Κριτική για την μαύρη κωμωδία «ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ»

Κριτική για την μαύρη κωμωδία  «ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ»
Βαθμολογία: 6,5/10

Το κοράκι του τίτλου είναι ένας νεκροθάφτης, ο ιδιοκτήτης ενός γραφείου τελετών με την επωνυμία «Εις τόπον χλοερόν». Ονομάζεται Νίνο και δραστηριοποιείται σε μία ελληνική επαρχιακή πόλη, που δεν κατονομάζεται. Μην περιμένετε ότι θα πάθετε κατάθλιψη, παρακολουθώντας την παράσταση. Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Βασίλης Αναστασίου χαρακτηρίζει το έργο του «μία θανατηφόρα κομεντί». Ο Νίνο (Γιώργης Κοντοπόδης) δεν ταριχεύει απλά τα πτώματα. Αναπτύσσει και ενός είδους συνομιλία. Επί σκηνής συνδιαλέγεται με έναν δολοφονημένο δικαστή (Λορέντζος Φραγκούλης), μία σνομπ γριά (Αννίτα Μαυρομιχάλη) και έναν διεμφυλικό (Γιώργος Ντάβος). Όλο αυτό το συνονθύλευμα διαφορετικών χαρακτήρων βρίσκει την ευκαιρία κατά την διάρκεια μιας βραδιάς να φιλοσοφήσει για την πίστη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την υποκρισία, τον σχολικό εκφοβισμό. Το κείμενο καταπιάνεται με διάφορα θέματα, εμβαθύνοντας σε αυτά που ο συγγραφέας θεωρεί πιο σημαντικά. Η διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα της παράστασης, διακόπτεται από ένα σοφό διάλειμμα ακριβώς στο ημίχρονο, χαρίζοντας μία συμμετρία και ως δόλωμα για την συνέχεια την εμφάνιση στο 45’ του πιο ενδιαφέροντος ρόλου.

Ακούγεται παράξενη παραγωγή και είναι. Δύσκολο να την κατατάξεις. Λαμβάνει χώρα σε ένα θέατρο, που ενώ βρίσκεται στην πολυσύχναστη Πλάκα, μπορεί να μην έχεις επισκεφθεί κάποτε. Ο εσωτερικός διάκοσμος και η πλατεία χρήζουν φρεσκαρίσματος και ανακαίνισης. Οι ηθοποιοί τιμούν τους θεατές, αποδίδοντας επί σκηνής το καλύτερο που μπορούν. Αποκάλυψη ο 19χρονος Γιώργος Ντάβος, που υποδύεται τον πολύπλοκο ρόλο του με θαρραλέο τρόπο, μιας και ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να φέρει επί σκηνής σύγχρονες αναφορές (Pose, Ru Paul’s Drag Race, Paris Is Burning) για έναν παρενδυσία. O Λορέντζος Φραγκούλης παίζει με φυσικό τρόπο και αυτό είναι θετικό. Διακριτό όμως υπήρξε ένα στοιχείο ντροπής, που προκάλεσε σύγχυση στην εκφορά του κειμένου σε μερικές σκηνές. Ο Γιώργης Κοντοπόδης μπερδεύει με την ερμηνεία του. Δεν κατανοείς το οικογενειακό παρελθόν του ήρωα, το ψυχολογικό του υπόβαθρο και προσανατολισμό. Ο Νίνο υπήρξε πάντως ένας ρόλος για αυτόν, που τον πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αδύνατη η παρουσία της Αννίτας Μαυρομιχάλη. Εκτός τόνου σε όλο το έργο, προδόθηκε από την απειρία της και διεσώθη μόνο χάρη στην ψυχραιμία της.

«Το κοράκι» ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ του Βασίλη Αναστασίου.

• Θέατρο «ΜΠΕΛΛΟΣ», Κέκροπος 1, Πλάκα , Τηλ.: 210 3229889. Έως τις 28/6/18. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 15,00 ευρώ. Φοιτητικό-ανέργων: 10,00 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με διάλειμμα).