Νέα μουσικά ακούσματα για να ξεφύγουμε από το παρελθόν και να σκεφτούμε το μέλλον...

Νέα μουσικά ακούσματα για να ξεφύγουμε από το παρελθόν και να σκεφτούμε το μέλλον...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Elephanz – Imperfection (Single – 15/3/2019)

Γαλλικό ντουέτο από την Νάντη που μετράει πάνω από δέκα χρόνια ζωής. Ενδώστε στο ντίσκο φάνκι δίγλωσσο ταξίδι των αδελφών Jonathan και Maxime Verleysen.

Peggy Gou - Starry Night (Single – 22/3/2019)

Επηρεασμένο από τους ήχους των πρώτων ετών της αμερικάνικης αρχικά χιονοστιβάδας που άκουγε στο όνομα house, άξιος συνεχιστής της λατρεμένης ντίσκο. Το τέκνο του Σικάγο, ο γκουρού Marshall Jefferson και ο εκλιπών νεοϋορκέζος Frankie Knuckles πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για τον ήχο που έρχεται τριάντα χρόνια μετά και μάλιστα από την Νότια Κορέα, με ενδιάμεσο σταθμό το Βερολίνο…

King Gizzard & The Lizard Wizard - Fishing For Fishes (Single – 11/3/2019)

Οι υπερπαραγωγικοί αυστραλοί (δεκατρείς δίσκοι σε πέντε χρόνια), μετά από ένα τρελό 2017, μας αφήνουν να πάρουμε μια δεύτερη γεύση από την επερχόμενη δουλειά τους που αναμένεται στα τέλη Απριλίου μετά το Cyboogie του προηγούμενου μήνα, https://www.apotis4stis5.com/news-f/36394-cyboogie-king-gizzard-the-lizard-wizard .

Easy Life – Sunday (EP: Spaceships Mixtape – 18/3/2019)

Η πιο go with the flow στιγμή της νέας τους μίνι δουλειάς. Διαβάζω ότι ο κεντρικός τραγουδιστής Murray, του βρετανικού κουιντέτου είχε γευτεί από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της αγροτικής ζωής και έτσι φαντάζομαι ότι το όνομα του γκρουπ έχει επηρεαστεί ως ένα βαθμό από αυτή τη περίοδο της ζωής του. Μερικές φορές δεν νιώθεις την ανάγκη να βουλιάζεις στους μεταφυσικούς στίχους του Cave για μεγιστοποιήσεις την ακουστική απόλαυση. Μερικές φορές στίχοι όπως αυτοί «I'm loving her scent and she loves my sound / And every time that I lay her down / It feels like Sunday / Feeling okay» είναι ικανοί να κάνουν τη δουλειά, πόσο μάλλον όταν συνδέονται με jazzy μουσικές πινελιές.

Jordan Rakei - Mind's Eye (Single – 26/2/2019)

Το φουτουριστικό νέο τραγούδι του 26χρονου βρετανού είναι το νέο ενδιαφέρον δείγμα σύγχρονης ποπ με αρκετά ηλέκτρο στοιχεία και υποψίες σόουλ. Μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής έχει συνεργαστεί και με δύο αγαπημένες νέες παρουσίες της Βρετανίας τους Tom Misch, και του Loyle Carner, στο Ottolenghi, και αυτό τράβηξε περεταίρω την προσοχή μου. Χωρίς ανούσιες φωνές, μια νέα, σεμνή ερμηνευτική πρόταση από ένα ταλέντο που θα είναι άξιο παρατήρησης τι θα προκύψει όταν και αν ξεφύγει από την comfort zone του. Μέχρι τότε ακούμε τη λογική συνέχεια των σιγκλ Goodbyes (2017), Wildfire (2018) αλλά και των δύο έως σήμερα άλμπουμ του. Σκέφτομαι όμως και πόσο μπροστά ήταν τα αδέλφια Lawrence (Disclosure) όταν το 2015 συνεργάστηκαν μαζί του στο Masterpiece του Caracal.

Fontaines D.C. – Big (EP: Roy’s Tune – 6/3/2019)

Οι νέο παγκ δουβλινέζοι έχουν ανακοινώσει τον πρώτο δίσκο τους με τίτλο Dogrel. Προς το παρόν η ένταση του Big καταθέτει μια όλο και πιο δυσεύρετη ιδανική πρόταση για αυτούς που δεν ντρέπονται να φωνάξουν «Say It Loud, I’m Rock and I’m Proud Of». Μου άρεσαν τα περσινά Boys In The Better Land που σας το είχα προτείνει, https://www.apotis4stis5.com/news-f/33411-kali-evdomada-apoti-mousiki-fainetai , το Liberty Belle και η ρουκέτα προς τη Ρωσία, μου αρέσουν και εδώ. Προσέξτε τους Ιρλανδούς που βγαίνουν στο δρόμο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική που έχουν εκεί αν και χωρίς άλμπουμ μερικές sold out συναυλίες...

Lou Doillon – Burn (LP: Soliloquy – 1/2/2019)

Έχει μια μυστήρια, υποβόσκουσα δύναμη η πρόταση της παριζιάνας που την κάνει ακαταμάχητα ελκυστική. Ίσως αυτό να είχε γοητεύσει τον John Cale όταν την προσκάλεσε να είναι ανάμεσα στις φωνές που αναβίωσαν στην πόλη του φωτός το μπανανοδίσκο του 1967. Μετά το χρυσό πρώτο της άλμπουμ στη γενέτειρα της, παραγωγή του Etienne Daho , Places, και του επίσης χρυσού Lay Low, η επιστροφή της 36χρονης ετεροθαλούς αδελφής της Charlotte Gainsbourg.

