Bραβεία Brit: Ο Sam Smith αποκλείστηκε λόγω "μη δυαδικού φύλου"

Bραβεία Brit: Ο Sam Smith αποκλείστηκε λόγω  "μη δυαδικού φύλου"

Οι σόλο ανδρικές και σόλο γυναικείες κατηγορίες κυριαρχούν αποκλειστικά στα βρετανικά βραβεία μουσικής, καθώς φαίνεται να μην υπάρχει χώρος για τραγουδιστές που αναφέρονται στον εαυτό τους ως "μη δυαδικό φύλο" (non binary).

Ο διάσημος και ταλαντούχος Βρετανός τραγουδιστής Sam Smith ζητά από τα βραβεία να αντικατοπτρίζουν τη σημερινή κοινωνία.

Η ταυτότητα φύλου του τραγουδιστή δεν είναι δυαδική (αρσενική ή θηλυκή) και το γεγονός αυτό του στοίχησε την υποψηφιότητα από τις κατηγορίες φύλου στα φετινά βραβεία Brit Awards.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε δήλωση του, "Μετά από μια ζωή πολέμου με το φύλο μου, αποφάσισα να αγκαλιάσω τον εαυτό μου γι' αυτό που είμαι, μέσα και έξω."

Σε δήλωσή του στο Instagram, ο Σμιθ ανέφερε πως οι Βρετανοί αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέρος της καριέρας του. "Η μουσική για μένα είχε να κάνει πάντα με την ενοποίηση και όχι για τη διαίρεση. Ανυπομονώ για μια εποχή όπου τα βραβεία θα αντικατοπτρίζουν την κοινωνία στην οποία ζούμε. Ας γιορτάσουμε τους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας, ικανότητας, σεξουαλικότητας και τάξης."

Ένας εκπρόσωπος των βραβείων Brit απάντησε αργότερα, λέγοντας: "Ο Sam είναι ένας εξαιρετικός Βρετανός καλλιτέχνης και συμφωνούμε σε αυτά που είπε σήμερα. Αν μια αλλαγή οδηγεί ακούσια σε μη ένταξη καλλιτεχνών στα βραβεία, τότε κινδυνεύει να είναι αντίθετη ως προς τη διαφορετικότητα και την ισότητα. Πρέπει να το σκεφτούμε πιο δίκαια προτού γίνουν αλλαγές για να βεβαιωθούμε ότι θα το κάνουμε σωστά".

Νωρίτερα, σε ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της Ακαδημίας, οι διοργανωτές δήλωσαν: "Κοιτάζοντας προς το μέλλον έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε τα επόμενα χρόνια για να εξελίξουμε τους Βρετανούς".

Ο Σμιθ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Βρετανούς ποπ καλλιτέχνες της τελευταίας δεκαετίας. Το ντεμπούτο άλμπουμ του το 2014, "In the Lonely Hour", ανέβηκε στο Νο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρέμεινε για 69 συνεχόμενες εβδομάδες στο Top 10.

Το αλμπουμ του 2017 "The Thrill of It All" έφτασε επίσης στο Νο 1. Ο Smith είχε επτά uk No 1 singles, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φιλοξενούσαν άλλους καλλιτέχνες, και το 2016 κέρδισε το Όσκαρ για το τραγούδι που έγραψε με τίτλο "Writing's on the Wall" για την ταινία του James Bond.

Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Brit θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου, έχοντας αναβληθεί ήδη από τον Φεβρουάριο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από theguardian.com