Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την μπαλάντα του Νοέμβρη

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την μπαλάντα του Νοέμβρη

Το δισκάκι δεν θυμάμαι να είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Εμένα ο Γιάννης Σπανός μού το είχε φέρει απ’ το Παρίσι το 1967. Κι εγώ, γοητευμένος από τη μελωδία, τους στίχους και την φωνή τής Anne Vanderlove, άρχισα να το παίζω όσο πιο συχνά μπορούσα, στις εκπομπές μου στο ραδιόφωνο. Και φαίνεται πως και στους ακροατές τών εκπομπών μου, άρεσε εξ ίσου. Βέβαια τότε, άλλες ήταν οι βεντέτες τού γαλλικού τραγουδιού. Φυσικά η Νταλιντά, αλλά και τα περίφημα idoles, η Σεϊλά, η Συλβί Βαρτάν, η Φρανσουάζ Αρντύ, επίσης η Μιρέιγ Ματιέ και η πιτσιρίκα, η Φρανς Γκαλ, καθώς και η Κριστίν Νεράκ που είχε δυο-τρεις επιτυχίες.

Όμως, η Αν Βαντερλάβ ήτανε άλλο πράμα. Άρχισε, λέει, να γράφει τραγούδια και έγινε κι η ίδια τραγουδίστρια, όταν είδε τους τραγουδιστές τού δρόμου στο Παρίσι. Τον Μάη τού ‘68 πήγαινε στα εργοστάσια που απεργούσαν και τραγούδαγε. Δεν άργησαν να την ονομάσουν Γαλλίδα Τζόαν Μπαέζ, αφού ήταν στρατευμένη σαν την Τζόαν. Την ενδιέφεραν πάνω απ’ όλα τα παιδιά. Όπως φαίνεται κι απ’ το επώνυμό της, δεν ήταν ακριβώς Γαλλίδα η Αν.

Στην Γαλλία βέβαια έζησε κι έκανε καριέρα, κι απ’ την Βρετάνη ήταν η μητέρα της. Αλλά εκείνη είχε γεννηθεί στην Χάγη από πατέρα ζωγράφο Ολλανδό, άλλοι λένε το 1939, άλλοι το 1943. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως η Αν μάς αποχαιρέτησε στην αρχή τού φετινού καλοκαιριού, στις 30 Ιουνίου 2019. Το τραγούδι που θα μάς τη θυμίζει είναι η «Μπαλάντα τού Νοέμβρη», Ballade en Novembre, με στίχους και μουσική που είχε γράψει η ίδια. Στην εναρμόνιση τής μελωδίας, ο Γιάννης Σπανός είχε βάλει το χεράκι του.

Μού είχε πει για την Αν Βαντερλάβ ο Γιάννης Σπανός: «Ήτανε κούκλα η Αν, αληθινά πανέμορφη. Δεν θα την λάτρευες, όπως την Πία Κολόμπο, αλλά ήταν κι αυτή πολύ ενδιαφέρουσα». Ο δίσκος με την Μπαλάντα τού Νοέμβρη είχε κερδίσει τότε και το Grand prix du disque και το Μεγάλο βραβείο τής Ακαδημίας τού γαλλικού τραγουδιού. Εδώ, μέσα στο φθινοπωρινό τοπίο, η Αν Βαντερλάβ χαμογελούσε ξανά στη ζωή, αφήνοντας πίσω αγάπες που τελειώσανε. «Βρέχει στον κήπο, βρέχει στην ακροθαλασσιά, και αν τα μάτια μου είναι υγρά, είναι γιατί πέφτει η βροχή στο πρόσωπό μου».