Η τέχνη συναντά την αγάπη, σ’ ένα φιλί. Σε συγγενικό, ερωτικό ή φιλικό πρόσωπο, η επαφή αυτή αποτελεί μία από τις πιο θερμές ενδείξεις των υπέρτατων συναισθημάτων του ανθρώπου. Ήταν δυνατόν η σημαντική αυτή εκδήλωση αγάπης να μην είχε απασχολήσει το πεντάγραμμο; Άλλωστε ένα φιλί, για οποιαδήποτε περίσταση, συνοδεύεται ιδανικά με μουσική.
Αναζητήσαμε καταγραφές… φιλιών, ακόμα και στον τίτλο του τραγουδιού, από τη δεκαετία του ’60 ως αυτή που πέρασε. Συγκεντρώσαμε 14 συνθέσεις με στίχους και μία ακόμη χωρίς αυτούς, γιατί όπως θα διαπιστώσετε δεν ήταν απαραίτητοι. Συνειδητοποιήσαμε κάτι, για μια ακόμη φορά: «Μα, τι ωραία τραγούδια μας έχει χαρίσει η μουσική…»
I've been kissed before – Rita Hayworth (1952)
Ήταν το 1952, όταν η Rita Hayrworth το τραγούδησε στην ταινία “Affair in Trinidad” όπου πρωταγωνιστούσε. Στην πραγματικότητα δεν το ερμήνευσε η ίδια, την ντουμπλάρει η Jo Ann Greer, μια τραγουδίστρια «φάντασμα» για αρκετούς αστέρες του κινηματογράφου. Η Hayworth μόλις είχε επιστρέψει στο Χόλυγουντ μετά τη διάλυση του γάμου της με τον πρίγκιπα Aly Khan και ετοιμαζόταν για την παραπάνω ταινία. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειές της να τραγουδήσει, ο μουσικός διευθυντής Morris Stoloff έφερε την Greer που ταίριαζε φωνητικά μαζί της. Το “I've been kissed before” βοήθησε το φιλμ να γνωρίσει επιτυχία, ξεπερνώντας σε εισπράξεις την περιβόητη “Gilda” του 1946 κατά 1 εκατ. δολάρια.
24.000 baci – Adriano Celentano (1961)
Διόλου φειδωλός ο Ιταλός… εραστής. Όχι απλά της χάρισε 24.000 φιλιά, τα μέτρησε κιόλας! Χρονιά των αστεριών αλλά και εκκολαπτόμενων στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 1961. Milva, Mina, Jimmy Fontana, Toni Rennis, Gino Paoli, Tony Dallara, Adriano Celentano ρίχτηκαν στη «μάχη», όμως κέρδισε άλλος. Ο Μιλανέζος Celentano την προηγούμενη χρονιά είχε κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο, ο οποίος θα εξελιχθεί στον πιο εμπορικό καλλιτέχνη στην ιστορία της χώρας του. Θαυμαστής του Elvis Presley και του Jerry Lewis, ο συνδημιουργός του “24.000 baci” παρουσίασε το πρώτο ροκ εντ ρολ τραγούδι που ακούστηκε ποτέ στον εν λόγω διαγωνισμό. Στην διπλή εμφάνιση το ερμήνευσε μαζί με τον Little Tony. Έχασε όμως την πρωτιά από τον Luciano Tajoli και την Betty Curtis με το “Al di la”.
Εκτός από την πρωτότυπη εκδοχή, το χορευτικό “24.000 baci” γνώρισε επιτυχία στην Ελλάδα και από τον Χρήστο Δάντη το 1999, όταν το ερμήνευσε επίσης στα ιταλικά. Έχει διασκευαστεί ακόμη και στα ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ουγγρικά, φινλανδικά, δανέζικα και ιαπωνικά.
Sealed with a kiss – Brian Hyland (1962)
Από τα ωραιότερες μελαγχολικές μπαλάντες που έχουμε ακούσει. Έγινε διαχρονική μελωδία και τραγουδήθηκε από αρκετούς καλλιτέχνες, περισσότερες από 135 οι δισκογραφημένες εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ορχηστρικών. Έχει παρουσιαστεί σε 18 διαφορετικές γλώσσες. Οι Four Voices το παρουσίασαν πρώτοι το 1960, όμως ο Brian Hyland το έκανε επιτυχία δύο χρόνια αργότερα, ανεβάζοντάς το στο Νο.03 της Αμερικής και της Αγγλίας. Η εκτέλεση του Gary Lewis με τους Playboys το 1967 το οδήγησε στο Νο.07 του Καναδά και στο Νο.19 της Αμερικής, ενώ το 1989 ο Jason Donovan το διασκεύασε για το ντεμπούτο του άλμπουμ. Παρόλο που κυκλοφόρησε ως το τέταρτο σινγκλ του δίσκου, κέρδισε την κορυφή της Αγγλίας για δύο εβδομάδες.