Grimes - Pretty Dark (Single – 18/3/2019)

Ένα τραγούδι που δε θα συμπεριλαμβάνεται στον αναμενόμενο 5ο δίσκο της καναδέζας από τον οποίο είχαμε πάρει μια γεύση με το We Appreciate Power, https://apotis4stis5.com/news-f/35117-we-appreciate-power-grimes με την αμερικανίδα Hana, και που θα έχει τίτλο Miss Anthropocene. Το παιδί της 4AD δηλώνει ότι θα περιλαμβάνεται σε ένα Augmented Reality (AR) μιούζικαλ που ετοιμάζει. Τώρα τι ακριβώς θα είναι αυτό θα σας γελάσω. Μέχρι τότε ας ακούσουμε την ντέμο έκδοση του κομματιού.

Tiwayo – Wild (LP: The Gypsy Soul Of Tiwayo – 18/1/2019)

Λοιπόν έχουμε και λέμε, υπάρχουν μερικές ψυχές που φαίνονται κατά πολλούς παλιές με γνώση που δε συνάδει με το νεανικό παρουσιαστικό του ανθρώπου που κατοικούν. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με αυτό. Κάτι διαφορετικό ίσως, υπάρχουν κάποιες φωνές που ο Θεός μέσω του DNA αποφάσισε να τους δώσει ένα ηχόχρωμα που πυροδοτεί με συνειρμούς εικόνες και ήχους δεκαετιών μαζεμένων. Στο άκουσμα του τραγουδιού, το The Young Old (ΤΥΟ) όπως είναι το παρατσούκλι που αποκόμισε κατά την παραμονή του στην Αμερική και που στα γαλλικά, όταν προσπαθείς να το διαβάσεις σου δίνει το καλλιτεχνικό του όνομα. Το τραγούδι είναι περσινό αλλά ο σόουλ, μπλουζ, ροκ, ρέγκε δίσκος του εντός της χρονιάς. Καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου και θα επανέλθω γιατί κάτι μου γαργαλάει το στομάχι κατά την ακρόαση του και οι ντοπαμίνες πλημμύρησαν τον εγκέφαλο μου. Πριν ακούσετε το τραγούδι έχετε υπόψη σας ότι χωρίς δίσκο τον χρησιμοποίησαν στις συναυλίες τους οι Sting, Seal, Marcus Miller και η Norah Jones, έχει υπογράψει στην Blue Note και έδωσε και τις ευλογίες του ο Tony Visconti. Στην παραγωγή ο Mark Neill που συμμετείχε στο Brothers των Black Keys του 2010.

Διαλέξτε τι προτιμάτε αλλά έχω μόνο θετικά σχόλια ως το πρακτικό αποτέλεσμα στο άκουσμα του κομματιού του..

Shura – BKLYNLDN (Single - 10/3/2019)

Ο νέος δίσκος τρία χρόνια μετά το Nothing’s Real του 2016 αναμένεται και το BroklynLodon είναι μια πρόγευση για το τι να περιμένουμε από την 27χρονη Ρωσσοβρετανίδα εκ του Μάντσεστερ καλλιτέχνιδα που είναι ένα ακόμη όνομα που έχασε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εδώ η πραγματική ζωή αντιστρέφεται και ενώ η πραγματική της σχέση την έκανε να περάσει το καλοκαίρι στο Μπρούκλιν στο τραγούδι το ταξίδι πραγματοποιείται ανάποδα. Downbeat soul σύνθεση με trip hop οριοθέτηση που αξίζει να την ακούσετε και να τη δείτε, αφού στο λυρικό οπτικά βίντεο κάποιοι θα αναγνωρίσετε το φιλί του Ροντέν… σας έχω πει ότι δεν είμαι κουτσομπόλης έτσι δεν είναι;

Friendly Fires - Lack Of Love (Single - 14/3/2019)

Το 1988 ο D-Mob με τον Gary Haisman τραγουδούσαν We Call It Acieeed. Εκείνη τη χρονιά συνεργάζονται και ο θρυλικός Adonis με τον Charles B στο Lack Of Love,

και ανέβαιναν στο παγκόσμιο μουσικό τραίνο με το χαμογελαστό πρόσωπο σε κονκάρδα να στολίζει το στήθος τον οπαδών της club κουλτούρας ανά τον κόσμο . Τι να λέμε τώρα σχεδόν αρχαία ιστορία έτσι; Όχι όμως και για το τρίο των FF. Αυτό είναι το remake τους ενώ ακόμη το κορμί χόρευε τα Love Like Waves και Heaven Let Me In.

Jack Savoretti - Touchy Situation (LP: Singing To Strangers – 15/3/2019)

Επίλογος με ολίγον από ιταλικό άρωμα, η βραχνάδα στη φωνή γαρ. Η νέα αξιοπρεπέστατη ποπ δουλειά του, είναι ο έκτος δίσκος του που ντεμπουτάρισε στην κορυφή των άλμπουμ της Βρετανίας μετά τα δύο TOP 10 προηγούμενα LP του Written in Scars (2015) και Sleep No More (2016). Πριν κρίνετε την περίπτωση του 35χρονου παρακαλώ αναλογιστείτε τι ήταν αυτό που ώθησε τον Robert Zimmerman να γράψει ένα τραγούδι γι’αυτόν…

και όλα μαζί….