Τραγούδια που δε θα θέλαμε να μας αφιερώσουν

Ξεσπάθωσαν άνδρες και γυναίκες στο ταίρι τους! Είναι δυνατόν να μην έχει καταγράψει και αυτό το γεγονός η μουσική; Άραγε ότι ακούμε και δεν είναι στη γλώσσα μας προσέχουμε τι λένε οι στίχοι; Εντοπίσαμε μερικά από αυτά, που καλό θα ήταν να σκεφτούμε πριν χαρούμε σε περίπτωση που μας τα αφιερώσουν. Ειδικά τα χορευτικά, αν σας ζητήσει ο/η σύντροφός σας να τα χορέψετε παρέα, ας έχετε κατά νου τι λένε πριν λικνίζεστε στο ρυθμό του. Διαφορετικά, είναι σα να… συναινείτε με τα λεγόμενά τους. Αν και μεταξύ μας, ακόμα και τα ερωτικά χορεύονται, και μάλιστα cheek to cheek!

 

Αν πράγματι είναι τα αγαπημένα τους τραγούδια, «οφείλετε» να δώσετε βάση στο στιχουργικό περιεχόμενό τους. Ακολουθούν 13 επιτυχίες μέσα από 8 δεκαετίες, από του ’50 ως αυτή που διανύουμε, που μεταξύ αστείου και σοβαρού προτείνουμε να προσέξετε.

 

 
You don’t know what love is – Dinah Washington (1955)

«No, you don’t know what love is»

H σύνθεση αφορά τα χείλη που γεύονται... δάκρυα. Γράφτηκε για την ταινία “Keep 'em flying” το 1941, όπου το ερμήνευσε η ηθοποιός Carol Bruce. Λίγο όμως πριν από την κυκλοφορία της διαγράφηκε. Συμπεριλήφθηκε στο φιλμ “Behind the eight-ball” της επόμενης χρονιάς, αφού πρώτα επαναηχογραφήθηκε από την ίδια ηθοποιό καθώς συμμετείχε και σ’ αυτή.

Τελικά, πρωτοκυκλοφόρησε από την Ella Fitgerald το 1941, την ίδια χρονιά με την αρχική ηχογράφηση της Bruce. Στη συνέχεια το διασκεύασαν τρεις σπουδαίες γυναικείες φωνές, η Billie Holiday, η Dinah Washington και η Nina Simone, που το απέδωσαν στο ίδιο μελαγχολικό μουσικό μοτίβο. Αξίζει να τις αναζητήσετε όλες, ειδικά της Simone που είναι η πιο επιδραστική όλων. Ο τρόπος που το απέδωσε αλλά και το ηχόχρωμά της ταίριαξαν γάντι με τους στίχους και τις νότες. Η πιο διαδεδομένη είναι της Washington του 1955.

Video Url

 

You’re no good – Betty Everett (1963)

«You're no good, you're no good, you're no good, baby, you're no good».

Να σας αποκαλέσει η σχέση σας «baby» και αμέσως μετά να σας πει «you’re no good» είναι ολίγον τι οξύμωρο. Πόσο μάλλον αν το επαναλαμβάνει, λες και είναι ρεφραίν τραγουδιού! Ερμηνεύτηκε αρχικά από την Dee Warwick, τον Σεπτέμβριο του 1963. H Betty Everett ήταν η πρώτη που φρόντισε να γίνει επιτυχία, η οποία το διασκεύασε τον αμέσως επόμενο μήνα οδηγώντας το στο Νο.51 της Αμερικής. Τα παλιά χρόνια, σε σχέση με το σήμερα, το να καταφέρει ένα τραγούδι να μπει μέσα στα 100 πρώτα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν κατόρθωμα.

Για την ιστορία, η πρώτη σύνθεση που κυκλοφόρησε με αυτόν τον τίτλο είναι άλλη. Πρόκειται για ένα κάντρι τραγούδι που ερμήνευσε πρώτος ο Bob Dylan το 1962. 

