Mandalaband: Πρόκειται για ένα πραγματικό pomp-rock supergroup

Mandalaband: Πρόκειται για ένα πραγματικό pomp-rock supergroup

Μια φορά και ένα καιρό, πολλά χρόνια πριν, σε μία εποχή πέρα από την μνήμη των ανθρώπων, όταν ο κόσμος ήταν ακόμα νέος και γεμάτος υποσχέσεις, υπήρχε ένα μέρος σε αυτή τη γη-ένα μέρος παράξενο και μαγικά όμορφο-μεγάλα κυματιστά χωράφια εκτείνονταν από τα ψηλά χιονοσκέπαστα βουνά ως τα χαμηλότερα σημεία των πλαγιών, εκεί όπου συναντούσαν το πλούσιο πράσινο των δασών που έντυνε το τοπίο και μεγάλα ποτάμια στριφογύριζαν την κοίτη τους ως την τρομερή θάλασσα που οδηγούσε στον απέραντο ωκεανό με το γάργαρο κρυστάλλινο νερό που προερχόταν από τα χιόνια που έλιωναν.

The Eye of the Wendor (1978)

Οι άνθρωποι αυτού του μέρους είχαν φτιάξει καταυλισμούς εκεί που η μητέρα φύση πρόσφερε κατάλληλο έδαφος-κάποιοι από τους οποίους με το πέρασμα του χρόνου είχαν εξελιχθεί σε πόλεις, που περικυκλώνονταν από υψηλά πέτρινα τείχη ώστε να παρέχεται προστασία από τις άγριες και μερικές φορές διαβολικές δυνάμεις, που λυμαίνονταν την άγρια τοποθεσία γύρω τους.

Florian's Song (1978)

Και στην νότια περιοχή, που συνόρευε στα βόρεια με την μεγάλη λίμνη του Wendor και στα ανατολικά με τα υψώματα του Andulis, ευδοκιμούσε ένας πολιτισμός που η κουλτούρα και η παράδοση του είχαν γεννηθεί πολλούς αιώνες πριν. Ήταν οι Carthilians και η πρωτεύουσα τους Thol Aenord ευημερούσε μέσα στα πλούσια και γόνιμα εδάφη τα οποία διέσχιζαν τα νερά του ποταμού Wendil...

Ride to the City (1978)

The Eye of Wendor: Prophecies (Chrysalis CHR 1181) 1978

R 2615162 1340294257 6351.jpeg

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της punk rock, η πομπώδης progressive rock ήταν ακόμα ζωντανή και καλά, κάπου το 1978.

Ο μουσικός πίσω από αυτό το σχήμα είναι ο David Rohl.

Almar's Tower (1978)

Ο David Rohl είναι Άγγλος Αιγυπτιολόγος, μουσικός και μηχανικός ήχου, μέλος της μπάντας με το όνομα Mandalaband.

Like the Wind (1978)

Στο στούντιο Indigo Sound στο Manchester, το οποίο είχε στενή σχέση με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, του ζητήθηκε να γράψει την μουσική για μία ταινία που θα γινόταν, το έργο The Lord of the Ring, πολύ καιρό πριν την θρυλική τριλογία που εξελίχθηκε στην Νέα Ζηλανδία.

The Tempest (1978)

Αυτό αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει στην Ιρλανδία, αλλά ποτέ δεν βρέθηκαν τα χρήματα για να καταστεί εφικτό ένα τέτοιο τεράστιο πρότζεκτ.

Dawn of A New Day (1978)

Το "Eye of Wendor" που ανοίγει το άλμπουμ γράφτηκε ως μουσική τίτλου της ταινίας και το "Silesandre" λεγόταν αρχικά "Black Riders". Όταν η παραγωγή ματαιώθηκε λόγω υψηλού κόστους, ο Rohl αποφάσισε να γράψει την ιστορία και να συνθέσει ένα ολόκληρο τριπλό άλμπουμ.

