O Kanye West, όπως και η μουσική, είναι πια μια βιομηχανία

O Kanye West, όπως και η μουσική, είναι πια μια βιομηχανία

Άκουσα το τελευταίο άλμπουμ του Jesus Is King και δεν μπορώ να μην παραδεχθώ το ταλέντο του να ελίσσεται και να προσαρμόζεται στην νέα μουσική πραγματικότητα.

Το άλμπουμ έχει τραγούδια με θρησκευτικό περιεχόμενο, όμως μουσικά δεν έχει και πολύ σχέση με το είδος και δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτό που είχαν καταφέρει στο παρελθόν άλλοι μαύροι τραγουδιστής με ανάλογο περιεχόμενο, ακόμα και ο Elvis έχει ηχογραφήσει ένα τουλάχιστον κλασικό άλμπουμ.

Ο Kanye West απλά συνδυάζει τις επιχειρήσεις του με το θρησκευτικό περιεχόμενο του δίσκου, ανακοίνωσε ότι θα πουλάει ρούχα που θα έχουν σχέση σαν μόδα με τον Χριστό, είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ η θρησκεία φέρνει χρήματα στους επιχειρηματίες και ο Kanye που φιλοδοξεί να γίνει και πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι αρκετά ξύπνιος, όχι μόνο σαν μουσικός, έχει και την Kardasian... τώρα το αν αξίζει να γίνει πρόεδρος, τα έχουμε δει όλα, γιατί όχι κι αυτό, η πολιτική πια δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πιστεύαμε και αυτό που πιστεύαμε ήταν πάντα καλυμμένο με ψέμα, η ζωή είναι αυτό που βλέπουμε και αυτό που ζούμε, όχι αυτό που μας λένε αυτοί που ακολουθούν το επάγγελμα του πολιτικού.

Η οικονομία, τώρα πια φανερά διαχειρίζεται τις τύχες του πλανήτη μας.

Για να γυρίσω στον Κanye, αν έκανε ένα άλμπουμ σαν κι αυτά που μας έχει συνηθίσει η επιτυχία θα ήταν αμφίβολη, τώρα με τον θρησκευτικό μανδύα θα ξεπεράσει σε πωλήσεις το προηγούμενο άλμπουμ του και θα κερδίσει και το κοινό του γκόσπελ που είναι ιδιαίτερα δυνατό στις ΗΠΑ.

Σαν μουσικός είναι από τους καλύτερους του 21ου αιώνα, όμως η έννοια του άλμπουμ φθίνει συνεχώς, πώς να χαρακτηρίσεις άλμπουμ ηχογραφήσεις με διάρκεια 27'.

Κώστας Ζουγρής

https://open.spotify.com/album/0FgZKfoU2Br5sHOfvZKTI9