Πώς μπορεί να ξεφύγει από την στασιμότητα το χρηματιστήριο και να δώσει ώθηση στην οικονομία

Πώς μπορεί να ξεφύγει από την στασιμότητα το χρηματιστήριο και να δώσει ώθηση στην οικονομία

Όσοι έχουν χρήματα και έχουν γνώσεις του αντικειμένου δεν πρέπει να έχουν περάσει και άσχημα, ειδικά αν ασχολήθηκαν με το χρηματιστήριο μερικές μέρες μετά την πτώση που προκάλεσε η πανδημία πέρυσι την άνοιξη.

Με τα μηδενικά επιτόκια στις τράπεζες είναι σχεδόν απίθανο να μη κέρδιζε κάποιος επενδύοντας, έστω και επιλέγοντας τυχαία μετοχές, αν είχε βέβαια λίγες γνώσεις ή παρακολουθούσε την ειδησεογραφία και δεν αγόραζε τράπεζες, αν και οι μισές από αυτές δεν τα πήγαν και άσχημα.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αν επενδύσουν σε περίοδο πτώσης σε υγιείς μετοχές με σταθερή κερδοφορία και αντικείμενο και σχετικά καλή εμπορευσιμότητα είναι δύσκολο να μη βγει κερδισμένος με διψήφιο ποσοστό χρημάτων σε μία περίοδο περίοδο 5 ετών.

Το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρκετές καλές εταιρείες, για να προσελκύσει κόσμο και να πάρει τα πάνω του η λύση νομίζω ότι είναι να υποβιβάζονται σε κατηγορία όσες μετοχές δεν είναι κερδοφόρες σαν εταιρείες.

Δηλαδή αν στον βασικό δείκτη δεν ήταν οι τράπεζες και ήταν οι μεταλλουργικές εταιρείες και οι εταιρείες πληροφορικής, ο δείκτης τώρα θα είχε απογειωθεί και θα είχε περάσει τις 3-4000 μονάδες.

Αυτό κάνουν οι Αμερικάνοι γι' αυτό υπάρχει αυτή η συνεχόμενη άνοδος. Όταν βάζεις στον δείκτη κερδοφόρες εταιρείες, όλοι κερδίζουν και δεν μπορεί να πέσει, εκτός και αν συμβεί κάτι σημαντικό και έκτακτο όπως η πανδημία που και πάλι σε μερικές μέρες έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς να βγάλουν τρελά κέρδη μέχρι σήμερα.

Νέος δείκτης λοιπόν με εταιρείες που είναι κερδοφόρες και όχι λόγω μεγέθους, να δούμε αν μετά οι εταιρείες που έχουν σίγουρους τους επενδυτές μέσω των ξένων και του κράτους θα συνεχίσουν να λειτουργούν ζημιογόνα.

Αν είχαν ακολουθήσει αυτό η ΔΕΗ θα είχε 2,50 ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ 10, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο.

Κώστας Ζουγρής