Departure from Carthilias (1978)

Όμως δεν είχε δική του μπάντα, οπότε ζήτησε την βοήθεια όλων των φίλων που είχε στην μουσική βιομηχανία για να βοηθήσουν και ήταν αυτοί που έπαιξαν τα όργανα και έκαναν τα φωνητικά, ενώ ο ίδιος έκανε την παραγωγή και τον μηχανικό παράλληλα.

Elsethea (1978)

Υπήρχαν γύρω στους 40 μουσικούς και τραγουδιστές στο σύνολο, συν μία χορωδία και το τμήμα των εγχόρδων της Halle Orchestra. Ο Eric Stewart των 10cc έπαιξε τον ρόλο του ήρωα Florian. H Maddy Prior των Steeleye Span έπαιξε την πριγκίπισσα Ursula. O Justin Hayward των Moody Blues έπαιξε τον βασιλιά Aenord. Οι Kevin Godley, Lol Crème και Graham Gouldman των 10cc και ο Paul Young (Mike & the Mechanics) πήραν τους ρόλους των αφηγητών και τραγούδησαν άλλα τραγούδια. Στο μπάσο ήταν ο Noel Redding (Jimmy Hendrix Experience) και σύσσωμοι οι Barclay James Harvest έπαιζαν στα κομμάτια.

The Witch of Waldow Wood (1978)

Το εξώφυλλο ήταν σε συνεργασία με την Chrysalis. Η ιδέα ήταν να γίνει το Eye of Wendor, μία μαγική πέτρα. Ένας ειδικός στην χάραξη του γυαλιού επιστρατεύθηκε για να φτιάξει την πολύπλευρη πέτρα σε ένα διάφανο γυάλινο κρύσταλλο. Αλλά το σχέδιο ήταν να φτιάξει μόνο το μπροστινό μέρος του κρυστάλλου, ενώ η πίσω πλευρά θα ήταν επίπεδη. Έτσι θα μπορούσε να κολληθεί στο πίσω μέρος μία μεγάλη διαφάνεια της μάγισσας Silesandre από την ιστορία του Wendor. Έτσι από το μπροστινό μέρος θα εμφανιζόταν το είδωλο της Silesandre μέσα στην πέτρα.

Silesandre (1978)

Παρά το γεγονός ότι έπεσε οριακά εκτός χρονικού περιθωρίου σε σχέση με τα περισσότερα σχήματα με τα οποία καταπιάνεται αυτό το blog, η αξία για αυτό το συγκεκριμένο άλμπουμ έγκειται στο γεγονός ότι μία ιδιαιτερότητα το ενισχύει. Είναι η φήμη αυτών που βρίσκονται στο lineup του.

Aenord's Lament (1978)

Πρόκειται για ένα πραγματικό pomp-rock supergroup, με μέλη από τους 10cc, τους Barclay James Harvest, τους Moody Blues, τους Gravy Train και επιπλέον τον Noel Redding της φήμης των Jimi Hendrix Experience και την Maddy Prior την φωνή των Steeleye Span.

Funeral of the King (1978)

Αν αυτό ακούγεται μία μαγική συνταγή για την καταστροφή ακόμα και στις μέρες μας, τότε εξηγείται γιατί δεν ακούστηκε αυτό το άλμπουμ στον καιρό του.

Coronation Of Damien (1978)

Το κόνσεπτ του Tolkien παρουσιάζεται με ένα επίσης πομπώδες εξώφυλλο να το συνοδεύει, στο οποίο η μουσική ταιριάζει απόλυτα: υπερπαραγωγή, συμφωνική και μεγαλοπρεπής κι όμως να της λείπει, το αναμενόμενο για την φήμη των μελών, βάθος.

Μία περίπτωση που με άλλα δεδομένα, ίσως κάποιος άφηνε ξεχασμένη στη λήθη των χρόνων που πέρασαν από τότε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/