Kalush Orchestra - Eurovision 2022: Όλα τα έσοδα από το «Stefania» θα διατεθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς

Kalush Orchestra - Eurovision 2022: Όλα τα έσοδα από το «Stefania» θα διατεθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς

Οι Kalush Orchestra με το κομμάτι «Stefania» επιβεβαίωσαν τον τίτλο του μεγάλου φαβορί του 66ου διαγωνισμού της Eurovision, που έλαβε ώρα στο Τορίνο, και με 631 βαθμούς χάρισαν την τρίτη νίκη της Ουκρανίας στην ιστορία του θεσμού.

Ακόμα και πριν από το τελικό, εκατομμύρια streams έκαναν το «Stefania» μια μεγάλη επιτυχία, κι έτσι η Sony Music αποφάσισε να δωρίσει όλα τα έσοδα σε ανθρωπιστικούς σκοπούς που έχει επιλέξει το ίδιο το συγκρότημα.

Οι Kalush Orchestra αφιέρωσαν το τραγούδι και τη νίκη τους στον Ουκρανικό λαό, στις μητέρες που προστατεύουν τα παιδιά τους, σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Κάθε άντρας κάθε γυναίκα, κάθε αθώο παιδί.

Πρόκειται για ένα κομμάτι που συνδυάζει rap κουπλέ, folk ρεφρέν και hip-hop beats και αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα απο ένα απλό τραγούδι.

«Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη όλων των Ευρωπαίων. Αυτή η νίκη δεν είναι για εμάς αλλά για τον γενναίο Ουκρανικό λαό που παλεύει για την ελευθερία μας τώρα. Όλοι στάθηκαν στη σκηνή μαζί μας, αυτή τη στιγμή και μας έδωσαν δύναμη. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι για τη Eurovision του 2023 σε μια νέα Ουκρανία, ανοικοδομημένη, ευημερούσα και ευτυχισμένη χώρα», είχε πει χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο Oleh Psiuk, που ηγείται της Kalush Orchestra.

View this post on Instagram

A post shared by KALUSH (@kalush.official)

Kalush Orchestra - Eurovision 2022: Το μήνυμα πίσω από το τραγούδι

Ο Psiuk έγραψε το τραγούδι για τη μητέρα του, που λέγεται Stephanie, πριν από την εισβολή. Οι στίχοι του αφορούν τη μητρική αγάπη, την προστασία και την αίσθηση του ανήκειν. «Μητέρα, τραγούδησέ μου το νανούρισμα…» λέει η μετάφραση. «Θα βρίσκω πάντα τον δρόμο για το σπίτι μου / Ακόμα κι αν όλοι οι δρόμοι είναι καταστραμμένοι». Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μητέρα έγινε η «μητέρα πατρίδα» και απέκτησε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, την ώρα που οι Ουκρανοί αντιστέκονται για να σώσουν τη χώρα και τις οικογένειές τους.

Για να λάβει μέρος στην Eurovision 2022, ο Psiuk έπρεπε να αποσυρθεί από μια εθελοντική οργάνωση που ίδρυσε για να δώσει στους πρόσφυγες πρόσβαση σε ασφαλή καταλύματα, φάρμακα και μεταφορά. Ένα μέλος της Ορχήστρας παρέμεινε στην Ουκρανία για να πολεμήσει στην αμυντική δύναμη του Κιέβου.

«Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα συνέβαινε. Και αυτό δεν είναι το καλύτερο νέο. Για οποιονδήποτε», λέει. Ta μέλη του συγκροτήματος έλαβαν ειδική άδεια για να ταξιδέψουν μέχρι το Τορίνο της Ιταλίας, αφού όλοι οι άνδρες της ηλικίας τους έχουν μείνει πίσω για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Kalush Orchestra -Eurovision 2022: Πώς γεννήθηκε η ορχήστρα που κέρδισε τη νίκη

Η εξαμελής ορχήστρα Kalush προέκυψε από το αυθεντικό hiphop συγκρότημα Kalush του Psiuk, που πήρε το όνομά του από την πατρίδα του στη δυτική Ουκρανία. Αποτελείται μόνο από άνδρες μουσικούς, τους: Psiuk, Ihor Didenchuk, Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk, Oleksandr Slobodianyk και MC KylymMen (CarpetMan).

Ο νέος ήχος του συγκροτήματος ενσωματώνει παραδοσιακά λαϊκά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της τελένκα, που παίζεται με το ένα χέρι. Τα μέλη της Kalush Orchestra ερμηνεύουν το τραγούδι φορώντας μία πλούσια κεντημένη παραδοσιακή ενδυμασία. Σήμα κατατεθέν το ροζ καπέλο του Psiuk, αλλά και το φορμάκι τού MC CarpetMan. Ο ήχος που κάνει το συγκρότημα μοναδικό «συνδυάζει παλιούς αρχαίους λαϊκούς, ακόμη και ξεχασμένους ήχους, με σούπερ μοντέρνα και κατανοητά για όλους στοιχεία hiphop ραπ».

Πηγή: athensvoice.gr