Γιάννης Βαρδινογιάννης: Δεν είναι αισχροκέρδεια τα υψηλά κέρδη

Διαφορετική άποψη όσον αφορά τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Γιάννης Βαρδινογιάννης, υπογραμμίζοντας πως κατεγράφησαν υψηλά κέρδη το 2022, με την κερδοφορία των εταιρειών να κατευθύνεται στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου της Motor Oil, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δήλωσε πως «η ύπαρξη υψηλών κερδών σε μια χρήση δεν είναι αισχροκέρδεια. Το σωστό είναι να μιλάμε για απρόσμενα κέρδη και όχι για υπερκέρδη. Η Motor Oil είχε 65% εξαγωγές εκ των οποίων το 80% εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα λεφτά αυτά τα φέραμε στην Ελλάδα».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «για το 2022 πληρώσαμε για φόρους και έκτακτη εισφορά 568 εκατ. ευρώ. Η υπόλοιπη κερδοφορία κατευθύνθηκε και κατευθύνεται προς επενδύσεις για όφελος της εταιρείας και της ελληνικής οικονομίας».

Νωρίτερα, η ΓΣ των μετόχων ενέκρινε τη διανομή συνολικού μερίσματος ύψους 1,6 ευρώ ανά μετοχή. Καθώς έχει ήδη χορηγηθεί προμέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή το υπόλοιπο μέρισμα θα είναι 1,2 ευρώ και θα αποκοπεί στις 26 Ιουνίου με ημερομηνία πληρωμής την 3η Ιούλιου 

Η Motor Oil κατέγραψε κέρδη στα 967,2 εκατ. ευρώ το 2022, με τον κύκλο εργασιών στα 16,6 δισ. ευρώ έναντι 10,2 δισ. ευρώ το 2021, με άνοδο 61,99%.