Video Url

 

I’m not in love – 10cc (1975)

«I like to see you, but then again that doesn’t mean you mean that much to me».

Ψυχρολουσία αν σας το αφιερώσουν. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι είναι μια εκπληκτική μπαλάντα του βρετανικού ροκ γκρουπ, που έγραψαν οι ίδιοι το 1975. Αποδείχτηκε ένα από τα διαχρονικότερα μελαγχολικά τραγούδια εκείνης της δεκαετίας. Εκτός από την Αγγλία όπου έγινε Νο.01 και με την πάροδο του χρόνου το σύνολο των φυσικών πωλήσεων με του streaming το ανέδειξε πλατινένιο, ξεχώρισε και στην Αμερική φτάνοντας ως το Νο.02. 

Video Url

 
I will survive – Gloria Gaynor (1978)

«Go on, go, walk out the door. Turn around now, you're not welcome anymore».

Δεν είναι μόνο οι παραπάνω στίχοι, με τους υπόλοιπους μόνο που δεν τον έδιωξε με τις κλωτσιές μετά απ’ όσα της είχε κάνει ο αγαπημένος της. Για εμάς που είμαστε έξω από το χορό, όχι μόνο το χορέψαμε παρασυρόμενοι στο ρυθμό του, τραγουδήσαμε κιόλας δυνατά «Θα επιβιώσω», μόνοι ή μαζί με την υπόλοιπη παρέα, λες και είμασταν σε ομαδική θεραπεία!

Κυκλοφόρησε το 1978, ανεβαίνοντας στην κορυφή της Αμερικής και της Αγγλίας την επόμενη χρονιά, για τρεις και τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα. Απέκτησε τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Grammy το 1980, κερδίζοντας τη μία, ως η «Καλύτερη ντίσκο ηχογράφηση». Η Αμερικανίδα ερμηνεύτρια μπορεί να πίστευε ότι το τραγούδι της θα γνωρίσει επιτυχία, σίγουρα όμως δε φανταζόταν πόσο θρυλική θα κατέληγε.

Video Url

 
So many men, so little time – Miquel Brown (1983)

«So many men, so little time, how can I choose?»

Εύκολα μπορεί να σας παρασύρει για χορό. Τι γίνεται όμως αν το κορίτσι σας πάνω στις φιγούρες σας κοιτάξει κατάματα και τραγουδήσει τους παραπάνω στίχους; Κάνετε τον... Κινέζο, ή παίρνετε ανάποδες; Πάντως η διαφορετικής φυλής Καναδή τραγουδίστρια, που κοιμάται με αμέτρητους άνδρες και ξυπνά το πρωί χωρίς να γνωρίζει το όνομα του ατόμου που μοιράζεται το κρεβάτι της, έφτασε στο Νο.02 των Dance Club Songs του περιοδικού Billboard το 1983.

Εντυπωσιακό δεν είναι μόνο το ηχητικό αποτέλεσμα που ακούγεται ακόμη και σήμερα, ειδικά στις ντίσκο, είναι και το εξώφυλλό του. Αποτελείται από 76 (τις μετρήσαμε) ανδρικές φιγούρες, μ’ ένα ρολόι στο κέντρο του!

Video Url

 
Should I stay or should I go – Clash (1991)

«Should I stay or should I go now? If I go there will be trouble and if I stay it will be double»

H μεγαλύτερη επιτυχία του ιστορικού βρετανικού πανκ ροκ συγκροτήματος, πανάξια. Στα φωνητικά είναι ο Mick Jones. Κυκλοφόρησε αρχικά το 1982, ως double A-side του “Straight to hell”, χωρίς να αποκτήσει ιδιαίτερη αναγνώριση. Επένδυσε την τηλεοπτική διαφήμιση γνωστής εταιρίας τζιν παντελονιού το 1990, με αποτέλεσμα να επανακυκλοφόρησει την επόμενη χρονιά και να κατακτήσει την κορυφή της Αγγλίας. Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone το συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, στο No.228.

