Denny Gerrard: Pop / Psych / Folk Rock Unknowns

Denny Gerrard: Pop / Psych / Folk Rock Unknowns

O Denver "Denny" Gerrard γεννήθηκε στην Νότιο Αφρική. Μετανάστευσε στην Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του 60, όπου βρέθηκε να αποτελεί το μισό ενός ντουέτο με το όνομα The Fifth Avenue. Το γκρουπ ήταν ένα πρότζεκτ του Jimmy Page, ο οποίος έγραψε το κομμάτι της Β' πλευράς του μοναδικού single που έκανε το ντουέτο, όπως επίσης έκανε την παραγωγή και έπαιξε και στα δύο κομμάτια. Ο Kenny Rowe ήταν το άλλο μισό του ντουέτου. Και το σινγκλάκι αυτό ήταν η πρώτη δουλειά του στην Immediate (δισκογραφική), σε μία σειρά από πρότζεκτ που έγιναν με τον Denny τα επόμενα δύο χρόνια.

Last But One (1970)

O Denny Gerrard ήταν ένας άξιος κιθαρίστας επίσης, έτσι ένωσε τις δυνάμεις του με τον μπασίστα Barry Younghusband και τον ντράμερ Candy John Carr, για να σχηματίσουν ένα pop τρίο, με το όνομα Warm Sounds. Το γκρουπ ηχογράφησε δύο κομμάτια τότε. Στο μεταξύ ο Gerrard και ο Younghusband υπέγραψαν στην Deram σαν ντουέτο. Κυκλοφόρησαν ένα single που περιείχε το χιτ "Birds and Bees" το 1967. Ένας πειρατικός σταθμός στο Λονδίνο το πήρε και το έπαιζε συνεχώς, με αποτέλεσμα το κομμάτι να ανεβεί στο νο8 στα chart.

Stop It Or Drop It (1970)

Τα τέλη του καλοκαιριού του '67 τους βρήκαν να ηχογραφούν για το BBC, στο οποίο κέρδισαν ραδιοφωνικό αέρα τον Σεπτέμβριο. Μετά από κάποια αποτυχημένη προσπάθεια να κερδίσουν αναγνώριση με ένα ακόμα single, διαλύθηκαν για να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε session δουλειές, με τον Gerrard να στρέφεται στην παραγωγή. Πρώτη δουλειά του ήταν το ακυκλοφόρητο τότε ακόμα άλμπουμ του Billy Nicholls στην Immediate, Would You Believe, που παρουσίαζε επίσης τους Small Faces.

Hole in My Shadow (1970)

Η επόμενη δουλειά του ως παραγωγός ήταν σε ένα καινοτόμο γκρουπ με το όνομα High Tide, που είχε υπογράψει στην Clearwater, η οποία είχε και τους Hawkwind, Cochise, Skin Alley και Trees στο ρόστερ της). Η μπάντα αποτελείτο από τους Tony Hill (φωνητικά, κιθάρα και keyboards), Simon House (βιολί, βιόλα και keyboards), Peter Pavli (μπάσο) και Roger Hadden (ντραμς και όργανο). Ο Tony Hill υπήρξε μέλος των The Misunderstood, του θρυλικού γκρουπ με το τραγούδι "I Can Take You to the Sun".

Native Sun (1970)

Στην Liberty Records οι High Tide ηχογράφησαν το πρώτο άλμπουμ τους Sea Shanties, με παραγωγό τον Gerrard. Ένα πολύ δυναμικό άλμπουμ, το οποίο παραμένει ένδοξος εκπρόσωπος της underground Αγγλικής rock σκηνής.

Sinister Morning (Deram Nova SDN 10) 3/70

R 2297383 1304551199.jpeg

Κατά την ηχογράφηση του Sea Shanties στα Olympic Studios ο Gerrard άρχισε επίσης να δουλεύει στο πρώτο και μοναδικό του σόλο άλμπουμ, χρησιμοποιώντας τα μέλη των High Tide για να του παρέχουν το backing.

Σίγουρα το άλμπουμ που ηχογράφησε ο Gerrard ήταν λιγότερο επιθετικό από ότι το ντεμπούτο των High Tide, αλλά ήταν εξίσου καινοτόμο.

Κυμαινόμενο από μία σχεδόν West Coast αίσθηση έως μία πιο σκοτεινή folk διάθεση, αποτέλεσε ένα ευφυές άλμπουμ.

True Believer (1970)

Ενώ το άλμπουμ Sea Shanties των High Tide εμφανίστηκε στην Liberty τον Οκτώβριο του 1969, ο Gerrard ακόμα αναζητούσε μία εταιρεία για να κυκλοφορήσει το εξίσου καλό σόλο άλμπουμ του. Στράφηκε ακόμα μία φορά στην Decca, που εκείνη την εποχή είχε φτιάξει μία θυγατρική την Nova για να αναλάβει νέα progressive σχήματα.

Eye for Eye (1970)

Το Sinister Morning ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της Nova, αλλά παρά το τόσο καινοτόμο υλικό, όπως για παράδειγμα το "Atmosphere", το άλμπουμ απέτυχε να κερδίσει εμπορική επιτυχία.

Atmosphere (1970)

Σύντομα ο Denny Gerrard παραιτήθηκε από όλο αυτό, αφήνοντας ως μοναδική του κληρονομιά αυτό το άλμπουμ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/