κέρδη ενώ είναι σίγουρο ότι θα μοιράσουν πολύ καλό μέρισμα, σχεδόν όλες αυτές οι μετοχές στο τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν σημαντικά εγκλωβίζοντας κατά κάποιον τρόπο όσους πίστεψαν στην ανάπτυξη.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η ανάπτυξη του 8% για την χώρα δεν θα σημάνει κάτι το ιδιαίτερο σε πρώτη φάση για τον κόσμο, στην συνέχεια βέβαια θα βελτιώσει πολλά πράγματα, όμως πρώτα θα πέσουν 'οι σφαλιάρες' με διάφορες αφορμές, γι' αυτό είμαι επιφυλακτικός, κανείς δεν χαρίζει λεφτά. Καλή χρονιά!

Κώστας Ζουγρής