Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση

Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση

Το επίδομα θέρμανσης 2021, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις που ανοίγει τις επόμενες ημέρες, οι δικαιούχοι και τα ποσά. Ο αναλυτικός οδηγός.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης 2021. Οι ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης και την πλατφόρμα για την αίτηση αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, όταν και δημοσιεύεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για την αίτηση θα ανοίξει το βράδυ της Δευτέρας (15/11) ή την Τρίτη (16/11).

Αναφορικά με την πληρωμή τόνισε ότι η προκαταβολή (πρώτη δόση) αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είχε αναφέρει ότι μέχρι μέσα Νοεμβρίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης.

Εδώ και αρκετό καιρό είχε γίνει γνωστό ότι με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης για τη θέρμανση των νοικοκυριών θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ειδικότερα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί εντός του 2021 και το υπόλοιπο (δεύτερη δόση) μέσα στο 2022 με την προσκόμιση των αποδείξεων αγοράς. Μεταξύ των δύο δόσεων θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος για τα κριτήρια και τα τιμολόγια που αφορούν στις αγορές καυσίμων.

Το επίδομα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 100% σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ράλι τιμών της ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς για την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης 2021 ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης 2021 έχουν αλλάξει φέτος, όπως και τα περιουσιακά, οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο (έναντι 707.000 πέρυσι). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι όσοι δεν υποβάλουν τιμολόγια ή δεν πληρούν τα κριτήρια, θα κληθούν να επιστρέψουν την πρώτη δόση (προκαταβολή).

Επίδομα θέρμανσης 2021: Η πλατφόρμα για την αίτηση και η πληρωμή - Οι ημερομηνίες
Με βάση τα όσα δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης:

Μέχρι την Τρίτη 16 Νοεμβρίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτησή τους.

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου πληρώνεται η πρώτη δόση από το επίδομα θέρμανσης 2021. Η προκαταβολή θα δοθεί σε όσους είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Ειδικότερα, αναμένεται να καταβληθούν 84 εκατ. ευρώ σε 707.000 νοικοκυριά.

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου οι περυσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν για το συνολικό επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται φέτος. Παράλληλα, θα καταβληθούν και τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης που αφορά στη θέρμανση νοικοκυριών, στους νέους δικαιούχους.

Η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης 2021 στους δικαιούχους θα γίνει σε δύο δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται πριν από τα Χριστούγεννα © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης 2021 - Ποιοι το δικαιούνται

Η οικονομική ενίσχυση για τη θέρμανση νοικοκυριών δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. Ειδικότερα, επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Το ίδιο ισχύει και για όσους επιλέξουν τη χειμερινή περίοδο να ζεσταθούν με καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), με την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά στο 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα και φθάνει μέχρι και το 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης ξεκινά από τα 100 ευρώ και το μέγιστο επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται στα 750 ευρώ. Οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης 2021 είναι οι ακόλουθοι:

Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή που βρίσκονται εν διαστάσει, με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ για το προηγούμενο έτος. Η συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων πρέπει να κατείχε την 1η Ιανουαρίου 2021 του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
Έγγαμοι φορολογούμενοι ή όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης 2021 δικαιούνται και όσοι αγοράσουν βιομάζα (πέλετ), αρκεί η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό έως 2.500 κατοίκους © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Διευκρινίζεται ότι για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, φθάνοντας στα:

-23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί,
-26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και
-29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Επίδομα θέρμανσης: Διευκρινίσεις για τους δικαιούχους, τα ποσά και τα κριτήρια | 4/10/21 | ΕΡΤ

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2021 έγινε η πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης, με τη μέση τιμή να ξεπερνά το 1,10 ευρώ/λίτρο. Η συγκεκριμένη τιμή αφορά παραδόσεις για ποσότητα άνω των 1.000 λίτρων σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σε νησιά ή απομακρυσμένες ορεινές περιοχές που το κόστος μεταφοράς είναι μεγαλύτερο, η τιμή ανεβαίνει έως και 10 λεπτά/λίτρο.

Σημειώνεται ότι η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης 2021 αυξάνεται από τα 220 ευρώ στα 300 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες -τον συντελεστή επιδότησης ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής που βρίσκεται η κύρια κατοικία. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό, προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Ποιοι δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης 2021

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, επίδομα θέρμανσης δεν δικαιούνται όσοι φορολογούμενοι:

Κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη.

Δήλωσαν «φιλοξενούμενοι» σε σπίτι κατά τη διάρκεια του 2021.

Διέθεταν το 2020 περισσότερα από δύο ΙΧ αυτοκίνητα.