Πέθανε 89 ετών ο θρύλος των μπλουζ B. B. King

Πέθανε 89 ετών ο θρύλος των μπλουζ B. B. King

Η ανακοίνωση έγινε από τον δικηγόρο του. Ο B.B. King για περισσότερα από 70 χρόνια έγραψε την δική του ιστορία στα μπλουζ με την θρυλική του κιθάρα Lucille.

Ήταν από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που κατάφεραν να περάσουν αυτό το μουσικό είδος στο Αμερικάνικο ραδιόφωνο και ο τελευταίος από τους μεγάλους του είδους που έδωσαν τα φώτα κυρίως στους Βρετανούς ροκ καλλιτέχνες της δεκαετίας του '60.

Οι περισσότεροι κιθαρίστες του ροκ πήραν κάτι από το παίξιμο του και πέρυσι στο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την ζωή του μίλησαν μεταξύ άλλων οι Eric Clapton και Carlos Santana.

O B. B. King είχε κερδίσει σχεδόν όλα τα βραβεία που υπάρχουν, 15 γκράμυ, μέλος του Rock and Roll Hall Of Fame, ένα κομμάτι του Highway 61 από την Νέα Ορλεάνη στην Μινεσότα έχει πάρει το όνομα του, έπαιζε τουλάχιστον 200 βραδιές κάθε χρονιάς και σε μία 342, δηλαδή σχεδόν κάθε βράδυ.

Είναι σχεδόν σε όλες τις λίστες με τους μεγαλύτερους κιθαρίστες και είχε παίξει με δεκάδες ονόματα, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Bobby Bland, U2 κα.

Βοήθησε όσο κανείς άλλος στο πέρασμα του μπλουζ στο ροκ ρεπερτόριο, ο ίδιος με την σειρά του είχε επηρεασθεί από μεγάλους του μπλουζ όπως οι Lonnie Johnson, T Bone Walker, Blind Lemon Jefferson και οι κιθαρίστες της τζαζ Charlie Christian και Django Reinhardt.

Ο Riley B. King είχε γεννηθεί σε βαμβακοφυτεία στο Μισισίπι στις 16 Σεπτεμβρίου 1925 , πέρασε δύσκολη παιδική ηλικία. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν 4 ετών και η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 10.

Έγινε γνωστός στο ραδιοφωνικό σώου του Sonny Boy Williamson και δισκογραφικά στην εταιρία του Sam Philips που είχε ανακαλύψει και τον Elvis, το 1949.

Το παιδί που κάποτε μάζευε βαμβάκι με αμοιβή κάτι λιγότερο από μισό δολάριο για κάθε 50 κιλά, έμελλε να τραγουδήσει σε εκδηλώσεις τουλάχιστον με δύο Αμερικανούς προέδρους.

Κώστας Ζουγρής