Eso beso (That kiss) – Nancy Ames (1966)
Δε γίνεται, αυτό το φιλί πρέπει να δόθηκε νύχτα, και μάλιστα κατά τη διάρκεια ενός χορού! Το πρωτοερμήνευσε επιτυχημένα ο Paul Anka το 1962, φτάνοντας στο No.19 στην Αμερική. Αξιοπρόσεκτη είναι και η εκδοχή του Cliff Richard το 1965. Η διασκευή της Αμερικανίδας Nancy Ames το 1966 έχει πιο γρήγορο ρυθμό από τις υπόλοιπες εκτελέσεις και είναι ό,τι πρέπει για τους επίδοξους χορευτές. Η σύνθεση τραγουδήθηκε επίσης στα γαλλικά, φινλανδικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, δανέζικα και σλοβένικα.
Kiss – Prince & the Revolution (1986)
Πολλές οι κατηγορίες της εν λόγω επαφής. Από το γαλλικό φιλί, ως το φιλί... του Ιούδα. Στη μουσική πάντως ένα τραγούδι μας έρχεται απευθείας στο νου. Για να είμαστε ακριβείς, μία είναι η σύνθεση, δύο όμως οι εκτελέσεις του. Ο «μοβ Πρίγκηπας» με τα πολλά ονόματα μεγαλούργησε το 1986, γράφοντας τη μουσική, τους στίχους, ανέλαβε και την παραγωγή. Έκανε θραύση στην Αμερική παραμένοντας στο Νο.01 για δύο εβδομάδες και κατέληξε χρυσό πουλώντας 1 εκατ. αντίτυπα. Την πρώτη εβδομάδα που ανέβηκε στην κορυφή, στο Νο.02 ήταν το “Manic Monday” των Bangles που είναι επίσης δική του δημιουργία. Το περιοδικό NME συμπεριέλαβε το “Kiss” στη λίστα του με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, στο Νο.04, ενώ οι αναγνώστες του το ψήφισαν ως το κορυφαίο της χρονιάς. 30 χρόνια αργότερα, το 2016, κατάφερε να πουλήσει 1,33 εκατ. ψηφιακά αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
To 1988, oι Ισπανοί και οι Άγγλοι προτίμησαν την εκδοχή των Βρετανών Art of Noise με τα φωνητικά του Tom Jones, αφού η διασκευή τους έγινε Νο.01 και Νο.05 αντίστοιχα. H πρωτότυπη του Prince είχε βρεθεί μια θέση χαμηλότερα στο βρετανικό τσαρτ το 1984, στο Νο.06. Τελικά, ο χρόνος δικαίωσε τον εκκεντρικό καλλιτέχνη με το σχήμα του New Power Generation και στη βρετανική αγορά, καθώς το άθροισμα των φυσικών πωλήσεων με το streaming το κατέστησε πλατινένιο.
Για την ιστορία, το τραγούδησε και η Sabrina με πανομοιότυπο τρόπο το 1987, χωρίς να καταφέρει να διεκδικήσει δάφνες.
Kissing s fool – George Michael (1987)
Τον «έκαψε» αυτό το φιλί, αφήστε που σπεύσαμε αρκετοί να ταυτιστούμε μαζί του. Είναι αυτό που λένε: «Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες». Ελπίζουμε τουλάχιστον το φιλί να άξιζε. Το “Kissing a fool” ήταν αυτό που άνοιξε τις πόρτες στον George Michael σ' ένα διαφορετικό μουσικό κοινό, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου περίφημα και σε τζαζ, μπλουζ ήχους. To έγραψε το 1985, αλλά κυκλοφόρησε το 1988, ως το έκτο και τελευταίο σινγκλ από το περιβόητο άλμπουμ “Faith” της προηγούμενης χρονιάς, κατακτώντας την κατηγορία Adult Contemporary του περιοδικού Billboard. O πρώτος του αυτός προσωπικός δίσκος πιστοποιήθηκε διαμαντένιος στην Αμερική και τον Καναδά, ενώ πολυπλατινένιος παγκοσμίως ξεπερνώντας τα 26 εκατ. αντίτυπα.
