Πέθανε ο Fred Parris, ηγέτης των Five Satins’ του κλασικού ‘In the Still of the Night,’

Πέθανε ο Fred Parris, ηγέτης των Five Satins’ του κλασικού ‘In the Still of the Night,’

Ο Fred Parris, ο ιδρυτής και μακροχρόνιος ηγέτης του φωνητικού συγκροτήματος της δεκαετίας του '50, Five Satins, και συνθέτης του πιο αξιομνημόνευτου τραγουδιού τους, "In the Still of the Night", πέθανε (13 Ιανουαρίου 2022). Ο θάνατός του σε ηλικία 85 ετών ανακοινώθηκε στην επίσημη σελίδα του γκρουπ στο Facebook. Η τοποθεσία και η αιτία θανάτου δεν έγιναν γνωστά. Οι επιζώντες του περιλαμβάνουν τη σύζυγό του, Έμμα.

Όταν το "In the Still of the Night" κυκλοφόρησε το 1956, η λέξη "Night" γραφόταν περιστασιακά "Nite". Αν και έφτασε μόλις στο #24 στα ποπ charts των ΗΠΑ, η επιρροή του τραγουδιού ήταν ισχυρή στις δεκαετίες από τότε. Το πρότυπο doo-wop έχει παρουσιαστεί σε γνωστές ταινίες μεγάλου μήκους όπως το Dirty Dancing, το American Graffiti και το The Irishman, και έχει διασκευασθεί πολλές φορές. (Μια έκδοση του 1992 από το δημοφιλές συγκρότημα τραγουδιού Boyz II Men έφτασε στο #2 στο Hot 100.)

Το Rolling Stone είχε το "In the Still of the Night" στο Νο 90 στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Στην ετήσια έρευνα ακροατών του σταθμού παλιών ειδήσεων της Νέας Υόρκης WCBS-FM, το τραγούδι κατατάσσεται στο #1 για δεκαετίες.

Ο Parris σχημάτισε τους Five Satins στο New Haven, Conn., το 1954. Λίγο αργότερα, η σύνθεση τους ενισχύθηκε με τον Al Denby να ενώνει τα αρχικά μέλη Ed Martin, Jim Freeman και Nat Mosley. Λίγο μετά την επιτυχία του "In the Still of the Night", ο Πάρις κατατάχθηκε στον στρατό των ΗΠΑ και το φωνητικό συγκρότημα αναδιοργάνωσε τη σύνθεση του. Μετά την επιστροφή του, ανακατασκευάστηκαν για άλλη μια φορά, με το αρχικό μέλος Lewis Peeples να επιστρέφει στο γκρουπ Υπήρξαν δεκάδες μέλη όλα αυτά τα χρόνια.

Το αφιέρωμα του γκρουπ αναφέρει: «Δυστυχώς ο κόσμος της μουσικής έχασε έναν από τους σπουδαίους χθες καθώς ο Φρεντ Πάρις πέθανε μετά από μια σύντομη ασθένεια.

«Το κλασικό τραγούδι του Fred «In the Still of the Night» έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών και το νούμερο ένα τραγούδι της εποχής του doo-wop. Ο Φρεντ έγραψε επίσης πολλά άλλα κλασικά τραγούδια και η υπέροχη φωνή του ενθουσίασε το κοινό σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες.