Βαγγέλης Παπαθανασίου, από τους Forminx στην κορυφή του πλανήτη και τώρα στα άστρα...

Βαγγέλης Παπαθανασίου, από τους Forminx στην κορυφή του πλανήτη

Μια καριέρα με διάρκεια περισσότερο από μισό αιώνα και διεθνή καταξίωση συνόδεψε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου που πέθανε σε ηλικία 79 ετών..

Δεν μπορώ να γράψω κάτι για τον Βαγγέλη, η απώλεια του σημαίνει τόσα πολλά για μένα, όμως είναι μερικά πράγματα που δεν θες να τα μοιρασθείς με άλλους, είναι στιγμές που ζήσαμε στις συναντήσεις μας εγώ και ο Βαγγέλης και μοιραία θα τις επαναλάβουμε ίσως στο μέλλον.

Θα γράψω όμως για το πόσο αγαπούσε την Ελλάδα, την ιστορία της, την ύπαρξη της και αυτή δεν του έδειξε και ιδιαίτερη αγάπη μέσω των ανθρώπων που  εκπροσωπούσαν την χώρα, άλλωστε αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Τώρα σαν τα σαλιγκάρια μετά από την βροχή γράφουν όλοι και κάνουν δηλώσεις, ευχαριστούμε αλλά μας τα είπαν άλλοι πριν.

Αγαπούσε την κλασική μουσική, την δημοτική μας μουσική, τον Μάνο Χατζιδάκι και οτιδήποτε Ελληνικό, αλλά ένιωθε πικραμένος σε κάποιο βαθμό για τον τρόπο που αντιμετώπιζε την καριέρα του ο χώρος των Ελληνικών ΜΜΕ, χωρίς όμως να κρατάει σε κανέναν κακία.

Είχα την ευκαιρία να έχω επαφή μαζί του όταν άρχισε την προσωπική του καριέρα και πραγματικά ο ήχος του άλλαξε πολλά στην μουσική της εποχής επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους καλλιτέχνες του χώρου στον οποίο κινείτο η μουσική του, ειδικά στην κινηματογραφική μουσική δημιούργησε μία σειρά από συνθέτες που ακολούθησαν τα βήματα του.

Σ' αυτά τα 50 χρόνια από την πρώτη γνωριμία μας θα αναφέρω 3 μόνο πρόσωπα από τα πολλά που είναι και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους που μου μίλησαν με αποθεωτικά λόγια για τον Βαγγέλη.

Η Eartha Kitt που την γνώρισα λίγο μετά το όσκαρ που κατέκτησε ο Βαγγέλης στις αρχές της δεκαετίας του '80, μου περιέγραψε με ένα μοναδικό τρόπο με τις κινήσεις των χεριών της τι αισθανόταν κάθε φορά που άκουγε το Chariots Of Fire. 

O A. R Rahman, Ινδός συνθέτης που κατέκτησε το όσκαρ για την μουσική της ταινίας Slumdog Millionaire, μου είπε ότι ο Βαγγέλης ήταν η μεγαλύτερη επιρροή του.

Και ο Brian Molko των Placebo μου ζήτησε μετά από ένα γεύμα στην Αθήνα όταν είχε εμφανισθεί το συγκρότημα το άλμπουμ των Aphrodite's Child 666 και σχεδόν μου έκανε μία αναπαράσταση της ερμηνείας σ' αυτό το άλμπουμ της Ειρήνης Παππά.

Δόξασε την πατρίδα μας με τα επιτεύγματα του και με συνέπεια έμεινε πιστός στον τρόπο που έγραφε μουσική γνωρίζοντας εμπορική, καλλιτεχνική, αλλά και κοινωνική επιτυχία αφού η μουσική του ταξίδεψε στα άστρα μέσω της ΝΑΣΑ και έχει αποκτήσει σχέση με κάποιον από τους πλανήτες του απέραντου γαλαξία μας.

Καλό ταξίδι Βαγγέλη, σε ευχαριστούμε για όλα, ήσουν πραγματικά αυτό που λέμε μοναδικός σαν μουσικός και σαν άνθρωπος όπως θα έχουν διαπιστώσει όσοι έζησαν κοντά σου.    

p1c9otf4f01qhq1a8ko7i3o6192316 738x351