Υπεροψία… 62 ετών ο Terence Trent D’Arby

Υπεροψία… 59 ετών ο Terence Trent D’Arby

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

Με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του 61 πλέον, Αμερικανού τραγουδιστή, Terence Trent D’Arby, θυμήθηκα τον ντεμπούτο δίσκο του που φέτος τον Ιούλιο, θα κλείσει 46 χρόνια. Το 1987 ήταν μια καταπληκτική χρονιά που θα επηρέαζε μουσικά τη ζωή πολλών εφήβων που βουτούσαν τότε στην ποπ, ιδιαίτερα την αγγλόφωνη.

Το Introducing the Hardline According to Terence Trent D'Arby ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς στην Αγγλία, βγάζοντας 5 σινγλς τη διετία 87 – 88, «If You Let Me Stay», «Wishing Well», «Dance Little Sister», «Sign Your Name», «Rain». Στην Αμερική κυκλοφόρησε το φθινόπωρο γνωρίζοντας την επιτυχία και εκεί.

 

Εκτός από τα όμορφα πραγματικά τραγούδια που πατούσαν όλα στον James Brown και αδιόρατα στο ήχο της Motown και στο Doo-Wop, είχε αναλάβει και μέρος της παραγωγής, και έπαιξε και αρκετά όργανα. Στο εγχείρημα βοηθούς είχε στην παραγωγή τον Martyn Ware, μέλος των αρχικών Human League έως και το 80 και Heaven 17. Ένας άλλος βοηθός ήταν και ο παραγωγός στο If you let me stay, ο Howard Grey το ιδρυτικό μέλος των Apollo 440, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλούς όπως The Cure, Jean Michel Jarre, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Japan, The Manic Street Preachers , The Stranglers, Simple Minds, The Pretenders.

 

ttda2

Εκτός από τα τραγούδια, τα 12 εκατομμύρια πωλήσεις, τις βραβεύσεις σε Grammy και Brit awards, στην ιστορία έμεινε και μια δήλωσή του. Η σύγκριση του πρώτου του δισκογραφικού παιδιού με το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, και ότι αποτελεί ότι καλύτερο κυκλοφόρησε στα 20 χρόνια που ακολούθησαν την κυκλοφορία του διαμαντιού των Beatles, είναι κάτι που τον συνοδεύει έως τις μέρες μας. Υπερβολικό και υπεροπτικό ακόμη και για pop star.

Διαλέγω από μια λίστα του 2013, επιμέλειας του περιοδικού Rolling Stone, με τους 100 καλύτερους ντεμπούτο δίσκους όλων των εποχών, για του λόγου το αληθές, ενδεικτικά κάποια μόνο αριστουργήματα. Όλα από την περίοδο για την οποία υπερηφανεύτηκε ο κύριος Sananda Maitreya…

Νο 89. «Upstairs at Eric's'» – Yaz (1982)

 

 

No 84. «Whitney Houston» – Whitney Houston (1985)

 

 

No 72. «Led Zeppelin» – Led Zeppelin (1969)

 

 

No 68. «Talking Heads: 77» - Talking Heads (1977)

 

 

No 63. «She’s So Unusual» – Cyndi Lauper (1983)

 

 

No 40. «Marquee Moon» – Television (1977)

 

 

No 38. «Outlandos d’Amour» – The Police (1978)

 

 

Νο 22. «Violent Femmes» – Violent Femmes (1983)

 

 

No 13. «Pretenders» – The Pretenders (1980)

 

 

No 1. «Licensed to Ill» - Beastie Boys (1986)