Μπορεί η τεράστια επιτυχία του La La Land να επαναφέρει άραγε την μεγάλη αγάπη που είχαμε για τα Musicals...;

Μπορεί η τεράστια επιτυχία του La La Land να επαναφέρει άραγε την μεγάλη αγάπη που είχαμε για τα Musicals...;

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

Μπορεί η τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία του La La Land να επαναφέρει άραγε την άλλε ποτέ μεγάλη αγάπη για αυτό το είδος; Ο καιρός θα δείξει. Είναι βέβαια σίγουρο ότι το «ρεύμα» που δημιουργείται θα μας οδηγήσει σε πολλές απομιμήσεις, τα χρόνια που έρχονται και μακάρι κάποιες να έχουν ευτυχή καλλιτεχνική κατάληξη, γιατί το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

Με αφορμή τον θόρυβο γύρω από την ταινία ξεσκονίζουμε κάποιες παλιές κυκλοφορίες μουσικών επενδύσεων μιούζικαλ. Και όχι κάποιες τυχαίες αλλά τις πιο πετυχημένες, στην Μεγάλη Βρετανία. Οι τρεις με τις περισσότερες εβδομάδες στα αγγλικά τσαρτς και η τέταρτη με τις περισσότερες πωλήσεις, χρονολογικά παρουσιασμένες.

1956 - The King and I (Richard Rodgers / Oscar Hammerstein II)

Βασισμένο σε πραγματική ιστορία 100 σχεδόν χρόνια πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, η ταινία με τους Deborah Kerr και Yul Brynner, προτάθηκε για εννέα όσκαρ και κέρδισε τα πέντε, μεταξύ αυτών για τα καταπληκτικά κουστούμια, τον ά ανδρικού ρόλο και της μουσικής υπόκρουσης. Ο δίσκος έμεινε πάνω από 200 εβδομάδες στους καταλόγους επιτυχιών (48 στην κορυφή), μπαινόβγαινε στο Νο1 για τρία χρόνια ανεβαίνοντας στην κορυφή 11 φορές. Την Kerr, την αντικατέστησε στα φωνητικά η Marmi Nixon. Η τραγουδίστρια φάντασμα, όπως συνηθίζεται να τις αποκαλούν, έφυγε τον Ιούλιο της χρονιάς που πέρασε έχοντας «χαρίσει» τη φωνή της σε μερικές από τις ομορφότερες μιούζικαλ στιγμές του αμερικανικού κινηματογράφου. Αντικατέστησε την Natalie Wood στο West Side Story, την Audrey Hepburn στο My fair Lady, ενώ μόνο μια φορά θα εμφανιστεί μπροστά στην κάμερα, ως μια από τις καλόγριες στο The Sound of Music και φυσικά δεν ντουμπλάρισε την Julie Andrews.

Για την συγκεκριμένη δείτε το άρθρο >> Marni Nixon, 'κρυφή' φωνή σε πολλά μιούζικαλ, πέθανε 86 ετών

και ακούστε και την εκπομπή του Γιάννη στις 28/7/2016 στο βήμα fm >> https://www.tovima.gr/vimafm/comments/?date=28/07/2016

Shall we dance? - Marni Nixon και Yul Brynner

Getting to Know You – Marni Nixon

1958 – South Pacific (Richard Rodgers / Oscar Hammerstein II)

O δίσκος με τις περισσότερες εβδομάδες στην κορυφή των άλμπουμ, με το εκπληκτικό, και μάλλον ανεπανάληπτο, νούμερο των 115 εβδομάδων, οι 70 από αυτές συνεχόμενες, εν μέσω της rock and roll εποχής. Θα περάσει από την κορυφή για 4 συνεχόμενες χρονιές 1958 – 1961, ενώ συνολικά θα παραμείνει στα αγγλικό τσαρτ των άλμπουμς για 315 εβδομάδες (συνολικά δηλαδή περίπου 6 χρόνια!). Βασισμένο στο θεατρικό μιούζικαλ του 1949 που κέρδισε 10 βραβεία Tony.

Bloody Mary

Happy talk – ερμηνευμένο από το ρόλο της Bloody Mary. Στην πραγματικότητα τα φωνητικά ανήκουν στην αφροαμερικανίδα Muriel Smith που τραγουδούσε και στο ανέβασμα του έργου στον Λονδίνο το 1951. Ντούμπλαρε στα τραγούδια της ταινίας την Juanita Hall η οποία ήταν η αυθεντική Bloody Mary στην παραγωγή του Broadway. Η Smith, με μια καταπληκτική βελούδινη φωνή, συνεργάτιδα του Hammerstein από το 1943, είχε γίνει γνωστή στην Αγγλία το 1953 με την top 5 επιτυχία της, με την διασκευή της στο Hold Me Thrill Me Kiss Me.

