Έγραψα χθες κάτι για τις τράπεζες και μου έστειλε μήνυμα ένας φίλος γράφοντας αυτά γράφεις και κλείνει η Πειραιώς αρκετά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ο φίλος βέβαια είναι υπάλληλος της, αλλά σιγά μην διαβάζουν εμένα για να κάνουν τα πλάνα τους.
Σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου μιας ακόμα τράπεζας με συνθήκες που ούτε στην πιο άγνωστη Αφρικάνικη χώρα θα ήταν σε εφαρμογή, στείλτε μας τα λεφτά σας και θα σας πούμε σε ποια τιμή θα πάρετε τις μετοχές λέει η τράπεζα, το ίδιο περίπου έκανε και η προηγούμενη που έκανε αύξηση, μιλάμε για παράνοια και κυβερνήσεις οι οποίες φανερά, προς όφελος των τραπεζών, αδιαφορούν για το δημόσιο χρήμα.
Όλοι λένε ότι για να πάρει μπροστά η Ελληνική οικονομία θα πρέπει οι τράπεζες να δανείσουν τις επιχειρήσεις, όμως με την εποπτεία των ξένων για να δανείσουν, πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να είναι φερέγγυες, όμως φερέγγυες είναι μόνο οι πολυεθνικές που έχουν ελέγχους από διεθνή λογιστικά γραφεία, ενώ οι Έλληνες με τα γνωστά κόλπα δηλώνουν μόνιμα ζημιές. Μόνο το 5% λένε ότι δικαιούνται δάνεια αφού δουλεύουν σωστά και έχουν τις προϋποθέσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Πώς θα τους δανείσουν λοιπόν οι τράπεζες, ωραίο το μαύρο χρήμα, αλλά οι ξένοι τα έχουν μάθει τα κόλπα μας, αδιέξοδο λοιπόν, γι' αυτό δεν δουλεύει η οικονομία.
Το μόνο που δουλεύει είναι τα επιδόματα σε Έλληνες και ξένους οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό ασκούν και μαύρη εργασία και εισπράττουν τα διπλά, το κράτος βέβαια είναι ανίκανο να ελέγξει, ας πάει πχ το πρωί σε Γλυφάδα και Κηφισιά στα λεωφορεία να δει, αυτοί οι ξένοι που δουλεύουν, τα δηλώνουν; παίρνουν παράλληλα και επίδομα; σιγά μην το κάνουν, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παραπλάνηση του λαού από τις τηλεοράσεις με συνεντεύξεις.
Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει γιατριά για την χώρα μας, είμαστε αιχμάλωτοι των επαγγελματιών πολιτικών και τον τρόπο που ασκούν την πολιτική τους στοχεύοντας μόνο στους ψηφοφόρους πελάτες.
Κώστας Ζουγρής
Να τι έγραψε αργότερα μέσα στην ημέρα το Αθηναϊκό πρακτορείο
Μόλις 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, επί συνόλου άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, γεγονός που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)», τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και της Πολιτείας. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, και συμμετείχαν εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος, φορέων της αγοράς, καθώς και η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μίχαλος ανέφερε: «Ο δανεισμός παραμένει δύσκολη υπόθεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι μόλις 8%.
Ουσιαστικά, στο τραπεζικό σύστημα της χώρας έχουν σήμερα πραγματική πρόσβαση 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Στο κρατικό σύστημα στήριξης, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, έχουν πρόσβαση περίπου 100.000 επιχειρήσεις.
Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν συνολικά στο 10% των ενεργών ΑΦΜ. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές στη συντριπτική πλειονότητά τους, έμειναν να δίνουν τη μάχη, χωρίς χρηματοπιστωτικά εργαλεία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας βασικός λόγος, για τον οποίο οι τράπεζες διστάζουν να παρέχουν νέες χορηγήσεις είναι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ένας άλλος παράγοντας, τον οποίο επικαλούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι ότι λόγω της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν αρκετές αξιόχρεες επιχειρήσεις.
Το ζήτημα αυτό το γνωρίζουμε. Και έχουμε αναδείξει επανειλημμένα την ανάγκη να αυξηθεί το μέγεθος και η παραγωγικότητα των μικρών επιχειρήσεων που διαθέτει η χώρα.
Όμως για να γίνει αυτό, απαιτούνται κεφάλαια. Πώς θα επιχειρηθεί η μεγέθυνση χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση;
Ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη τόσο των τραπεζών, όσο και της Πολιτείας. Απαιτείται επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης, με εφαρμογή νέου γύρου του προγράμματος Ηρακλής σε συνδυασμό με τη δημιουργία bad bank.
Θετικό ρόλο ελπίζουμε ότι θα έχει η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την αφερεγγυότητα.
Θα πρέπει, επίσης, η κυβέρνηση, ενόψει και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, να σχεδιάσει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής μεγέθυνσης (πχ εργαλεία όπως το microfinancing).
Είναι καιρός, όμως, να συνειδητοποιήσουν και οι τράπεζες ότι η επιβίωση και η κερδοφορία τους μακροπρόθεσμα εξαρτάται από την κύρια δραστηριότητά τους, που είναι η παροχή πιστώσεων και η επένδυση κεφαλαίων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αντί, λοιπόν, να επικαλούνται διαρκώς εμπόδια και προβλήματα, είναι ανάγκη να γίνουν επιτέλους, μέρος της λύσης».