Nirvana: Έχασε στο δικαστήριο το «μωρό» του Nevermind

Nirvana: Έχασε στο δικαστήριο το «μωρό» του Nevermind

Η μήνυση εναντίον των Nirvana από τον άνδρα που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ τους «Nevermind» του 1991 όταν ήταν μωρό, απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spin, ένας δικαστής από την Καλιφόρνια απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει ο Σπένσερ Έλντεν «με άδεια τροποποίησης» τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Μάλιστα οι δικηγόροι του έχασαν την προθεσμία για να υποβάλουν ένσταση.

Το δικαστήριο είπε ότι «θα κάνει δεκτή την πρόταση των κατηγορουμένων και θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία να τροποποιήσει την καταγγελία του» έως τις 13 Ιανουαρίου.

Ο γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1991 (το «Nevermind» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς) Σπένσερ Ελντεν, εικαστικός στο επάγγελμα και γνωστός μεταξύ των φαν των Nirvana, αναπαρήγαγε αρκετές φορές εκείνη τη βρεφική πόζα του, με αφορμή κάποια επέτειο κυκλοφορίας του δίσκου, ενώ έχει δηλώσει κιόλας ότι η φωτογράφιση είχε ως αποτέλεσμα να του ανοίξουν και κάποιες επαγγελματικές πόρτες. Μέχρι και τη λέξη «Nevermind» χάραξε στο στήθος του.

Όμως τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν από τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την κυκλοφορία του δίσκου, αποφάσισε να μηνύσει τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας, τις δισκογραφικές εταιρείες, τη χήρα του Κερτ Κομπέιν, Κόρτνεϊ Λαβ, αλλά και τον φωτογράφο που τον απαθανάτισε να κολυμπά ολόγυμνο, γιa σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου και παιδική πορνογραφία, ζητώντας αποζημίωση πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Μάγκι Μέιμπι, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις εκμετάλλευσης ανηλίκων, η φωτογράφιση στην οποία πρωταγωνίστησε ακούσια ως μωρό (με τη συγκατάβαση των γονιών του φυσικά) ζημίωσε πολλαπλώς και ισοβίως τον πελάτη της. Εκθέματα για τους Νirvana στο Σιάτλ.

«Η φωτογραφία του εξωφύλλου των Nirvana τραβήχτηκε το 1991. Εως το 1992 το αργότερο ήταν παγκοσμίως γνωστή. Ο Ελντεν γνώριζε για τη φωτογραφία πολύ πριν από το 2011, όπως υποστήριξε, και ήξερε ότι εκείνος (και όχι κάποιος άλλος) ήταν το μωρό στη φωτογραφία. Είχε πλήρη επίγνωση των γεγονότων, και της υποτιθέμενης “κακοποίησης” και του υποτιθέμενου “τραυματισμού” του, εδώ και δεκαετίες», σημείωσαν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι των Nirvana. Υπενθύμισαν, επίσης, ότι ο Σπένσερ Ελντεν, πέρα από το ότι έκανε τατουάζ τον τίτλο του άλμπουμ στο στήθος του, αναπαρήγαγε πολλές φορές την εικόνα του εξωφύλλου έναντι αμοιβής, υπέγραψε αντίτυπα του δίσκου για να τα πουλήσει στο eBay και εκμεταλλεύτηκε τη σχέση του με την μπάντα για να προσεγγίσει γυναίκες.