Όσοι το έζησαν την περίοδο που ήταν επιτυχία έχουν αναμνήσεις να το χορεύουν μεταμεσονύχτιες ώρες σε μπαράκια, σκεπτόμενοι: «Να μείνω ή να φύγω; Μήπως να πιω ένα ποτό ακόμα; Ένα σφηνάκι;».

Video Url

 

Strong enough – Cher (1999)

«Now I'm strong enough to know you gotta go»

Η εκκεντρική ντίβα αποφάσισε να δώσει στον καλό της τα παπούτσια του στο χέρι. Τα «πικραμένα» κορίτσια ας προσέξουν τους στίχους γιατί έχει απίθανες ατάκες, όπως: «On being used, I could write a book. But you don't wanna hear about it». Κυκλοφόρησε το 1999, σκαρφαλώνοντας στο Νο.01 των Dance Club Songs του Billboard.

Συμπεριλαμβάνεται στον πολυπλατινένιο 22o στούντιο δίσκο της “Believe”, του 1998. Αναδείχτηκε κορυφαίος σε 23 χώρες, διαμαντένιος στη Γαλλία, ενώ πουλώντας 20 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως έγινε ο εμπορικότερος της καριέρας της.

Video Url

 
I’m outta love – Anastasia (2000)

«I'm outta love, set me free and let me out this misery»

Οι στίχοι αναφέρονται σε μία σχέση που έκανε τον κύκλο της. Για την συγκεκριμένη γυναίκα έκλεισε ένας κύκλος, όχι ερωτικός, και άνοιξε ένας άλλος. Μετά από σύντονη πορεία ως χορεύτρια στην εκπομπή Club MTV του διάσημου μουσικού τηλεοπτικού σταθμού MTV, η 29χρονη τότε Αμερικανίδα αποφάσισε να συμμετάσχει στην σειρά ταλέντων The Cut του ίδιου καναλιού για μη υπογεγραμμένους καλλιτέχνες. Το γεγονός αυτό, της έφερε δισκογραφικό συμβόλαιο το 1999.

Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της σιγνκλ "I'm outta love", γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία κυρίως στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Στην Αμερική έφτασε μια ανάσα από την υψηλότερη θέση της κατηγορίας Dance Club Play του Billboard.

Video Url

 
Tu es foutu – In-Grid (2001)

«Την… έβαψες»

Για την ακρίβεια κάτι άλλο σημαίνει ο γαλλικός τίτλος, αλλά παραείναι «γαλλικός» για ακριβή μετάφραση. Έξαλλη με τον εραστή της, έχει βαρεθεί τις κενές υποσχέσεις του και εκφράζει τον θυμό της. Η Ιταλίδα χορεύτρια και τραγουδίστρια μας συστήθηκε μουσικά το 2001, με το εν λόγω γαλλόφωνο χορευτικό τραγούδι που σάρωσε στα κλαμπς και τα τσαρτ της Ευρώπης για τρία χρόνια. Κυκλοφόρησε και στα αγγλικά με τίτλο “You promised me”.

Τα κατάφερε και στην Αμερική, Νο.02 στο Hot Dance Singles Sales, No.04 στο Dance/Mix Show Airplay και No.06 στο Dance Club Songs του περιοδικού Billboard. Οι χώρες που το απογείωσαν εμπορικά, χρυσό σινγκλ, είναι η Ελλάδα, η Αυστραλία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Ο τόπος μας ήταν ο πρώτος που το έκανε Νο.01 επιτυχία, τον Ιούνιο του 2002. Η In-Grid έβαλε το χεράκι της και στη γραφή των στίχων. Ντροπή, κορίτσι πράμα…

Video Url

 
Fuck u – Archive (2004)

«Pray to God I think of a nice thing to say, but I don't think I can so fuck you anyway»

Αφού μάθαμε πως λέγεται η συγκεκριμένη βωμολοχία στα γαλλικά ας θυμηθούμε και στα αγγλικά, που είναι και η επίσημη γλώσσα παγκοσμίως. Εκπληκτική ροκ σύνθεση, από τις πιο γνωστές του λονδρέζικου σχήματος. Λέγεται ότι απευθύνεται στον τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Tony Blair, όμως ο τραγουδιστής τους Craig Walker το διέψευσε σε συνέντευξή του.

Δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως εμπορικό σινγκλ, προωθήθηκε από τη δισκογραφική τους ως ξεχωριστό τραγούδι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Συμπεριλαμβάνεται στον τέταρτο στούντιο δίσκο τους “Noise” του 2004.

Video Url

 
U + ur hand – P!nk (2006)

«I'm not here for your entertainment»

Ο τίτλος του τραγουδιού υποδεικνύει ευθαρσώς τον αυνανισμό, την πανάρχαια αυτή «τεχνική» της αυτοϊκανοποίησης. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια συμμετέχει περιχαρής στη δημιουργία του. Όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις με το σαφέστατο στιχουργικό του περιεχόμενο, παρόλα αυτά έγινε η πρώτη της επιτυχία που απονεμήθηκε πλατινένια στην Αμερική ξεπερνώντας το 1 εκατ. αντίτυπα.

Κυκλοφόρησε το 2006, ως το τρίτο σινγκλ από το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της “I’m not dead”, το οποίο αναδείχτηκε πολυπλατινένιο πουλώντας πάνω από 5 εκατ. παγκοσμίως.   

Video Url

 
F**k you – Cee Lo Green (2010)

«And although there’s pain in my chest I still wish you the best with a “fuck you”»

Η βαρύγδουπη… ευχή έγινε τραγούδι και για τον Αμερικανό ερμηνευτή, δημιουργό και παραγωγό δίσκων, που το παρουσίασε σε δύο εκτελέσεις. Εκτός από την προφανή με τις βωμολοχίες, κυκλοφόρησε και μία χωρίς αυτές, clean version, με τίτλο “Forget You”. Η δεύτερη εκδοχή ανέβηκε στην κορυφή της Αγγλίας για δύο εβδομάδες. Όσο για την πρώτη με τον αυθάδη χαρακτηρισμό, επιβραβεύτηκε στην Αμερική αποκτώντας τέσσερις υποψηφιότητες για Grammy, μεταξύ αυτών ως το τραγούδι της χρονιάς. Τελικά, κατέκτησε την κατηγορία Urban/Alternative Performance. Στα προαναφερθέντα βραβεία ο τίτλος της σύνθεσης παρουσιάστηκε χωρίς αστερίσκους, όπως και στο βίντεο κλιπ. Πάντως στο σινγκλ ο Cee Lo Green τα έβαλε τα αστεράκια!

Κυκλοφόρησε ως το πρώτο τραγούδι από τον τρίτο του δίσκο “The lady killer” το 2010. Εύθυμος ρυθμός, κατάλληλος για όσους αποχωρούν ανακουφισμένοι από μία προβληματική σχέση.

Video Url

 
Good luck, babe! – Chappell Roan (2024)

«Make a new excuse, another stupid reason. Good luck, babe»

Ο καλύτερος τρόπος για να βάλετε τέλος σε μια σχέση χωρίς να χαλάσετε τη… ζαχαρένια σας. Ούτε θυμός ή αθυροστομία, no bad feelings που λένε και οι Άγγλοι! Ο συγκεκριμένος αποχαιρετισμός δόθηκε με χαριτωμενιά από την 26χρονη τότε Αμερικανίδα, η οποία συμμετέχει στη δημιουργία του. Το άθροισμα των φυσικών πωλήσεων με του streaming το ανέδειξαν τετραπλά πλατινένιο στην Αμερική, ενώ διπλά στην Αγγλία. Σάρωσε και στην Ελλάδα, αφού πιστοποιήθηκε πλατινένιο στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Τα περιοδικά Rolling Stone και NME, όπως και η εφημερίδα The Guardian, το κατέταξαν δικαίως Νο.01 στις αντίστοιχες λίστες τους με τα καλύτερα τραγούδια του 2024.

Video Url