Η πραγματικότητα στην ζωή, μας λέει, πιο φτωχοί οι Έλληνες

Σε απόλυτους αριθμούς και σε σχέση με τον πληθωρισμό το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 6% και αυτό είναι ένα αισιόδοξο νούμερο αφού βασίζεται στον τρόπο που δημιουργείται ο πληθωρισμός.

Στην πραγματικότητα ο Έλληνας, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχει μειώσει την κατανάλωση του σε προϊόντα που κοστίζουν ακριβά, επιλέγοντας τα πιο φθηνά, δεν κάνει τις διακοπές που θα επιθυμούσε, δεν αλλάζει εύκολα τον εξοπλισμό του σπιτιού του και τα ρούχα του και βασικά δεν αισθάνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αύριο.

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει με όλους, άλλοι έχουν σταθερό μέτριο εισόδημα, αλλά εργάζονται λιγότερο και απολαμβάνουν την ζωή, ενώ έχουν την δυνατότητα και για μια δεύτερη δουλειά.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα που θα γίνουν πιο δύσκολα στο μέλλον αφού τα επιδόματα δεν θα έχουν τους ρυθμούς που είχαν στο παρελθόν.

Βλέπεις τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και νομίζεις ότι ζεις στην Ελβετία και το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση συχνά επιδοτεί αυτές τις εταιρείες οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους και αρνούνται τώρα να τα μειώσουν, γιατί αυτοί που κάνουν τους προϋπολογισμούς λένε. 2022 κέρδη 100 εκατομμύρια; το 2023 πρέπει να κάνεις 110 το 2023, δεν τα συγκρίνουν με το 2021 που ήταν 20 ή και ζημιές.

Είμαστε σκλάβοι του καπιταλισμού και την δυσκολία των κυβερνήσεων να συγκρουσθούν με αυτούς που ελέγχουν ΜΜΕ και μεγάλες εταιρείες, η συνέχεια θα είναι όλο και χειρότερη.

Οι ΗΠΑ όμως βελτιώνουν συνέχεια τις αποδοχές των εργαζομένων, εκεί όλα βασίζονται στην κατανάλωση, ενώ εδώ απλά στο κέρδος, ακόμα και αν αυτό το κέρδος μπορεί να έλθει με ένα τεμάχιο αξιας πολλών εκατομμυρίων, δεν μας αρέσει η κατανάλωση.