Spirits And Worm: Obscure Psychedelia από ένα δύσκολο να ακούσει κανείς γκρουπ...

Spirits And Worm: Obscure Psychedelia από ένα δύσκολο να ακούσει κανείς γκρουπ...

Obscure Psychedelia

Λίγες κόπιες του ενός και μοναδικού LP, αυτού του δύσκολου να ακούσει κανείς γκρουπ, πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Αυτό το έκανε εξαιρετικά σπάνιο, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις. Ας δούμε όμως τι βρίσκεται μέσα σε αυτό το άλμπουμ.

She (1969)

Spirits & Worm (A&M SP 4229) 1969

56785867867867867

Ένα από τα σπανιότερα LP από μεγάλη Αμερικανική εταιρεία όπως ήταν η A&M, υποτίθεται ότι αποσύρθηκε λόγω του παράξενου εξώφυλλου, που δείχνει δύο κατσίκες να έχουν "αράξει" πάνω σε ένα τάφο. Αν όμως αυτό σας κάνει να φαντάζεστε heavy ήχο με σκοτεινό στίχο, κάτι σαν τους Black Sabbath ας πούμε, σκεφτείτε το δεύτερη φορά. Πρόκειται για μία πιό χαρούμενη φάση από τους Jefferson Airplane, με πολύ δυναμική κιθάρα σε κάποια μέρη, αλλά και περιστασιακά πνευστά. Το θέμα είναι ότι η μπάντα μας δεν ήταν από την West Coast, αλλά από την Νέα Υόρκη.

Funny Firecracker (1969)

Υπήρχε η φήμη τότε ότι οι δύο κατσίκες στο εξώφυλλο πάνω στον τάφο υπονοούσαν μαύρη μαγεία. Και γι'αυτό το απέσυραν πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει. Ασφαλώς δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην μουσική που περιέχει. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ελλείπει ένα ευδιάκριτο στυλ-υπάρχει μία ωραία δουλειά στο φλάουτο, κάποια άριστη West Coast κιθάρα και η τραγουδίστρια είναι πολύ καλή, αλλά υπάρχει επίσης ένα πνευστό μέρος που πετάγεται σε όλο το δίσκο και πιθανώς κάποιους να ενοχλεί. Τραγούδια όπως το "She" και το ομώνυμο τρακ θα μπορούσαν να είναι ίσως πιό αιχμαλωτιστικά, με επίμονο τέμπο για να αγγίξουν το τέλειο. Επίσης νομίζω ότι αν ήταν πιό μεγάλα σε διάρκεια το ταλέντο του γκρουπ θα ξεδιπλωνόταν ακόμα καλύτερα.

Sunny Please Hold Me (1969)

Το καλύτερο τρακ για μένα είναι το "Sunny Please Hold Me", ένα υπέρτατο ψυχεδελικό θέμα με τρομερά riff και αιχμαλωτιστική χορωδία, αν και είναι τόσο μικρό σε διάρκεια. Το άλμπουμ αυτό μέχρι την δεκαετία του '90 ήταν μάλλον απίθανο να επανεκδοθεί, όμως έγινε κι αυτό και θα μπορούσε να ήταν εμπορικά επιτυχημένο αν είχε κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή.

You're Dynamite (1969)

Ενώ πρόκειται για έναν από τους αληθινά σπάνιους rock δίσκους της δεκαετίας του '60 από μεγάλη εταιρεία, δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστο να μην λάβει μεγάλη προσοχή από το κοινό, όπως πολλοί άλλοι δίσκοι λιγότερο σπάνιοι από εκείνη την ψυχεδελική περίοδο.

You and I Together (1969)

Είναι άλλος ένας μικτός (άνδρες-γυναίκα) West Coast δίσκος. Ροκάρει με μεγάλη ενέργεια, όπως θα ακούτε, έχει μεγάλο ενθουσιασμό, συχνά έχει τρομερή κιθάρα και χρησιμοποιεί λίγα ταξιδιάρικα ηχητικά εφέ, αλλά φωνητικά είναι κοντύτερα στους Mamas & Papas παρά στους Airplane. Επίσης υπάρχουν μερικά πνευστά και φλογέρες μαζί με fuzz κιθάρα. Παίζουν και τραγουδούν καλά, έχουν τα σημεία που σε κάνουν να θυμάσαι τα κομμάτια, έτσι είναι ένας πολύ καλός, αν όχι ξεχωριστός δίσκος.

Spirits and Worm (1969)

Στις εσωτερικές σημειώσεις η μουσική του δίσκου αποκαλείται "happy sound" και ακόμα κι αν τα τραγούδια είναι βασισμένα στα blues, το "happy" είναι αυτό που ακούς από αυτήν.
Όπως όμως είναι πάντοτε το ζήτημα με μπάντες σαν κι αυτή, το θηλυκό (Adrianne Maurici) τραγουδάει ένα δισεκατομμύριο φορές καλύτερα από το αρσενικό (Tommy Parris), που ανεξήγητα κατέχει γύρω στο 40% των φωνητικών εδώ.

She's the One (1969)

Στην ολότητά του το άλμπουμ κυμαίνεται περίπου στην μέση του γένους, αλλά επειδή δεν είναι πειραματικό ή εξωφρενικό σαν πολλά άλλα, ίσως να προτιμούσε κανείς ας πούμε τους Ultimate Spinach από την μπάντα μας.

All I Need Is a Little You (1969)

Στην επανέκδοση του δίσκου από την ιδιωτική εταιρεία που ανήκε στο γκρουπ μας, το "σατανικό" εξώφυλλο αντικαταστάθηκε από έναν τύπο που χορεύει με μία κατσίκα (άραγε μία από αυτές που ήταν πάνω στον τάφο;)

Re-issue

R 1673588 1377719463 1664.jpeg

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/