Αχ αυτά τα κορίτσια!

Άπειρα τα τραγούδια που γράφτηκαν για τη γυναίκα, από το πιο μικρό κορίτσι ως την πιο ολοκληρωμένη ηλιακά. Άλλωστε κάθε θηλυκό, ασχέτου ηλικίας, αρέσκεται να την αποκαλούν κορίτσι. Συναντήσαμε πολλές διαφορετικές αναφορές και χαρακτηρισμούς για τα κορίτσια, από άντρες και γυναίκες. Για τις 10+1 περιπτώσεις που ακολουθούν ψάξαμε σε επτά δεκαετίες, από τη δεκαετία του ’60 ως αυτή που διανύουμε. 

Θα ξεκινήσουμε από τη δεκαετία του ’70, το κορίτσι του ‘60 θα το κρατήσουμε για το τέλος γιατί είναι το πιο «επικίνδυνο», το πιο απρόβλεπτο και ενίοτε το πιο… προτιμητέο.

 

 

Bad girls – Donna Summer (1979)

Να ήταν μόνο ένα καλά θα ήταν, μιλιούνια τα «κακά» κορίτσια. Αν συνδυάζουν σκέρτσα και λικνίσματα όπως αυτά του τραγουδιού, η κατάσταση φεύγει εκτός ελέγχου. Το 1979 η πολυτάλαντη Αμερικανίδα έβαλε πολύ κόσμο στις ντίσκο και όχι μόνο, τον έκανε να λιώσει στο χορό και εξακολουθεί να το κάνει σχεδόν μισό αιώνα μετά. Έδωσε τον ίδιο τίτλο και στο άλμπουμ, που έγιναν αμφότερα Νο.01 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το “Bad girls” παρέμεινε στη κορυφή της Αμερικής για πέντε εβδομάδες, όσο κανένα άλλο της και ήταν αυτό που τη βοήθησε να κερδίσει τον τίτλο «Η βασίλισσα της ντίσκο». Ο δε δίσκος αποδείχτηκε ο πιο εμπορικός στην καριέρα της, πουλώντας 2.5 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη.

Video Url

 

Girls just want to have fun – Cyndi Lauper (1983)

Η γυναίκα με τα εκκεντρικά, ενίοτε πολύχρωμα μαλλιά, χαρακτήρισε την ποπ μουσική των 80's με ή χωρίς μικρόφωνο στο χέρι. Έχει εισαχθεί στο Songwriters Walk of Fame το 2015, ενώ το 2016 στο Hollywood Walk of Fame, ως δημιουργός και τραγουδίστρια αντίστοιχα. Με το παρθενικό της τραγούδι το 1983, μιλώντας για τα κορίτσια που θέλουν να διασκεδάζουν και να περνούν καλά με την πιο ευρεία έννοια, απέκτησε δύο από τις πέντε συνολικά υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, «Καλύτερη γυναικεία Ποπ ερμηνεία με φωνητικά» και «Ηχογράφηση της χρονιάς», κερδίζοντας τελικά ως ο «Καλύτερος Νέος καλλιτέχνης». Από το πολυπλατινένιο ντεμπούτο άλμπουμ “She’s so unusual” της ίδιας χρονιάς, το οποίο με τα 16 εκατομμύρια αντίτυπα που πούλησε παγκοσμίως έγινε το πιο εμπορικό της καριέρας της.

Video Url

 

Material girl – Madonna (1985)

Εντάξει, δεν είναι το μόνο κορίτσι που έχει θεματάκι με τα υλικά αγαθά. Η συγκεκριμένη, ατίθαση από μικρή, το δήλωσε ευθαρσώς το 1984 στον πολυπλατινένιο δεύτερο δίσκο της “Like a virgin”, ως σινγκλ κυκλοφόρησε το 1985 φτάνοντας στο Νο.02 και Νο.03 της Αμερικής και της Αγγλίας αντίστοιχα. Το στεναχώρησαν όμως στα MTV Video Music Awards, δίνοντας το βραβείο “Καλύτερο Γυναικείο Βίντεο” στην Tina Turner για το “What’s love got to do with it”. Εδώ που τα λέμε η Madonna δεν έχει άδικο, την αλήθεια είπε: “'Cause we're living in a material world”.

Video Url

 

A girl like you – Edwyn Collins (1994)

Σειρά των αγοριών να μιλήσουν για τα κορίτσια. Ο συγκεκριμένος μίλησε και ελάλησε, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έγραψε, τραγούδησε, έκανε και την παραγωγή, εκφράζοντας την εμπειρία του από τη γνωριμία μ’ ένα κορίτσι που παρόμοιο δεν έχει ξανασυναντήσει. Με την ηλεκτρονική κιθάρα ανά χείρας παραδέχτηκε αντρίκια ότι τον έκανε να σέρνεται στο πάτωμα. Το εκπληκτικό ροκ αποτέλεσμα του Βρετανού καλλιτέχνη γνώρισε διεθνή επιτυχία το 1994. Υπήρξε η σκέψη να το τραγουδήσει και ο Iggy Pop για την αμερικανική αγορά, όμως μεταδιδόταν ήδη έντονα στα ραδιόφωνα της εν λόγω χώρας.

Video Url

 

Stupid girl – Garbage (1996)

Όπως υπάρχουν ανόητα αγόρια, υπάρχουν και κορίτσια. Για τα ψέματα που λέει ένα από αυτά για να γίνει αρεστό τραγούδησε η αμερικανική ροκ μπάντα το 1996, γνωρίζοντας την μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι σήμερα τόσο στη χώρα της όσο και στην Αγγλία. Με αυτή κέρδισε διπλή υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, «Καλύτερο Ροκ τραγούδι» και «Καλύτερη Ροκ εμφάνιση από Ντουέτο ή Γκρουπ», ενώ ήταν υποψήφια και στην κατηγορία «Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης».

Video Url

 

Mysterious girl – Peter Andre feat. Bubbler Ranx (1996)

Αυτό το κορίτσι εκτός από μυστηριώδες έχει και εξωτική αύρα, φρόντισε ο ήχος με τον οποίο το παρουσίασε ο Βρετανός τραγουδιστής. Παρόλο που κυκλοφόρησε αρχικά το 1995 έγινε επιτυχία την επόμενη χρονιά, όταν επανακυκλοφόρησε με τα φωνητικά του ράπερ από την Καραϊβική Bubbler Ranx. Ο καλοκαιρινός ήχος του έφτασε στο Νο.01 της Αγγλίας και έγινε πανευρωπαϊκή επιτυχία, κερδίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες και το ελληνικό ραδιόφωνο.

Video Url

 

Troubled girl – Karen Ramirez (1998)

Για την ιδιαίτερη αυτή περίπτωση η Βρετανίδα τραγουδίστρια, μη σας ξεγελά το επίθετό της, παρουσίασε ένα αξιοζήλευτο ρυθμικό δημιούργημα lounge και bossa nova ήχων, με την τρομπέτα και τα κρουστά να κλέβουν την παράσταση, ταξιδεύοντάς μας στη Βραζιλία. Εκτός από αγγλόφωνο στίχο το ερμήνευσε και με ισπανόφωνο, που κυκλοφόρησαν στο ίδιο σινγκλ το 1998.

Video Url

 

Supergirl – Reamonn (2000)

Μία γυναικεία φιγούρα ήταν η αφορμή για να μας συστηθεί το γερμανικό συγκρότημα το 2000, ένα κορίτσι γεμάτο αυτοπεποίθηση. Το ντεμπούτο τους τραγούδι, υπέροχη μπαλάντα, γνώρισε επιτυχία όχι μόνο στη χώρα τους που έγινε χρυσό, μπήκε στην πρώτη πεντάδα τριών ακόμη ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αγαπήθηκε και από το ελληνικό ραδιόφωνο. 

