Γιατί 'δεν τραβάει' το Ελληνικό χρηματιστήριο;

Γιατί 'δεν τραβάει' το Ελληνικό χρηματιστήριο;

Από την έκρηξη του 1999 που ήταν αποθέωση της υπερβολής γιατί έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς σημερινούς μεγάλους οικονομικούς παράγοντες της κοινωνία μας να αξιοποιήσουν το λεγόμενο Ελληνικό δαιμόνιο, δηλαδή το να κάνεις τα πάντα και αν έχεις πλάτες ποτέ να μην πληρώνεις, μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια και μάταια, όσοι επέζησαν περιμένουν μια αναστροφή του κλίματος.

Αυτά για τα οποία κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, συνέβησαν σε όλο τον πλανήτη, με μία διαφορά, ότι εδώ από τότε το χρηματιστήριο πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και δεν λέει να σηκώσει κεφάλι.

Όλες οι άλλες χώρες έχουν ονειρικές αποδόσεις που προσεγγίζουν το 500%, όσο δηλαδή κι εμείς, με την διαφορά ότι εμείς είμαστε 500% κάτω και αυτοί 500% επάνω,

Με το πρόσχημα της μη επέμβασης μετά το πάθημα Σημίτη, οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραδώσει τα πάντα στους ξένους μεγάλους οίκους οι οποίοι έχουν επενδύσει βασικά στην υψηλή κεφαλοποίηση και ειδικά στις Τράπεζες με τις οποίες ελέγχουν τα κράτη τους όλες τις χώρες.

Από την αρχή της κρίσης κάποιες τράπεζες έχουν χάσει το 99% της αξίας τους στο χρηματιστήριο, έχουν κάνει του κόσμου τις χαζομάρες, ειδικά με τα δάνεια που δεν ήταν βέβαια κορόιδα να πληρώσουν οι περισσότεροι Έλληνες αφού με τις πολιτικές πιέσεις πάντα γινόντουσαν περικοπές.

Τώρα βέβαια έχουν μπει σε μια σειρά, αλλά πάλι θα την πληρώσουν οι αδύναμοι που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.

Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να ακολουθήσει το Ελληνικό χρηματιστήριο τα διεθνή;

Εγώ πιστεύω ότι όλες οι εταιρείες μπορούν να πάνε τις τιμές των μετοχών τους όπου θέλουν και συνήθως το κάνουν, αφού πάντα κερδίζουν, στον κόσμο μένει να μυρισθεί την τάση.

Στην χώρα της διαπλοκής και της διαφθοράς που δεν μπορεί σε τίποτα να ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο, δύσκολα θα δούμε φως.

Η Δεξιά λόγω της αλλαγής της Ελληνικής κοινωνίας κάνει άνοιγμα στην αριστερά και η αριστερά θέλει να ζουν οι ψηφοφόροι της με τον δεξιό τρόπο ζωής, ενώ υπερασπίζονται ό,τι νομίζουν σαν προοδευτικό, παίρνοντας συχνά παραπονιάρικες' θέσεις ΄για τα πάντα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σοβαρά.

Ο πλανήτης έχει αλλάξει κι εδώ το παιχνίδι γίνετε μεταξύ προσώπων, όχι πολιτικής, η πραγματική πολιτική είναι ανύπαρκτη, αν εξαιρέσουμε αυτά που μας επέβαλλαν να κάνουμε οι ξένοι με τα μνημόνια, στην ουσία δεν έχουμε κάνει τίποτα εδώ κι 10 χρόνια και δεν μιλάμε για τα αυτονόητα, δηλαδή θα έπρεπε η Ελλάδα να στέλνει μηνύματα όπως οι Ινδιάνοι; ή η ΝΔ τώρα κάνει κάτι καλύτερα στον ψηφιακό τομέα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τι θα πρέπει να γίνει στο χρηματιστήριο; είναι όπως στην μουσική, όταν ρωτάει κάποιος, στην ουσία θέλει να του απαντήσουμε με την ιστορία της μουσικής.

Όλοι ξέρουν τα προβλήματα, γιατί ας πούμε δεν ανεβαίνει ο ΑΔΜΗΕ όπως η ΔΕΗ ή έστω το 10% αυτής της ανόδου, οι ειδικοί ξέρουν, αλλά όπως λένε συνήθως, 'Για την προστασία του επενδυτικού κοινού αναστέλλεται η κυκλοφορία της τάδε μετοχής', δηλαδή μηδενίζουν τα χρήματα των πολιτών και ισχυρίζονται ότι μας προστατεύουν, άλλο να γίνει αυτό για 5-10 μέρες και άλλο για πάντα, ή που με δημόσια πρόταση αποσύρουν εταιρείες από τις οποίες έχουν εισπράξει πολλαπλάσια ποσά.

Πάντως το χρηματιστήριο, κάνει διάφορες κινήσεις, αν τις προβλέψεις κερδίζεις, αλλά αυτό το ξέρουν συνήθως μόνο οι εταιρείες.

Κώστας Ζουγρής

ΥΓ φωτογραφία βάζω τους Pink Floyd γιατί οι οικονομικές δεν τραβάνε στο δικό μας fb