Foxtrot – Genesis μια ιστορία του 1973, με ξωτικά και πουλιά…

Foxtrot – Genesis μια ιστορία του 1973, με ξωτικά και πουλιά…

«σε ένα ηλιόλουστο δάσος, κάτι σαν, πουλιά κ ξωτικά, καλά κ κακά, να συζητούν,να τραγουδούν, να χορεύουν, να θυμώνουν, να παλεύουν ,να παίζουν θέατρο…»

ξέρεις τι είναι ,νέε,νεαρέ-ή , φίλε-η, που σου αρέσει να ακούς μουσική ? …….να βρεθείς το 1973!!, στα 10σου, σε ένα μεγάλο <δισκάδικο> ,σε απέραντα ράφια-χωράφια ξένης μουσικής, επιλέγοντας με γνώμονα, κλείνοντας τα μάτια, να τραβάς από τα ράφια, στην τύχη και να σου πέφτει, το…. Foxtrot ???

( ξέρεις τι χαρά της ζωής , ήταν ,η αγορά των 2 πρώτων σου <δίσκων> βινυλίου? με παραγγελιά γραμμένα σε χαρτάκι- Όμως, άγνωστο γιατί, από τότε, πάντα, τα 2 … γίνονταν 3 LP (LongPlay) προς αγορά …… στο δε 3ο LP , έτσι μου ήρθε τότε, δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω, ήθελα να είναι στην τύχη).

Και μετά ,στο δωμάτιό σου, με χαρά, να ξεκινάς να παίζει το πικ απάκι ,(θέλει λεξικό) αυτά που αγόρασες .. και σε λίγο… με το <στα τυφλά αγορασμένο> LP σου, ….η χαρά να πάει περίπατο…. και να λές … <τι είναι τούτο ? τι ακατανόητο, είναι αυτό που μου έτυχε, γαμώτο ? > Ελβις δεν είναι, μπήτλς δεν είναι, χέντριξ ούτε, περπλ δεν είναι, ούτε χορευτικό αμερικάνικο είναι ,ούτε ιν δε γιαρ2525, ούτε καν …Ολύμπιανς. Τόσα και τόσα !!?? έχουμε ακούσει , αλλά αυτό δεν… δεν κάθεται .Ουτε σε γιορτή-πάρτυ μπαίνει…ξανάγομώτο.

Να καταβάλεις προσπάθειες, ξανά και ξανά, να το ακούσεις, μήπως και τελικά σου αρέσει.

Η μόνη πρόοδος που σημειώθηκε ήταν να κολλήσω στην β΄πλευρά, στο Horizons & supper’s ready. Και δεν είχε διαλείμματα!!..όλη η πλευρά ένα τραγούδι…!!23λεπτά…!!
..βρίζοντας ,… <ναι, πάει….τζίφος…., θα μπορούσα να αγοράσω, κάτι άλλο>. Από την άλλη όμως να μην το αφήνεις στο ράφι , παρατημένο, αλλά να ξαναπαίζει γιατί… κάτι είχε απροσδιόριστο, στοιχεία πολλά, που ασυνείδητα μουσικά άρεσαν, είχε αμέτρητα γυρίσματα, μελωδίες, ωραίες φωνές και κάποιες ωραίες κιθαριές . Όμως δεν…το έβαζα στα …ενθουσιασμένα μου…

<Δεν θέλω πουλιά και ξωτικά ,ρε φίλε, τραγούδια θέλω, κιθαριές κ ροκιές ,γαμώτο μου> . Ψιλοδύσκολα τα βρήκα με αυτήν την αντίθεση ,μέσω του LP, κάτι σαν μετάβαση, παιδικών ήχων, συναισθημάτων, προς την εφηβεία.
Απευθύνθηκα , σε έναν αρκετά μεγαλύτερο μουσικόφιλο, ροκά (και… καρεκλά κλπ όλα μαζί !!) ,και αυτός μου είπε, <σου έτυχε ένα άριστο τεράστιο LP, κειμήλιο της προγκρέσιβ, είναι η μάχη του καλού με το κακό > ….και ‘αντε μετά ξανά στο σπίτι, να το ακούω , μήπως… έκανα λάθος …και να που να ….ξαναβρίζω , λέγοντας …μα τι είναι προγκρέσιβ ,ρε φίλε ?? ποια μάχη καλού και κακού ? εντάξει, παίζουν πολύ μουσική αλλά δεν την καταλαβαίνω….θέλω κάτι άλλο.
Δεν πήγα για πολύ καιρό σε κόντρα με τον δίσκο. Τον άφησα στην άκρη, τον προφύλαξα να μην χαθεί, (ασυνείδητα κάτι με τραβούσε σε αυτό). Και Μόνο μετά ,από πολλά χρόνια ..…αναγνώρισα την αξία του .
Προχτές που ξανα ανέσυρα το LP από την κούτα… θυμήθηκα την ιστορία του δίσκου, πρίν 50 χρόνια, ως παιδί..έχει κ αρίθμηση μέσα,στα τραγούδια με τους στίχους, τι να ακούω πρώτα,σε σειρά, ή τι σχετικά , κάπως, πιο στρωτά, μπορεί να μπορούσα να ακούσω.

Οσον αφορά τα νοήματα στα λύρικς , το παλεύαμε…..Αγγλίδες.. δασκάλες κ φροντιστήριο ,δεν είχαμε τότε.…Αγγλικά, λέξεις, πρωτομάθαμε στα 10μας… από τους στίχους μέσα στα LP’s, με ένα λεξικάκι τσέπης.
(Δεν θέλω να αναφέρω το ότι, λίγο μετά, ήρθε η εκπομπή 4-5 και μπήκαν ΟΛΑ στην θέση τους, σιγά- σιγά και στον καιρό τους…Ηταν και γιατί μεγαλώναμε μουσικά, μας έμαθαν να απλωνόμαστε , το αυτί μας, ξεχώριζε ήχους, επίπεδα, ποιότητες, αφού η μουσική ,σχεδόν κάθε είδους, είχε μεγάλη θέση στην ζωή μας).

…..Δεν ξέρεις…. Νέε, μουσικόφιλε, ίσως ακούγεται ψιλογραφικό στην εποχή σας (οι παλιότεροι, λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουν) τι είναι στα 10-11σου, στην αρχαία εποχή στο 1972-73,…να έχεις <σκάσει> το χαρτζιλίκι σου και να σου <κάτσει> βινύλιο LP, τυχαία… το Foxtrot….

με το Horizons & Supper’s Ready……Όχι , δεν είναι η φωνή της μάνας σου που σου λέει <άντε έλα, μην αργείς, το φαί-γεύμα είναι έτοιμο >… ίσως όμως και να είναι….

Horizons

supper's ready

Κώστας Πέππας