Τα σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε όλους τους προμηθευτές είναι ουσιαστικά υπεύθυνα για την άνοδο των τιμών παρ' όλο που κάποια από αυτά, όπως ας πούμε ο Σκλαβενίτης είχαν ευνοϊκή μεταχείριση σε συναλλαγές τους για την αγορά άλλων ομίλων από τις κυβερνήσεις με το πρόσχημα της διατήρησης των 1000 περίπου υπαλλήλων. 

Έγινε δηλαδή ότι και με την Ολυμπιακή, τον Ολυμπιακό, τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις που το κράτος στην κυριολεξία χάρισε στους αγοραστές.

Τις τιμές στα σούπερ μάρκετ τις διαμορφώνουν οι 5-6 μεγάλες αλυσίδες, όχι ο αγρότης από την Λάρισα ή οι όμιλοι που δεν έχουν μονοπώλια.

Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κερδοσκοπίας θα ήταν η φορολογία μετά από ένα συγκεκριμένο ποσοστό κερδών, όμως κανένα κόμμα δεν τολμά να τα βάλει με τις επώνυμες εταιρείες  και αλυσίδες και να δώσει κατεύθυνση και οδηγίες στους πολίτες ώστε να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι στις αγορές τους. Αν δεν αγοράσουν για 1 μήνα το τάδε προϊόν, μοιραία η τιμή του θα πέσει.  

 

Τα στοιχεία για το 2023 από τον ΟΤ

Στα 11,8 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,077 δισ. ευρώ ή +10%, έκλεισε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana, με τον όγκο των πωλήσεων να παρουσιάζει αύξηση στο 2,5% συγκριτικά με το 2022.

Σούπερ μάρκετ – προμηθευτές: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας

Για τις τρεις μεγάλες κατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία πωλήσεων το 2023 κατέγραψε η κατηγορία των ειδών νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά κ.ά.) στο +9,5%. Στα συσκευασμένα τρόφιμα η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,3% και στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς 8,6%. Την ίδια ώρα, ο όγκος πωλήσεων στα συσκευασμένα τρόφιμα ενισχύθηκε κατά 2,6%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς 2% και στα απορρυπαντικά/ καθαριστικά 0,9%.

Αυξάνεται η ζήτηση για PL και προσφορές
Ανοδικά κινήθηκε το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label) σε αξία το 2023, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της Lidl Hellas, καθώς διαμορφώθηκε στο 26,3% από 25,8% το 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι 11,3%, όταν την ίδια ώρα στα επώνυμα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 8,6%.

Οι πρωταθλητές των ανατιμήσεων
Πρωταθλητές των ανατιμήσεων το 2023 αναδεικνύονται τα απορρυπαντικά και καθαριστικά, με τις αυξήσεις τιμών να φτάνουν το 11%. Ακολουθούν τα υλικά μαγειρικής με αυξήσεις τιμών 8,8% και τα σνακς με αυξήσεις τιμών 8%. Οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα αλκοολούχα ποτά (3,2%).