Video Url

 

This girl – Kungs vs Cookin’ on 3 Burners (2016)

Αυτό το κορίτσι πρωτοτραγουδήθηκε το 2009 από το αυστραλιανό φανκ τρίο των Cookin’ on 3 Burners, με την Kylie Auldist στα φωνητικά. Διάσημο όμως έγινε το 2016 από το ρεμίξ του νεαρού Γάλλου DJ και μουσικού παραγωγού Kungs. Ανέβηκε στο Νο.01 σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, Νο.02 στην Αγγλία, Τοπ 10 σε 18 χώρες διεθνώς, γνωρίζοντας επιτυχία και στην Αμερική. Φιγούραρε στην κορυφή του παγκόσμιου Shazam το 2016 με περισσότερα από 50 εκατομμύρια streams, πλέον έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο. To βίντεο κλιπ γυρίστηκε στην Ελλάδα, στο κυκλαδίτικο νησί της Μήλου.

Video Url

 

Only girl – Stephen Sanchez (2023)

Αυτό το κορίτσι «καίει» καρδιές, λίγη προσοχή στους στίχους και θα καταλάβετε. Ο 21χρονος Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός στο φετινό πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ έχει όχι μόνο μία, ούτε δύο συνθέσεις που απευθύνεται στο γυναικείο φύλο. Η συγκεκριμένη είναι τόσο ξεσηκωτική και ρυθμική, που στο άκουσμά της φέρνει τουλάχιστον χαμόγελο. Τα δε κορίτσια, ίσως τελικά αυτά να τον ερωτευτούν με όσα λέει και με τον τρόπο που τα «λέει».

Video Url

 

Crazy girl – Αλέκα Καννελίδου (1967)

Είχαμε προαναγγείλει ότι το κορίτσι της δεκαετίας του ’60 χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, για αυτό και παρουσιάζεται στο τέλος. Επιτρέψτε μας να γίνουμε… τοπικιστές. Έχουμε τα ωραιότερα κορίτσια! Ίσως να είναι και τα πιο τρελά, σύμφωνα με τους στίχους, το μόνο σίγουρο είναι ότι για το συγκεκριμένο άπαντες «έλιωσαν» στις πίστες από το 1967 μέχρι σήμερα. Το ερμήνευσε η Αλέκα Κανελλίδου, δεύτερη φωνή κάνει η Λήδα Χαλκιαδάκη, η κόρη της αξέχαστης Δανάης. Ακούστηκε στην ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες» της Φίνος Φιλμ, όπου φαίνεται ότι το τραγουδά η Ζωή Λάσκαρη αλλά είναι ντουμπλαρισμένο από τη φωνή της Κανελλίδου. Το όνομα της τότε 21χρονης νέας ερμηνεύτριας δεν αναφέρθηκε ούτε στους τίτλους της ταινίας επειδή δεν ήθελε ο Γιάννης Δαλιανίδης, που υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία, γιατί θα «τσαλάκωνε» την εικόνα της σούπερ σταρ Λάσκαρη.

Στο σάουντρακ, σε μουσική του εμβληματικού Μίμη Πλέσσα, το “Crazy girl” συμπεριλήφθηκε με τη φωνή της Νέλλυ Μάνου, κυκλοφόρησε και σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το αξέχαστο “Έκλαψα χθες” με την ερμηνεία του Γιάννη Πουλόπουλου, το 1967. Την ίδια χρονιά τα δύο παραπάνω τραγούδια κυκλοφόρησαν επίσης σε κοινό 45άρι, αυτή το φορά ερμηνευμένα από την Αλέκα Κανελλίδου και τη Μαίρη Χρονοπούλου αντίστοιχα. 

Αξέχαστη η σκηνή που ο μουστακαλής Φαίδων Γεωργίτσης και ο Κώστας Βουτσάς κοιτούν αποσβολωμένοι τη Λάσκαρη να τραγουδά, παίζοντας κιθάρα με τη γυναικεία μπάντα της, με τον πρώτο να αντιδρά αυθόρμητα χειροκροτώντας. Αν δεν είναι αυτό το κορίτσι επικίνδυνο, τότε πιο είναι;

Video Url