Θησαυροί του 2020 - Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Θησαυροί του 2020 - Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Turkuaz- Jerry Harrison - Adrian Belew – Ophidiophobia (Single – 22/9/2020)

Μια συνεργασία που γεννήθηκε με αφορμή τα σαράντα χρόνια του εκπληκτικού Remain In Light των Talking Heads. Η σχεδιασμένη περιοδεία αναβλήθηκε αλλά μας έμεινε το μπολιασμένο με ήχους της παρέας του David Byrne φόβος για τα φίδια. Μαζί με τη φανκ κολλεκτίβα από το Μπρούκλιν συμμετέχουν o κιθαρίστας / κημπορτίστας των Heads και ο εκπληκτικός όσο και περίεργος ηχητικά κιθαρίστας Belew. Κάπου στο βάθος κρύβεται ως έμπνευση για το κομμάτι και ο Ιντιάνα Τζόουνς.

https://www.youtube.com/watch?v=vUQLuh0kk0A

Aimee Mann – Avalanche (Single – 18/9/2020)

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ του HBO I’ll Be Gone In The Dark, το τραγούδι της εισαγωγής. Η εξηντάχρονη αμερικανίδα δημιουργός, σύζυγος του Michael Penn και φίλη της εκλιπόντος συγγραφέως του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η έξη επεισοδίων παραγωγή, διασκευάζει Leonard Cohen. Αν και η αρχική σπουδή του Nick Cave, από τον πρώτο δίσκο των Bad Seeds, From Her to Eternity του 1984, παραμένει μακράν κατά τη γνώμη μου η καλύτερη εκτέλεση που έχω ακούσει στο τραγούδι, η Mann στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν έχω δει το ντοκιμαντέρ με θέμα τον κατά συρροή δολοφόνο Joseph James DeAngelo, αλλά βάση των στίχων φαντάζομαι ότι δένει με το όλο consept.

Izzy Bizu - Faded (Acoustic) (Single – 26/6/2020)

Αδυναμίες…

Sam Amidon – Maggie (LP: Sam Amidon – 23/10/2020)

Ο 39χρονος αμερικανός κατάγεται από το Βερμόντ και έχει έδρα το Λονδίνο. Αυτό είναι το opening track του νέου του δίσκου με τίτλο το όνομά του ενώ μετράει μια ντουζίνα χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας. Ο σύζυγος της Μπεθ Όρτον η οποία συμμετέχει στον δίσκο, είναι μια σύγχρονη φολκ νότα που αξίζει προσοχής.

L.A. Salami - The Talis-man on the Age of Glass (Redux) (Single – 23/6/2020)

Από το Λονδίνο και ο Lookman Adekunle Salami. Πρόκειται για μια ακουστική σύνθεση του, προ διετίας, που φρεσκάρεται με ηλεκτρονικούς ήχους αποκτώντας μια αστική αύρα.

Jake Bugg - All I Need (Single – 26/10/2020)

Τρίτο τραγούδι μες της χρονιά για τον 26χρονο πετυχημένο βρετανό. Μαζί του η χορωδία Urban Flames.

Balthazar – Losers (Single – 29/10/2020)

Περιμένοντας περί τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου το νέο δίσκο, Sand, δύο χρόνια μετά τον εθιστικό πυρετό της, η παρέα του Maarten Devoldere, βλέπε και Warhaus, https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/86-news-c/27662-2017-11-08-16-27-46, μας χαρίζει ένα αγαπημένων ‘70ς αρωμάτων τραγούδι.

Passenger – Suzanne (EP: Suzanne – 13/11/2020)

Ένας ακόμη δίσκος που θα κυκλοφορήσει τη νέα χρονιά είναι και το Songs for the Drunk and Broken Hearted, του Mike Rosenberg. Αν σας άρεσαν στο παρελθόν οι ήχοι των Let Her Go (2012), Whispers (2014), A Thousand Matches (2015), Someday (2017) έως και του φετινού Year On Year, Day By Day δε θα απογοητευτείτε στο ελάχιστο.

The Who - Beads On One String (Yaggerdang Remix) (Single – 6/10/2020)

Το περσινό WHO ήταν μια από τα αξιοσημείωτα του 2019. Η πολυτελής έκδοσή του που κυκλοφόρησε στο τέλος του Οκτωβρίου περιέχει μεταξύ άλλων και αυτό το νέο μιξ υπό τις μαγειρικές οδηγίες του ίδιου του Pete Townshend.

Django Django – Spirals (Single – 10/9/2020)

Για τον Φεβρουάριο του ΄21 έχει προγραμματιστεί η κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ του βρετανικού γκρουπ που θα έχει τίτλο Glowing In The Dark. Το πρώτο από τα δύο δείγματα που έχουμε ακούσει είναι οι ηλεκτρονικές σπείρες. Υπάρχει και το ωραίο ρεμίξ στο τραγούδι από το ντουέτο των Andrew VanWyngarden και Ben Goldwasser (MGMT). Εδώ η πιο συμμαζεμένη αλλά εξίσου καλή αυθεντική εκτέλεση με τις έντονες new wave επιρροές οδηγεί τον ακροατή να χαθεί σε πολλαπλό υπνωτιστικό replay.

S.G. Goodman - The Way I Talk (LP: Old Time Feeling – 17/7/2020)

Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια της χρονιάς που θ’ αποχαιρετήσουμε σε λίγες ημέρες. Η αυθεντικότητα των εικόνων που περιγράφει πηγάζουν από το οικογενειακό περιβάλλον της μεγαλωμένης στο Κεντάκυ ενώ ροκ και κάντρι ήχοι μπαινοβγαίνουν από τα ηχεία. Η παραγωγή ανήκει στον εκ της ίδιας πολιτείας Jim James, την κινητήριο δύναμη των My Morning Jacket.

Jon Batiste – We Are (Single – 12/6/2020)

Παρέα με τον 34χρονο αμερικανό η ιστορική μπάντα του σχολείου St. Augustine High School Marching 100, μαθητής κάποτε και ο ίδιος του συγκεκριμένου σχολείου, και η Gospel Soul Children choir, και οι δύο από την Νέα Ορλεάνη. Το τραγούδι είναι ο καρπός μιας ακόμη ταραχώδης χρονιάς για την αφροαμερικανική κοινότητα των ΗΠΑ και κυκλοφόρησε μια εβδομάδα μετά την ειρηνική πορεία που οργάνωσε ο καλλιτέχνης στην Νέα Υόρκη.

War & Pierce – Amen (Single – 15/5/2020)

Η φολκ / τζαζ συνθέτης Sunny War από το Λος Άντζελες ενώνει δυνάμεις με τον συντοπίτη της τραγουδιστή Chris Pierce σε ένα κομμάτι βουτηγμένο στην κληρονομιά της σόουλ. Τι και αν σου φέρνει στο μυαλό το εμβληματικό Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) του Marvin από το μακρινό 1971, το τραγούδι είναι μια όαση στον χαμό των ανούσιων μαύρων κυκλοφοριών, αμήν…

Όλα μαζί εδώ…

Χωρίς ημερομηνία λήξης στιγμές της χρονιάς που φεύγει