Ο Ryuichi Sakamoto διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου 

Ο Ryuichi Sakamoto διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου 

Ο Ιάπωνας συνθέτης και ποπ μουσικός Ryuichi Sakamoto πάσχει από καρκίνο του εντέρου. Το πρώην μέλος των Yellow Magic Orchestra σε ένα μήνυμα στην επίσημη ιστοσελίδα του δήλωσε: «Τα νέα ήταν αποκαρδιωτικά αλλά χάρη στους εξαιρετικούς γιατρούς που γνώρισα η εγχείρηση ήταν πετυχημένη. Αυτήν τη στιγμή αναρρώνω».

Ο 69χρονος μουσικός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ιατρικό προσωπικό και πρόσθεσε: «Λόγω της συγκεκριμένης συνθήκης τα μακρινά ταξίδια για δουλειά θα είναι δύσκολα. Παρόλα αυτά θα συνεχίσω να εργάζομαι όσο μπορώ. Από εδώ και μπρος θα ζω μαζί με τον καρκίνο αλλά εύχομαι να μπορέσω να κάνω μουσική για λίγο καιρό ακόμη».

Ο Σακαμότο είναι από τους πιο επιφανείς μουσικούς της Ιαπωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα του και απέκτησε φήμη με το ηλεκτρονικό γκρουπ Yellow Magic Orchestra στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Είχε επίσης μια πετυχημένη σόλο πορεία. Κυκλοφόρησε 19 προσωπικά άλμπουμ ενώ έχει συνεργαστεί με μια πλειάδα σημαντικών Δυτικών μουσικών όπως οι Brian Wilson, Iggy Pop και David Byrne.

Δεν πρωταγωνίστησε μόνο στο πλάι του David Bowie στο φιλμ του 1983, Merry Christmas, Mr Lawrence, αλλά συνέθεσε και το γνωστό ομώνυμο θέμα του. Κρύβεται πίσω από μια σειρά από σάουντρακ για σκηνοθέτες όπως οι Pedro Almodóvar, Oliver Stone και Alejandro González Iñárritu. Κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ του 1987 για το σκορ του Τελευταίου Αυτοκράτορα του Μπερτολούτσι.

Το 2014 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του λάρυγγα και είχε αποσυρθεί για έναν χρόνο για να επικεντρωθεί στη θεραπεία του. «Ήταν η πιο σκληρή και οδυνηρή περίοδος της ζωής μου. Δεν μπορούσα να φάω καθόλου ούτε να καταπιώ το ίδιο μου το σάλιο». Έναν χρόνο μετά την περιπέτεια της υγείας του είχε δηλώσει: «Αισθάνομαι καλύτερα. Αισθάνομαι περισσότερη ενέργεια μέσα μου αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ο καρκίνος μπορεί να επανέλθει σε τρία χρόνια, σε πέντε μπορεί σε 10 χρόνια».

Με στοιχεία από Guardian,lifo