Kiss and tell – Bryan Ferry (1988)
Η φωνή των Roxy Music δε ζητά μόνο ένα φιλί, θέλει να συνοδεύεται και με λέξεις. Ένα ακόμη εντυπωσιακό εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα του Bryan Ferry, που δημιούργησε για τον έβδομο στούντιο δίσκο του “Bête noire” το 1988. Αφορμή ήταν το βιβλίο της πρώην σχέσης του, του αμερικανικού μοντέλου Jerry Hall, με τίτλο "Jerry Hall's Tall Tales", το 1985. Ο Ferry και η Hall άρχισαν να βγαίνουν το 1975, όταν εκείνη εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ “Siren” των Roxy Music. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε λίγο αργότερα, όμως εκείνη διέκοψε τη σχέση τους και άρχισε να βλέπει τον τραγουδιστή των Rolling Stones, Mick Jagger, το 1977.
Το “Kiss and tell” έγινε η μεγαλύτερη προσωπική επιτυχία του Bryan Ferry στην Αμερική. Αποτέλεσε το βασικό θέμα της ταινίας “Bright lights, big city” του 1988, με πρωταγωνιστές τον Michael J. Fox και τον Kiefer Sutherland. Το φιλμ είναι βασισμένο στο δημοφιλές βιβλίο του Jay McInerney, το οποίο αποδείχτηκε καθοριστικό μυθιστόρημα για τη νεολαία της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ‘80.
French kiss – Lil Louis (1989)
Σ’ αυτή την περίπτωση το στόμα δε μίλησε με λόγια, αλλά με πράξεις. Ένας Αμερικανός DJ και παραγωγός φρόντισε το περιβόητο γαλλικό φιλί να εκφραστεί και μουσικά. Με ξεσηκωτικά γυναικεία φωνητικά, χαρακτηριστικό το επαναλαμβανόμενο επιφώνημα σε διαφορετικούς «χρωματισμούς», άλωσε στα κλαμπ της Αμερικής το 1989 παραμένοντας στο Νο.01 των Dance Club Songs του Billboard για δύο εβδομάδες. Το BBC απαγόρευσε τη μετάδοσή του αλλά δεν ίδρωσε το αυτί των Άγγλων, αφού ανέβηκε στο No.02 της χώρας τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε τους Ολλανδούς που του χάρισαν την ύψιστη θέση, οι Έλληνες ήταν ο επόμενος λαός που ξεσάλωσε μαζί του, Νο.02 στo ραδιόφωνο, επιβεβαιώνοντας ότι είμαστε ευπαθής λαός στις συγκινήσεις. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και με μια ορχηστρική σύνθεση μπορούμε να ανταλλάξουμε ένα… καυτό φιλί.
Για εκτενέστερη μουσική απόλαυση, υπάρχει η extended version που διαρκεί 9:21 λεπτά. Αποτελεί όμως αντένδειξη στο repeat, γιατί θα σαλέψει ο εγκέφαλος!
The shoop shoop song (It’s in his kiss) – Cher (1990)
Από τις πιο δημοφιλείς συνθέσεις όλων των εποχών που αναφέρουν στον τίτλο τους τη λέξη «φιλί». Τρεις γυναίκες φρόντισαν να γνωρίσει επιτυχία, σε διαφορετικές δεκαετίες και ηπείρους. Παρόλο που το ερμήνευσε αρχικά η Merry Clayton το 1963 με τίτλο “It’s in his kiss”, η Betty Everett ήταν αυτή που το καταξίωσε στην Αμερική ως “The shoop shoop song (It’s in his kiss”) το 1964, Νο.01 στο R&B τσαρτ του περιοδικού Cashbox. Ακολούθησε η διασκευή της Linda Lewis τη δεκαετία του ’70, με το “It’s in his kiss” να επιστρέφει ως τίτλος του και να μεταμορφώνεται σε ντίσκο ήχο, γνωρίζοντας επιτυχία και στην Αγγλία το 1975, Νο.06. Στα φωνητικά είναι δύο σπουδαίοι τραγουδιστές, η Deniese Williams και ο Luther Vandross. Η ιδέα της ντίσκο εκδοχής ανήκει στον πρόεδρο και ιδρυτή της Arista Records, Clive Davis.
Τρεις δεκαετίες από την αρχική επιτυχία του, η Cher το διασκεύασε το 1990 για την ταινία “Mermaids” όπου πρωταγωνιστούσε, ακούστηκε στους τίτλους τέλους της. To “The shoop shoop song (It’s in his kiss)” έφτασε ως στο Νο.33 στην Αμερική. Στην Αγγλία έγινε το πρώτο σόλο Νο.01 τραγούδι της από το 1965, όταν ερμήνευσε ντουέτο με τον τότε σύζυγό της Sonny Bono το “I got you babe” που παρέμεινε στην ύψιστη για δύο εβδομάδες. Κατέκτησε τη βρετανική κορυφή για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, έγινε το τρίτο εμπορικότερο σινγκλ του 1991 και πιστοποιήθηκε χρυσό. Το αρχικό βίντεο κλιπ γυρίστηκε για την προώθηση τoυ φιλμ. Η Cher εμφανίζεται μαζί με τη Winona Ryder και την Christina Ricci που υποδύονται τις κόρες της, φορώντας ρούχα με ‘60ς επιρροές, ενώ λίγο πριν το τέλος του αλλάζει από ασπρόμαυρο σε έγχρωμο.
Don’t talk just kiss – Right Said Fred (1991)
Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Ένα φιλί είναι καλύτερο από τα πολλά λόγια. Εύχαρη χορευτική ποπ σύνθεση με ντίσκο στοιχεία της δεκαετίας του ’70 που κυκλοφόρησε το 1991, ως το δεύτερο σινγκλ από το επερχόμενο ντεμπούτο άλμπουμ του βρετανικού τρίο που παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά. Στα φωνητικά της… τραγουδιστικής «συμβουλής», “Don’t talk just kiss”, είναι η Jocelyn Brown, η οποία εμφανίζεται και στο βίντεο κλιπ. Στην Αγγλία ανέβηκε στο Νο.03, ενώ στη Γερμανία αναδείχτηκε χρυσό σινγκλ. Ήταν έκπληξη που η Αμερικανίδα ντίβα, γνωστή από τα ‘70s, συνεργάστηκε με το νεοσύστατο τότε σχήμα. Συνετέλεσε σε αυτό και το γεγονός ότι το ντεμπούτο σινγκλ “I’m too sexy” των αδελφών Richard και Fred Fairbrass με τον κιθαρίστα Rob Manzoli που κυκλοφόρησε τέσσερις μήνες νωρίτερα, είχε κατακτήσει την κορυφή της Αμερικής.
Kiss of life – Sade (1993)
Η βελούδινη φωνή της έχει σαγηνεύσει κυρίως με ερωτικές, μελαγχολικές μελωδίες. Η Sade Adu μαζί με τη μπάντα που φέρει το όνομά της, αυτή τη φορά μας κέρδισε με τον δίσκο “Love deluxe” το 1992. Έκανε πωλήσεις άνω των 5,3 εκατ. παγκοσμίως και αποδείχτηκε ο τέταρτος εμπορικότερός τους, απονεμήθηκε τετραπλά πλατινένιος στην Αμερική, διπλά στην Ισπανία, μονά σε Αυστραλία, Καναδά και Γαλλία, ενώ χρυσός σε έξι χώρες, μεταξύ αυτών η Αγγλία.
H Βρετανίδα νιγηριανής καταγωγής τραγουδίστρια συμμετέχει στη δημιουργία του, όπως και ο απίθανος σαξοφωνίστας του σχήματος Stuart Matthewman. Εξαίσια ηλεκτρονική τζαζ, το “Kiss of life” είναι ένα πραγματικό φιλί ζωής για τη μουσική. Η Sade, καθώς λέει «Look at the sky, it’s the colour of love» φέρνει την εικόνα αυτή ακριβώς μπροστά μας, ενώ με τη φράση «You gave me the kiss of life» οι ερωτευμένοι αυτομάτως ταυτίζονται, σκεπτόμενοι το πρόσωπο της καρδιάς τους.
