Πέθανε 68 ετών ο σπουδαίος μπασίστας της Ρέγκε Robbie Shakespeare (Sly and Robbie)

Πέθανε 68 ετών ο σπουδαίος μπασίστας της Ρέγκε Robbie Shakespeare  (Sly and Robbie)

Ο σημαντικός Τζαμαϊκανός καλλιτέχνης της ρέγκε Ρόμπι Σαίξπηρ - το ήμισυ του ντουέτου Sly και Robbie - πέθανε σε ηλικία 68 ετών.

Πέθανε στη Φλόριντα όπου βρισκόταν πρόσφατα στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση στα νεφρά, αναφέρει η Jamaica Gleaner.

Ο παραγωγικός μπασίστας και μουσικός παραγωγός πιστώνεται ότι έφερε την επανάσταση στον ήχο της μουσικής reggae και dancehall.

Η υπουργός Πολιτισμού της Τζαμάικας Olivia Grange ανακοίνωσε τον θάνατό του και είπε ότι ο Σαίξπηρ ήταν ένας από τους σπουδαίους μουσικούς της χώρας.

Ο Sly και ο Robbie ανέβασαν το μπάσο και το τύμπανο στο υψηλότερο επίπεδο καθώς έφτιαξαν μουσική για τους εαυτούς τους ως γκρουπ και για πολλούς άλλους καλλιτέχνες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο», είπε σε μια δήλωση.

Ο Σαίξπηρ «έπαιζε την κιθάρα του μπάσο όσο κανένας άλλος».

Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που διήρκεσε σχεδόν 50 χρόνια, ο Σαίξπηρ συνεργάστηκε με καλλιτέχνες τόσο διαφορετικούς όπως η Madonna, ο Bob Dylan, οι No Doubt, ο Peter Tosh, οι Rolling Stones και η Grace Jones.

Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Τζαμάικας Κίνγκστον το 1953, έμαθε πώς να παίζει μπάσο υπό την καθοδήγηση του Άστον Μπάρετ των Wailers, αφού συναντήθηκαν στην αυλή του Σαίξπηρ.

Έχοντας ήδη καθιερωθεί ως ταλαντούχος μουσικός, συνεργάστηκε με τον ντράμερ Sly Dunbar στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Είχαν διάφορα ονόματα συγκροτημάτων, αλλά συμβιβάστηκαν με το Sly και Robbie, και έγιναν ένα από τα πιο επιδραστικά δίδυμα ρυθμού και παραγωγής στην ιστορία της reggae.

Ο Σαίξπηρ βοήθησε στη δημιουργία των μοναδικών ήχων που ακούγονταν στο Murder She Wrote και στο Bam Bam - δύο τραγούδια που θεωρούνται μερικά από τα πιο θρυλικά και σημαντικά στη reggae και στο dancehall.

Παρήγαγαν επίσης μουσική για soundtracks ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των Buffy the Vampire Slayer και Poetic Justice.

Ο Σαίξπηρ προτάθηκε για 13 βραβεία Γκράμι και κέρδισε δύο - το 1984 για την καλύτερη ηχογράφηση ρέγκε για το Anthem και στη συνέχεια το 1998 για το καλύτερο άλμπουμ ρέγκε για το Friends.

Πέρυσι, το περιοδικό Rolling Stone τον τοποθέτησε στο νούμερο 17 στη λίστα με τους 50 καλύτερους μπασίστες όλων των εποχών, λέγοντας: «Καμία άλλη μουσική οντότητα στη μετά-Marley εποχή δεν ήταν τόσο πανταχού παρούσα στη διαμόρφωση του ήχου της Τζαμάικα στον κόσμο."