Gass: Υπήρξαν πρωτοπόροι στην funk rock

Gass: Υπήρξαν πρωτοπόροι στην funk rock

Οι Gass που υπήρξαν πρωτοπόροι στην funk rock, πήραν το όνομα τους από τον ιδρυτή του γκρουπ Bobby Tench ή Bobby Gass και σχηματίστηκαν το 1965. Μέχρι το 1967 είχαν κυκλοφορήσει κάποια singles και καθώς η μουσική τους ωρίμαζε άλλαξε και το lineup τους. Δουλεύοντας σε κλαμπ και μουσικές σκηνές, έφτασε το 1970, χρονιά που εμφανίστηκε το ένα και μοναδικό άλμπουμ τους. Ένα ιδιαίτερο άλμπουμ, που συνδυάζει την ψυχεδελική funk με στοιχεία jazz, progressive rock και soul.

Juju (1970)

Juju (Polydor 2383 022) 10/70

R 1781854 1586382825 7131.jpeg

Οι Gass είναι μία από τις πιο υποτιμημένες μπάντες που έγιναν ποτέ και είναι καιρός κάποιοι να τους πλέξουν το εγκώμιο και να πουν στον κόσμο το πόσο καλοί είναι.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν πρέπει να περιμένετε ότι θα ακούσετε το καλύτερο άλμπουμ εκείνης της χρονιάς, όμως περιμένετε να ακούσετε μία ικανοποιητική, ευφάνταστη συνάθροιση μουσικών απλά να είναι funky, απλά να είναι μελωδικοί και απλά να είναι πολύ σωστοί.

Kulu Se Mama (1970)

Μία πενταμελής μπάντα με δύο οργανίστες, να παρουσιάζουν τις δικές τους συνθέσεις σε ένα είδος jungle rock. Ένα από τα καλύτερα κομμάτια είναι το "Kulu Se Mama", το μακροσκελές κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο, στο οποίο έριξαν όσα κρουστά μπόρεσαν να επιστρατεύσουν για να "μαγειρέψουν" ένα τρακ τύπου Santana.

Holy Woman (1970)

Μία πολύ όμορφα καθαρή ηχογράφηση για την μπάντα που εκείνο τον καιρό έκανε το backing-λέγοντας και κάποια τραγούδια-σε ένα μουσικό σόου που λεγόταν Catch My Soul. Τα φωνητικά του Robert Tench έχουν μία καθαρότητα σπάνια. Το "βαρύ" παίξιμο του οργάνου δανείζει ένα funky υπόβαθρο στο άλμπουμ. Ο Peter Green, ο οποίος παίζει κιθάρα σε κάποια κομμάτια σε αυτό το άλμπουμ, αν και από τους καλύτερους κιθαρίστες της εποχής, μάλλον δεν προσθέτει κάτι που να μην μπορούσε να παιχτεί από τα μέλη της μπάντας.

Black Velvet (1970)

Μία εξωτική συλλογή στο στυλ της jazz rock των Santana ή/και των Demon Fuzz, που καυχιέται ωραίο παίξιμο από όλο το σχήμα. Αρχικά μνημονεύονται για την παρουσία του Peter Green σε δύο κομμάτια, το "Juju" και το "Black Velvet", αλλά η μουσικότητα τους μπορεί να βρεθεί παντού εδώ μέσα.

Yes I Can (1970)

Τα όργανα που παρουσίαζαν συμπεριλάμβαναν φλάουτο, όργανο, βιολί και ηλεκτρική κιθάρα και ο εκπληκτικά σκληρός, συχνά απόκοσμος ήχος θυμίζει το ντεμπούτο του Dr. John. Ένα αξιοσέβαστο άλμπουμ αν και δεν μπορούμε να το πούμε αριστούργημα. Ο ηγέτης του γκρουπ Bobby Tench (ή αλλιώς Bobby Gass) συνέχισε για να αντικαταστήσει τον Rod Stewart στους Jeff Beck Group τον Ιούλιο του 1971.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/