The Meters: Ήταν άνοιξη του 1989 όταν άκουσα για πρώτη φορά την αγγελική φωνή του Aaron Neville

The Meters: Ήταν άνοιξη του 1989 όταν άκουσα για πρώτη φορά την αγγελική φωνή του Aaron Neville

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ήταν άνοιξη του 1989 όταν άκουσα για πρώτη φορά την αγγελική φωνή του Aaron Neville. Το κίτρινο φεγγάρι από τον τέταρτο ομότιτλο δίσκο του γκρουπ έκανε βουντού στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης καθώς η παραγωγή του εκπληκτικού καναδού Daniel Lanois έδινε μαθήματα αρτιότητας. Ένας μεγάλος έρωτας ξεκινούσε καθώς τα Fire and Brimstone, η διασκευή στο A Change Is Gonna Come, το Sister Rosa και το ακόμη και σήμερα φρέσκο Healing Chant, έπαιρναν σειρά.

Ο μίτος της Αριάδνης για τα αδέλφια ξετυλιγόταν σιγά σιγά προς το παρελθόν. Το όνομα του Allen Toussaint μοιραία βρέθηκε στην πορεία ανοίγοντας τον δικό του κύκλο με κέντρο αρχικά την Νέα Ορλεάνη βάζοντας τον δίπλα στον αγαπημένο Jerry Wexler. Κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’60 πρωτίστως τα ονόματα των Art Neville στα πλήκτρα και στα φωνητικά, του Leo Nocentelli στην κιθάρα, του George Porter Jr. στο μπάσο και του Joseph «Zigaboo» Modeliste στα ντραμς, δηλαδή των Meters, ως γκρουπ session μουσικών εμφανίζεται. Αργότερα προστέθηκε ο Cyril Neville στα κρουστά και στα φωνητικά. Ο ήχος τους αποτελεί ραχοκοκαλιά πολλών από των ηχογραφήσεων της Sansu Records της εταιρείας του Toussaint και σίγουρα κομβικό σημείο για το ιδρωμένο φανκ.

Το δικό τους αυτόφωτο ταξίδι ξεκινάει να αποτυπώνεται σε LP το 1969, έχει οκτώ κεφάλαια και αξίζει να γίνει αναφορά για την παραγωγή σε ένα ακόμη σημαντικό όνομα για το RnB της Νέας Ορλεάνης, αυτό του Marshall Sehorn.

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία/συλλογή, «Gettin' Funkier All the Time», που μαζεύει όλες τις ηχογραφήσεις της πρώτης και σημαντικότερης φάσης τους, έως το 1977, από τις δισκογραφικές εταιρείες Josie, Reprise και Warner, ορίστε ένα δείγμα του ήχου τους.

5/1969 - The Meters

Cissy Strut

https://www.youtube.com/watch?v=_9o7ZSj6axA

Soul Machine (από τις ακυκλοφόρητες στιγμές κατά της διάρκειας των ηχογραφήσεων του ντεμπούτο άλμπουμ τους. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 στη remastered έκδοση του)

12/1969 - Look-Ka Py Py

Look-Ka Py Py

6/1970 - Struttin'

Hand Clapping Song

1970 – Single

I Need More Time

5/1972 - Cabbage Alley

You've Got To Change You Got To Reform

7/1974 – Rejuvenation

Hey Pocky A-Way

People Say

7/1975 - Fire on the Bayou

Fire On The Bayou

Middle Of The Road

7/1976 - Trick Bag

Disco Is The Thing Today

Hang 'Em High

Down By The River (Σύνθεση του Neil Young. Από τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του άλμπουμ. Συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην remastered έκδοση του άλμπουμ το 2001)

1977 - New Directions

Funkify Your Life

Be My Lady

και όλα τα παραπάνω μαζεμένα