Εκκρεμότητες 2019 μέρος 5o (H περίπτωση της Rhiannon Giddens)

Εκκρεμότητες 2019 μέρος 5o (H περίπτωση της Rhiannon Giddens)

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Η αφροαμερικανίδα βιρτουόζος του μπάντζο, εδώ και μια δεκαετία περίπου έχει κύρια βάση της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη στην Ιρλανδία. Ο φολκ ηχητικός παράδεισος που πρότεινε το 2017 με το εκπληκτικό Freedom Highway, https://www.apotis4stis5.com/news-f/27160-2017-8, στο 2019 βρήκε τη συνέχεια του όχι μία αλλά δύο φορές, την πρώτη της απόπειρα για μουσική σε θεατρική παράσταση, για το έργο Lucy Negro Redux, δεν την έχω ακούσει. Στις αρχές της χρονιάς ήρθε η συνεργασία της λοιπόν με τρεις άλλες κυρίες, ενώ περί τα τέλη της άνοιξης χτύπησε ξανά με τον νέο σύντροφό της και στη ζωή, υπό τις οδηγίες του Joe Henry στην παραγωγή.

Rhiannon Giddens, Amythyst Kiah, Leyla McCalla & Allison Russell - Songs of Our Native Daughters (22/2/2019)

Ένας δίσκος με θέμα τη γυναίκα μέσα στην αφροαμερικάνικη παράδοση. Η σκλαβιά, η κοινωνική ανισότητα δε θα μπορούσαν να λείψουν από ένα πρότζεκτ έμπνευση της Giddens που όπως διαβάζω επηρεάστηκε και από μια σκηνή βιασμού στην ταινία Birth of a Nation του Νέιτ Πάρκερ του 2016. Το δεύτερο σημείο αναφοράς γι’ αυτό τον δίσκο που τελικά έγινε και το τραγούδι Barbados, ήταν μέρος των στίχων : «Ι pity them greatly, but I must be mum, For how could we do without sugar and rum? Especially sugar, so needful we see? What? give up our desserts, our coffee, and tea!» μια στροφή από το ειρωνικό για το καθεστώς της δουλείας, ποίημα Pity for Poor Africans (1788) του βρετανού William Cowper. Οι συνεργάτιδες της είναι η Amythyst Kiah (μια νέα δυναμική φωνή από το Τεννεσί που συνδυάζει φολκ και μπλουζ με ένα ανεξάρτητης κυκλοφορίας άλμπουμ και ένα ep στο ενεργητικό της από το 2012), Leyla McCalla (μέλος για δύο χρόνια του γκρουπ που έγινε γνωστή και η Giddens του Carolina Chocolate Drops, κάτοικος της Νέας Ορλεάνης κατάγεται από τη Αιτή και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και ίσως έχετε ακούσει το όμορφο calypso τραγούδι της Money Is King από τις αρχές του 2019). Τέλος η Allison Russell (που με το συζυγικό της ντουέτο με το καλλιτεχνικό όνομα Bird Of Chicago έχουν βγάλει τρεις φολκ δίσκους, οι δύο πρώτοι σε παραγωγή επίσης του Joe Henry).

Mama's Cryin' Long

Barbados

Quasheba, Quasheba

Moon Meets the Sun

Blood and Bones

Rhiannon Giddens - There is no Other (with Francesco Turrisi) (3/5/2019)

Συνεχιστής μια τεράστιας μουσικής κληρονομιάς που φτάνει το νήμα της έως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα η Rhiannon βάζει όλες τις προσωπικές της πινελιές και επιρροές σε αυτό το δίσκο. Η παράδοση του αμερικανικού νότου συναντάει την παράδοση της Ιταλίας στο, Pizzica Di San Vito (ερμηνευμένο στην αυθεντική του γλώσσα παρακαλώ) και φτάνει έως την όπερα Susannah του 1955 του Καρλίσλι Φλόυντ αλλά και την άρια του μαύρου κύκνου ή ένα παραδοσιακό αγγλικό τραγούδι του 14ου αιώνα. Ο πολυοργανίστας ιταλός μουσικός της τζαζ με ειδίκευση στην ιστορία των κρουστών και ειδικά σε αφρικανικούς ήχους και στη μουσική παράδοση της μέσης ανατολής, ο σύντροφος της, Francesco Turrisi, είναι το χέρι βοηθείας για να πάρουν σάρκα και οστά οι εμπνεύσεις της.

Trees on the Mountains

Από τη δεύτερη πράξη της όπερας του Φλόυντ, ο αυθεντικός του τίτλος The trees on the mountains are cold and bare, είναι το πιο αγαπημένο, κατά δήλωση της ίδιας, κομμάτι στην πρόσφατη δουλειά της. Τεννεσί, φόλκ ήχοι και κεντρική ηρωίδα μια αδικημένη γυναίκα είναι θέματα στα οποία απλά δεν μπορεί ν’ αντισταθεί η 42χρονη σήμερα αμερικανίδα… και όπως λέει και η σύνθεση, ακούγοντάς το έρχεται στην καρδιά, ο Μάιος τον Δεκέμβρη…

Brown Baby

Η διασκευή της στο εκπληκτικό κομμάτι του ‘60 του Oscar Brown Jr., που στο παρελθόν έχουν πει ανατριχιαστικά τεράστια ονόματα όπως η Nina Simone και η Mahalia Jackson.

Wayfaring Stranger (παραδοσιακό τραγούδι)

He Will See You Through

Ten Thousand Voices

Το opening track του δίσκου και από τις καλύτερες στιγμές του είναι μια δικιά της σύνθεση