Ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής Arthur Lee Harper ήταν ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος στα τέλη της δεκαετίας του '60

Ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής Arthur Lee Harper ήταν ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος στα τέλη της δεκαετίας του '60

Ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής Arthur Lee Harper ήταν ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος που στα τέλη της δεκαετίας του '60 έγραψε και τραγούδησε εύθραυστα, μελαγχολικά τραγούδια που απέπνεαν αβεβαιότητα, περιθωριοποίηση και αυτολύπηση.

Ήταν ένας ειρηνιστής, ένας ονειροπόλος που πίστευε ότι η ειρήνη, ο έρωτας και η αρμονική συμβίωση των λαών μπορούσαν να επιτευχθούν με λίγες νότες και λίγες λέξεις, όπως τόσοι άλλοι καλλιτέχνες πίστευαν εκείνη την περίοδο, όπως και σε κάθε περίοδο, κάθε φορά που υπάρχει ένταση στον κόσμο.

Winter Time (1968)

 

 

Dreams & Images (LHI S 12000) 3/68

R 3670329 1339685423 2344.jpeg

Το ντεμπούτο άλμπουμ του αποπνέει αυτή την κατάσταση του πνεύματος. Οι λέξεις του τρακ "Sunshine Soldier", προδίδουν ότι η προσωπικότητα που κρύβεται πίσω από την γραφή αυτή είναι πολύ γλυκιά. Αφήνει στους άλλους, ειδικά στον αγαπημένο session μουσικό του Lee Hazlewood, Don Randi, την φροντίδα για τον μπαρόκ μυστικισμό, το μεγαλείο και την λεπτότητα της δουλειάς του. Μερικές φορές έγχορδα ("Blue Museum", "Children Once Were You"), μερικές φορές όργανο και harpsichord (" Open Up The Door"), μερικές μία μεσαιωνική ατμόσφαιρα ("Dreams and Images").

Dreams and Images (1968)

 

 

Ο Arthur ήταν τόσο αγαπητός στον παραγωγό του Lee Hazlewood, που ο τελευταίος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο να γράψει ένα ποίημα και να το βάλει στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ.
"Arthur" ξεκινάει, "a tear looking for a thirsty eye...a mind that listen to pictures...a man who will someday be a child again..."

Blue Museum (1968)

 

 

Ίσως η τελευταία πρόταση χωρίς πρόθεση να γράφτηκε ανάποδα. Κρίνοντας όταν τον ακούσεις να τραγουδάει τα μικρά κομμάτια του αναρωτιέσαι αν θα μπορούσε αυτό το αγόρι να είναι ο χαμένος γιός του Rod McKuen.

A Friend of Mine (1968)

 

 

Η φωνή του μάλλον πρέπει να έχει διατηρηθεί ίδια από όταν ήταν έφηβος. Από την άλλη μεριά ισχυρίζεται ότι είναι τρελά ερωτευμένος με ένα κορίτσι που λέγεται "Valentine Gray" και ένα από τα τραγούδια του λέγεται "Living Circa 1920".

Sunshine Soldier (1968)

 

 

Ένα ασυνήθιστο σετ από ευγενικές μπαλάντες με Αγγλικό ήχο, με περίτεχνες συνθέσεις, ενσωματωμένα έγχορδα, άρπα, χάλκινα, φλάουτο και πιό πολλά. Δεν είναι τόσο ευφάνταστο ή μελωδικό όπως του Donovan και ούτε τόσο απόκοσμο, αλλά εξάγει μία σίγουρη γοητεία.

Children Once Were You (1968)

 

 

Τα δέκα τραγούδια είναι παρόμοια σε τέμπο και διάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται μερικά παιξίματα ώστε να ξεδιπλωθεί η μελαγχολική γοητεία του. Ύστερα από αυτό ο Arthur έκανε περαιτέρω ηχογραφήσεις ως Arthur Lee Harper.

Love Is the Revolution (Nocturne NRS 905) 1969

R 3821066 1484581606 3332.jpeg

Δυστυχώς λόγω έλλειψης προώθησης του άλμπουμ από την εταιρεία το Dreams and Images λίγη απήχηση είχε και μετά από την εξίσου λίγη απήχηση (για τους ίδιους λόγους) του follow-up άλμπουμ του Love Is the Revolution, το οποίο είχε καλές δόσεις rock μέσα του, ο Harper είχε ένα ατράνταχτο επιχείρημα να σταματήσει να σκέφτεται ότι θα μπορούσε να γίνει ένας σταρ του Χόλυγουντ. Τα μάζεψε λοιπόν και επέστρεψε στην Φλόριδα. Εκεί έγινε μηχανικός πυραύλων και δάσκαλος.

Flowers After Childhood (1969)

Video Url

Αργότερα σε μία συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι συνέχισε να γράφει, να παίζει και να ηχογραφεί μουσική με φίλους και ότι η μουσική παρέμεινε μία σημαντική πτυχή της ζωής του.

I / Soldier / Time Love (1969)

 

 

Το πάνθεον των καλλιτεχνών που έχουν γίνει γνωστοί με το μικρό τους όνομα είναι γεμάτο superstars. Ε, ο Arthur δεν είναι ένας από αυτούς. Το ευγενικό του προφίλ, το ταλέντο του στην γραφή και η ξέπνοη, πλημμυρισμένη στα έγχορδα, psych-folk που έβγαλε, προφανώς δεν έγινε ποτέ για μαζική κατανάλωση.

Αυτό ήταν το σύντομο πέρασμα του Arthur στην μουσική σκηνή εκείνης της εποχής, που δεν είδε τα άλμπουμ του να παίρνουν όσα τους άξιζαν, κυκλοφορώντας όταν ήδη οι χίπυς κρεμούσαν τις κιθάρες τους, πέταγαν τα καφτάνια κι άρχιζαν να βάζουν αρώματα.

Light Up Your Man (1969)

 

 

Τον Ιανουάριο του 2002, η σύζυγός του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και σε μία τραγική και απροσδόκητη σύμπτωση, ο Arthur Lee Harper πέθανε την ίδια ακριβώς νύχτα από έμφραγμα.

Hymn (1969)

 

 

Τα δύο άλμπουμ του επανεκδόθηκαν ως μονό CD σε μία μικρή δισκογραφική, ενώ μία δεύτερη επανέκδοση περίμενε μόνο το Dreams & Images το 2015 στην Light in the Attic.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/

https://www.popup.gr/