Hold me, thrill me, kiss me – Gloria Estefan (1994)
Ολοκληρωμένη εικόνα. Αγκαλιά, συγκίνηση, φιλί. Τρυφερή μελωδία του 1952, η οποία γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία από τον Mel Carter το 1965, Νο.08 στην Αμερική, ενώ No.01 στην κατηγορία Easy Listening του Billboard. Η Keren Chandler ήταν η πρώτη γυναικεία φωνή που το ανέδειξε το 1952, Νο.07 στα Best Selling Singles του Billboard. Υπάρχουν δύο ακόμη εξίσου υπέροχες γυναικείες προσεγγίσεις, της Muriel Smith το 1953 που έφτασε στο Νο.03 στην Αγγλία, καθώς και της Gloria Estefan το 1994 που έγινε Νο.01 στην Ισπανία, ενώ No.11 στην Αγγλία.
Kiss me – Sixpence Νon Τhe Richer (1998)
Γυναικεία φωνητικά, της Leigh Nash, ζητούν αισθαντικά ένα φιλί μέσα από μια ποπ ροκ σύνθεση που καταξιώθηκε ραδιοφωνικά παγκοσμίως. Το ακούσαμε αρχικά στον ομότιτλο τρίτο δίσκο του αμερικανικού συγκροτήματος, το 1997. Ως ξεχωριστό τραγούδι κυκλοφόρησε το 1998 στην Αμερική, ενώ το 1999 στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Μαζί του, οι Sixpence Non The Richer απέκτησαν υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη Ποπ Ερμηνεία από Ντουέτο ή Γκρουπ με φωνητικά», βραβείο που τους στέρησε ο Santana με την παγκόσμια πολυβραβευμένη επιτυχία “Maria Maria”. Οι φυσικές του πωλήσεις μαζί με το streaming το πιστοποίησαν τρεις φορές πλατινένιο στη Αμερική, ενώ δύο φορές στην Αγγλία. Σχεδόν 30 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του, εξακολουθεί δικαίως να μεταδίδεται στο ελληνικό ραδιόφωνο.
Could I have this kiss forever – Whitney Houston with Enrique Iglesias (2000)
Πίσω από τo ερμηνευτικό ζευγάρι βρίσκεται ένα ακόμη αναγνωρισμένο στο είδος του. Το έγραψε η Dianne Warren, ενώ στην παραγωγή συμμετέχει ο David Foster. Το 1999, η Αμερικανίδα ντίβα ένωσε τις δυνάμεις της με τον Ισπανό σταρ, τραγουδώντας εκείνη στα αγγλικά και εκείνος στη μητρική του γλώσσα. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα ωραιότερα ντουέτα και για τους δύο καλλιτέχνες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αφού το ηχογράφησαν σε διαφορετικά στούντιο. Η αρχική εκτέλεση κυκλοφόρησε το 1999, στο πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ του Iglesias με τίτλο το μικρό του όνομα. Την επόμενη χρονιά, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο στούντιο και το επανηχογράφησαν, με το Metro mix να είναι αυτό που θα γνωρίσει επιτυχία. Οι δύο εκτελέσεις κυκλοφόρησαν σε σινγκλ το 2000, ενώ η καινούργια συμπεριλήφθηκε στο “Greatest hits” της Whitney το 2000 και στο αντίστοιχο “Greatest hits” του Enrique το 2008. Αυτή ακούστηκε και στο βίντεο κλιπ, που είναι πιο ρυθμική και σαφώς ανώτερη από την αρχική.
Φίλα με ακόμα – Πάνος Μουζουράκης & Κωστής Μαραβέγιας (2011)
Δημιουργία του Ιταλού σούπερ σταρ Jovanotti το 2010, από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. To “Baciami ancora” ήταν το μουσικό θέμα της εγχώριας ταινίας με τον ίδιο τίτλο, που κυκλοφόρησε επίσης το 2010. Παρέμεινε στην κορυφή της Ιταλίας για έξι εβδομάδες, ξεπέρασε τα 300.000 αντίτυπα και κατέληξε το δεύτερο πιο εμπορικό τραγούδι της χρονιάς, στερήθηκε την πρωτιά από τη Shakira με το “Waka waka (This time for Africa)”. Η δεύτερη γλώσσα που καταξιώθηκε η ρομαντική αυτή μπαλάντα είναι η ελληνική, τo 2011. Την ερμήνευσαν από κοινού ο Πάνος Μουζουράκης και ο Κωστής Μαραβέγιας με τίτλο “Φίλα με ακόμα”, ενώ συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του πρώτου με τίτλο “Ιπτάμενο χαλί”. Οι δύο καλλιτέχνες μοιράστηκαν τη δημιουργικότητά τους και στους στίχους. Ακούστηκε στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς “Τέσσερις” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.