Ball and Chain-Big Brother & Holding Company

Ball and Chain-Big Brother & Holding Company

Η Janis Joplin, η οποία συχνά αναγνώριζε τη μουσική επιρροή της Thornton, ηχογράφησε πολλές ζωντανές εμφανίσεις με το "Ball and Chain". Σύμφωνα με τον κιθαρίστα των Big Brother and the Holding Company , James Gurley , η Joplin άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι κατά τη διάρκεια μιας παράστασης της Thornton σε ένα μπαρ στο Σαν Φρανσίσκο. 

Το συγκρότημα μετέτρεψε το τραγούδι σε ένα αργό μινόρε μπλουζ με διαλείμματα. Το τραγούδι  ερμήνευσαν στο Μοντερέι Ποπ Φεστιβάλ το 1967 σε ένα ενθουσιώδες κοινό και την υποδοχή των κριτικών. Η πρώτη παράσταση στις 17 Ιουνίου δεν γυρίστηκε, οπότε το συγκρότημα πείστηκε να ερμηνεύσει ξανά το τραγούδι την επόμενη μέρα.

Δραστικά επεξεργασμένα πλάνα αυτής της δεύτερης παράστασης (κόβοντας τον δεύτερο στίχο και ένα μεγάλο σόλο κιθάρας) εμφανίστηκε στην ταινία Monterey Pop του 1968 , ενώ η πλήρης παράσταση της 17ης Ιουνίου κυκλοφόρησε το 1993 στο σετ τριών δίσκων Janis .

Μια άλλη ζωντανή έκδοση του "Ball and Chain", που ηχογραφήθηκε στις 8 Μαρτίου 1968, στο Fillmore East , συμπεριλήφθηκε στο πρωτοποριακό άλμπουμ του Big Brother το 1968, Cheap Thrills . Άλλες ζωντανές εκδόσεις περιλαμβάνονται στο Cheaper Thrills , Live at Winterland '68 , Live at the Carousel Ballroom 1968 ,The Woodstock Experience , και In Concert .

Νο 1 στην Αμερική τον Οκτώβριο του 1968