1965 – The Sound Of Music (Richard Rodgers / Oscar Hammerstein II)

Βασισμένο στο θεατρικό μιούζικαλ του 1959. Η υπόθεση του μας οδηγεί όμως ακόμη πιο πίσω στην πραγματική ιστορία της Maria Augusta Kutschera (Maria Von Trapp) και του συζύγου της Georg von Trapp και στο βιβλίο The Story of the Trapp Family Singers, που έγραψε η ίδια το 1949. Θα γίνει ταινία γερμανικής παραγωγής το 1956, με τίτλο The Trapp Family, που θα αποτελέσει την έμπνευση για την παραγωγή του Broadway. Η πολυαγαπημένη ταινία με τους Julie Andrews και Christopher Plummer θα κάνει ρεκόρ ταμείων κερδίζοντας και πέντε βραβεία Όσκαρ αλλά η μουσική της κυριολεκτικά θα λατρευτεί. Ο δίσκος θα «επισκεφτεί» την κορυφή της Αγγλίας 12 φορές μέσα σε 4 χρόνια 1965 – 1968, και θα γίνει ο δεύτερος εμπορικότερος δίσκος της δεκαετίας για τη χώρα πίσω από το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band των σκαθαριών. Ο στιχουργός Hammerstein δε θα ευτυχίσει να γίνει μάρτυρας μιας ακόμη τεράστιας επιτυχίας τραγουδιών του αφού έφυγε πέντε χρόνια πριν την κινηματογραφική κυκλοφορία της μελωδίας.

The Sound of Music – Juilie Andrews

Edelweiss reprise – Jullie Andrews / Bill Lee (χορωδία: Charmian Carr/Heather Menzies/ Nicolas Hammond/Duane Chase/Debbie Turner/Kym Karath/Angela Catwright)

Tης υπερπετυχημένης αυτής δυάδας “παιδί” της είναι και το Oklahoma! (του 1955, βασισμένο στο θεατρικό μιούζικαλ του 1943, το οποίο μάλιστα εναλλασσόταν στην κορυφή της Αγγλίας για κάποιο διάστημα με την δουλειά τους στο The King And I)

1978 - Grease (Jim Jacobs - Warren Casey)

Βασισμένο στο θεατρικό του 1971, ανέβηκε πρώτη φορά στο Σικάγο για να ξεκινήσει το 1972 μια άκρως πετυχημένη πορεία στο Broadway, όπου έχει ανέβει τρις φορές μέχρι σήμερα. Μια από τις εμπορικότερες και μακροβιότερες θεατρικές παραστάσεις. Ήταν το εμπορικότερο φιλμ μιούζικαλ έως το 2008 που κυκλοφόρησε το Mama Mia! Το 2012 έπεσε στην 3η θέση και μετά το Les Misérables. Παρόλα αυτά κρατάει ακόμη την πρώτη θέση ως το εμπορικότερο σε πωλήσεις σάουντρακ μιούζικαλ ταινίας όλων των εποχών, στην Αγγλία, με 2,5 εκατομμύρια πωλήσεις ενώ παγκόσμια έχει φτάσει το απίστευτο νούμερο των 28 εκατομμυρίων αντιτύπων, επίσης το πιο πετυχημένο μιούζικαλ της υφηλίου. Καθόλου άσχημα για μια κυκλοφορία που του χρόνου θα γιορτάσει τα 40 χρόνια της, αντικατοπτρίζοντας όλα τα παραπάνω την αγάπη μας για τον Danny, την Sandy και τους Greasers…

Summer Nights - John Travolta & Olivia Newton-John

Grease – Frankie Valli

Υπάρχουν βέβαια και άλλα πολλά και μη εξαιρετέα που μένουν έξω μόνο και μόνο λόγο χώρου, τα παραθέτω ως μια υπενθύμιση για ένα μελλοντικό part II…

Oklahoma! (1955)

My Fair Lady (1956 Μουσική : Frederick Loewe, Στίχοι :Alan Jay Lerner – επιτυχία με το θεατρικό καστ)

West Side Story (1962 – Μουσική: Leonard Bernstein, Στίχοι: Stephen Sondheim)

The Phantom Of The Opera (1986 - Andrew Lloyd Webber, Στίχοι : Charles Hart / Richard Stilgoe – θεατρική παραγωγή, το μακροβιότερο έργο στο Broadway με τις παραπάνω από 12 χιλιάδες παραστάσεις του που από το 1988 ακόμη παίζεται)