"Oι απίθανοι Mano Negra": Βούτηξα με νοσταλγία στους έξι δίσκους που κυκλοφόρησαν...

"Oι απίθανοι Mano Negra": Βούτηξα με νοσταλγία στους έξι δίσκους που κυκλοφόρησαν...

 

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

 

Ξανακούγοντας τη μικρή σε διάρκεια δισκογραφία του πολύχρωμου ηχητικά γαλλικού γκρουπ, βούτηξα με νοσταλγία στους έξι δίσκους που κυκλοφόρησαν και ψάρεψα εικοσιπέντε διαμαντάκια.

 

Ροκ, χιπ χοπ, λατινοαμερικάνικοι ρυθμοί, φανγκ, παγκ σε μια πρόταση που ήταν πάντα μια γιορτή της μουσικής. Το πολύγλωσσο εγχείρημα της παρέας / οικογένειας του Manu Chao, βρίσκει δύσκολα μιμητές σε ένα και ολοένα πιο ομογενοποιημένο συντηρητικό δισκογραφικό σύμπαν.

 

Επηρεασμένος από το οικογενειακό του περιβάλλον που τον βούτηξε σε επαναστατικά ισπανικά τραγούδια και τα παιδικά του χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο με παιδιά πορτογαλικών και αρμένικων οικογενειών ακούγοντας ρέγγε και rock and roll, έχτισε μια ιδιοσυγκρασία που αποτυπώνεται αυθεντικά αν μη τι άλλο στο γκρουπ που ηγήθηκε. Στα τέλη των 70ς ήρθε το παγκ και κυρίως οι Clash, που ήταν μια σημαντική επιρροή του. Ακολούθησαν τα σχήματα των les Hot Pants και αργότερα των Los Carayos πρόδρομοι του 1987 οπότε και ήρθαν οι μαυροχέρηδες. Μια μπάντα με αναρχική «συμπεριφορά», στην οποία παραπέμπει και το όνομά τους, δεν ήταν και συνεχίζει να μην είναι εύκολα αποδεκτή από τους χαρτογιακάδες που ως επί το πλείστον επηρεάζουν τη μουσική που φτάνει στα αυτιά μας.

 

Το ταξίδι κράτησε μέχρι το 1995 και μας άφησε κληρονομιά, μέσα από τους τέσσερις στούντιο δίσκου τους, μια παγκόσμια εικαστική αύρα την οποία ο frontman την υποστήριξε πιστά και στην προσωπική του καριέρα είτε με τους Radio Bemba είτε με τις συνεργασίες του όπως αυτές με τους Todos Tus Muertos (Αργεντινή), Tijuanano (Μεξικό), Skank (Βραζιλία), Toots & The Maytals (Τζαμάικα), αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

 

Tracklist:

 

LP: Patchanka – 1988

 

1. Indios De Barcelona
2. Darling Darling
3. Killin'rats
4. Mala Vida
5. Tackin' It Up
6. Lonesome Bop

 

LP: Puta’s Fever - 1989

 

7. King Kong Five
8. Sidi h'bibi
9. The Rebel Spell
10. Peligro
11. Guayaquil City
12. Patchanka

 

LP: King Of Bongo – 1991

 

13. Don't Want You No More

14. Out of Time Man

 

LP: In the Hell of Patchinko – 1992

 

15. King kong five (Live)

 

LP: Casa Babylon – 1994

 

16. Casa Babylon
17. The Monkey
18. Senor Matanza
19. Santa Maradona (Larchuma Football Club)
20. Super Chango
21. Machine Gun
22. El Alakran La Mar Esta Podrida
23. Mama perfecta
24. Hamburger Fields
25. Sueno De Solentiname

 

 

 

 

 

Η σελίδα μας δεν είναι προσφορά των μεγάλων ομίλων που συντηρούν τα περισσότερα ΜΜΕ, την στηρίζουν ελάχιστοι από εσάς, αν έχετε την δυνατότητα και πιστεύετε σ'αυτό που κάνουμε ελάτε στην παρέα μας και θα παίρνετε τακτικά αποκλειστικές λίστες και πληροφορίες.