The Illinois Speed Press: Το μουσικό στυλ τους, ενέπνευσε στην δημιουργία μίας πολύ πιο γνωστής μπάντας, αυτής των Lynyrd Skynyrd

The Illinois Speed Press: Το μουσικό στυλ τους, ενέπνευσε στην δημιουργία μίας πολύ πιο γνωστής μπάντας, αυτής των Lynyrd Skynyrd

The Illinois Speed Press (Columbia CS 9792) 1969

R 2882121 1519681213 3804.jpeg

Το πιο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα μοιάζει να είναι μία ιδιαιτέρως δυνατή επιρροή από τους Buffalo Springfield. Προσπαθούν για περισσότερα, δεν μοιάζει όμως τόσο εύκολο για αυτούς να προσφέρουν την ικανοποίηση στον ακροατή.

Hard Luck Story (1969)

Τεχνικά η μουσική τους είναι τόσο οικεία όσον αφορά στην απόδοση των riff αλά Springfield ή Moby Grape ή σαν του "Desperation" των Steppenwolf, που δύσκολα θα την προσέξει κανείς, παρά αν ακούσει παραπάνω από τρεις φορές. Όλα τα τραγούδια τους έχουν επιδέξιες συνθέσεις, με την εξαίρεση του κολάζ που έχει τον τίτλο "Overture".

Here Today (1969)

Το "Pay the Price" για παράδειγμα, είναι ένα ωραίο rock θέμα παρόμοιο με ένα τραγούδι με τον ίδιο τίτλο στο πρώτο άλμπουμ των Springfield και το "Be a Woman" δονείται με ένα πολύ δυνατό beat, αλλά λείπει κάτι ζωτικό από την όλη διαδικασία εδώ. Ακούγεται κατά κάποιο τρόπο "κουρασμένο" και "πιεσμένο" εξίσου.

Be a Woman (1969)

Όπως έγραψε το High Fidelity τον Αύγουστο του 1969, "οι The Illinois Speed Press ακούγονται σαν φθηνή απομίμηση των Moby Grape ή των πεθαμένων πια Buffalo Springfield". Δεν είχαν βέβαια καλύτερη αντιμετώπιση από το Stereo Review, το οποίο έγραψε ότι απλά πρόκειται για κάτι που μόνο πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει.

Sky Song (1969)

Η ουσία είναι πως πρόκειται για ελαφρώς αδιάφορη blues rock. Υπάρχουν στιγμές που οι κιθάρες αγριεύουν και δύο μπαλάντες που φτιάχνουν το mood (όπως το απροσδόκητο μπάντζο στο "Here Today"), αλλά τα κομμάτια δεν μένουν στην μνήμη και δεν έχουν κάτι που να τα κάνει πρωτότυπα. Έτσι το συχνά πολύ καλό παίξιμο της κιθάρας πάει χαμένο.

R 4610163 1455425755 3010.jpeg

Duet (Columbia CS 9976) 2/70

R 4610163 1519680823 1246.jpeg

Οι The Illinois Speed Press κέρδισαν θέση στα chart με το προηγούμενο άλμπουμ τους και η τελευταία τους προσπάθεια θα αποκτούσε επίσης πολύ ενδιαφέρον.

Bad Weather (1970)

Τώρα το γκρουπ είναι μειωμένο στο ντουέτο Kal David και Paul Cotton, αλλά επιδεικνύουν τεράστιο ταλέντο. Ορχηστρικά και φωνητικά το ντουέτο θα έκανε πάταγο στο underground μουσικό κύκλωμα.

Country Dumplin' (1970)

To "Dearly" είναι ένα παρατεταμένο θέμα σε 4 μέρη. Άλλα καλά κομμάτια είναι το "The Life" και το "Sadly Out of Place". Φανερά το ντουέτο που αποτελείται από τους κιθαρίστες και τραγουδιστές Kal David και Paul Cotton, εδώ προσφέρει blues rock με μία χαλαρή Καλιφορνέζικη λάμψη, που υποστηρίζεται από μπάσο και ντραμς (χωρίς να υπάρχουν credits στο άλμπουμ), με έγχορδα, χάλκινα, βιολί και σαξόφωνο κατά διαστήματα.

Seventeen Days (1970)

Περιστασιακά ξεμακραίνουν στα εδάφη των CSNY, όπως στο "Sadly Out of Place" και η μπαλάντα με έγχορδα "Dearly" "βγάζει μάτι" από μακριά, αλλά τίποτα δεν είναι κι εδώ ιδιαίτερα ενθυμητικό, αν και υπάρχουν υπέροχα κιθαριστικά μέρη (όπως στο ορχηστρικό κομμάτι που ανοίγει "Country Dumplin".

The Visit (1970)

Δελεάζομαι να πω ότι το ντουέτο σε αυτό το δεύτερο άλμπουμ τους έχει διευρύνει τους μουσικούς του ορίζοντες, αλλά το γενικό αποτέλεσμα απλά επιβεβαιώνει αυτό που είχε επισημάνει το ντεμπούτο τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/