Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της Αρίθα, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1942

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της Αρίθα, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1942

της Ηλιάνας Παπαπάνου

Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε στο Μέμφις του Τεννεσί, η βασίλισσα της σόουλ μουσικής Aretha Franklin.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που δε συγκινείται στο άκουσμά της εξωπραγματικής φωνής της Aretha Franklin, άσχετα με το αν είναι οπαδός της soul μουσικής ή όχι.

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το φαινόμενο Aretha Franklin, αλλά κανένας δεν κατάφερε να το αποδώσει τόσο μοναδικά όσο η ίδια. Δυναμική, χαρισματική, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των Αφροαμερικανών, κάτοχος 18 βραβείων Grammy και ενός Pulitzer, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock ‘n’ roll Hall of Fame, ήταν αυθεντική και είχε αυτοπεποίθηση που θα ζήλευε ο καθένας.

Το μεγαλείο της Aretha Franklin είναι δύσκολο να περιγραφεί. Αμφιβάλλω για το αν θα υπάρξει ποτέ ξανά μια τόσο δυνατή φωνή σαν τη δική της που να της μοιάσει ή και να την ξεπεράσει. Με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων της θυμόμαστε την ημέρα που έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Amazing Grace» το 2019, το οποίο είχε γυριστεί ήδη από το 1972, όμως παρέμεινε στις αποθήκες της Warner Brothers μέχρις ότου να το ξεθάψει ο παραγωγός Alan Elliot το 2015.

Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε δύο νύχτες τον Ιανουάριο του 1972 στην ιεραποστολική εκκλησία Βαπτιστών στο Λος Άντζελες. Το πλήθος αποτελούνταν από Αφροαμερικανούς και πέρα από το τεχνικό προσωπικό και τον μουσικό παραγωγό Joe Boyd που βρισκόντουσαν εκεί, διακρίνονται επίσης οι Mick Jagger και Charlie Watts, οι οποίοι βρέθηκαν την ίδια στιγμή στο Λος Άντζελες για να ηχογραφήσουν το άλμπουμ τους Exile on Main Street.

Amazing grace documentary beatergr 5

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επηρεάστηκαν από την επίσκεψή τους εκεί. Αρκεί να ακούσει κανείς τραγούδια όπως το “Shine a light” και θα καταλάβει τη σύνδεση.

Το album Αmazing Grace, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πετυχημένα, όχι μόνο της καριέρας της, αλλά και της gospel μουσικής, πουλώντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και παραμένει το best seller των live gospel άλμπουμ όλων των εποχών.

Amazing grace documentary beatergr 1

Όπως τόνισε και ο πατέρας της, C.L Franklin στην ταινία, «Το δώρο που έχει η Aretha, αυτή η υπέροχη φωνή και το μαγικό αυτί, είναι κάτι το ακαθόριστο που είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια». Άλλωστε, η μουσική μιλάει από μόνη της.

Amazing grace documentary beatergr 3

Σύμφωνα με την ίδια δε, “Η soul είναι μουσική που βγαίνει από το μαύρο πνεύμα. Πολλά από αυτά βασίζονται σε βάσανα και θλίψη, και δε ξέρω κανέναν σε αυτή τη χώρα που να έχει περισσότερους από αυτούς τους δύο διαβόλους μέσα του, από ότι ο νέγρος.”

Είναι πραγματικά κρίμα που δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει και η ταινία ταυτόχρονα για να απογειώσει το μεγαλείο της Aretha, όμως η αλήθεια είναι πιο απλή από όσο μπορεί να φαίνεται. Η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» το 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=QTyqwDT5s2k