Yesterday : Η ιστορία πίσω από το τραγούδι των 30 εκατομμυρίων δολαρίων

Η ιστορία του πιο διασκευασμένου τραγουδιού όλων των εποχών και τα κέρδη των Beatles από αυτό.

Για τους Beatles έχουν γραφτεί και ειπωθεί τα πάντα. Ένας ογκόλιθος της δυτικής pop κουλτούρας, το συγκρότημα για το οποίο οι περίπου 800 εκατομμύρια πωλήσεις μιλούν από μόνες τους. Σε μία εποχή κατά την οποία η κυκλοφορία των singles ήταν κομβικής σημασίας για την εμπορική επιτυχία ενός δίσκου, τα Σκαθάρια κατάφεραν και πούλησαν 21,9 εκατομμύρια από αυτά μοναχά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως γνωστόν, υπάρχουν δεκάδες τραγούδια τους που ο κόσμος λατρεύει όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο ένα από αυτά ξεχωρίζει, καθώς πέρα από την τεράστια και προφανή καλλιτεχνική του αξία, κατάφερε και έγινε το πλέον προσοδοφόρο για το γκρουπ. Πρόκειται φυσικά για το "Yesterday".
 
Στο Cavern Club στο κέντρο του Liverpool, οι Beatles πραγματοποίησαν τις πρώτες τους εμφανίσεις. Εξελίσσοντας το πρωτόλειο rock n roll του Chuck Berry, το συγκρότημα ηχογράφησε αρχικά μία σειρά από δίσκους όπου το original υλικό και οι διασκευές ήταν μοιρασμένα. Τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως τα "I want to hold your hand" και "She loves you", αποτέλεσαν θεμέλιους λίθους της ροκ μουσικής. Ωστόσο θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι και το 1965 για να γράψουν μία χαρακτηριστική μπαλάντα, την πρώτη από τις αρκετές σημαντικές μέχρι και το τέλος του γκρουπ μερικά χρόνια αργότερα.

Οι ηχογραφήσεις του Help! album ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές, ωστόσο στα διαλείμματα ο Paul McCartney θα συνδέει τα κομμάτια του ιστορικού αυτού του τραγουδιού. Μένοντας στο σπίτι της τότε συντρόφου του Jane Asher (γνωστής Αγγλίδας ηθοποιού), αρχίζει να γράφει τη μελωδία του Yesterday έχοντας ως βάση jazz ήχους που έπαιζε παλιότερα ο πατέρας του. Το τραγούδι εξελίχθηκε σε κάτι πολύ όμορφο, ο McCartney ωστόσο θυμάται πως ντρεπόταν να το δείξει στους υπόλοιπους Beatles, καθώς εκείνη την εποχή ο rock n roll χαρακτήρας του γκρουπ υπερτερούσε κατά πολύ. Όλα αυτά μέχρι να ακούσει το τραγούδι το έμπειρο αυτί του George Martin, ο οποίος τελειοποίησε τον πανέμορφο μουσικό καμβά που όλοι γνωρίζουμε, πάνω στον οποίο ο Paul μιλούσε για τον χαμένο έρωτα του. 

Το πέμπτο album των Beatles "Help!" κυκλοφορεί τον Αύγουστο του 1965. Τα τραγούδια που κυκλοφορούν ως singles είναι το Ticket to Ride και το ομώνυμο Help. Το "Yesterday" θα κυκλοφορήσει ως single ένα μήνα αργότερα, στην αμερικανική αγορά. Η λίστα των καλλιτεχνών που το έχουν διασκευάσει έκτοτε μιλάει από μόνη της. Marvin Gaye, Aretha Franklin, Willie Nelson, Frank Sinatra, Ray Charles, Elvis (ναι!), Dr John, Neil Diamond, Perry Como και πόσοι άλλοι. Το Yesterday είναι με διαφορά το πιο διασκευασμένο τραγούδι όλων των εποχών και σε συνδυασμό με τα royalties από τις διασκευές αυτές, απέφερε στους Beatles περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια. Όντας έτσι μια διαφορά το πλέον επιτυχημένο τραγούδι τους, ξεπερνώντας ακόμα και τα πλέον δημοφιλή singles τους.

Η συνεργασία των John Lennon και Paul McCartney υπέγραψε ως "Lennon/McCartney" περίπου 180 τραγούδια των Σκαθαριών. Ωστόσο ο Lennon θα δηλώσει ξεκάθαρα πως το Yesterday ήταν δημιουργία του Paul και αποκλειστικά όραμα του εξαρχής. Το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί στα μέσα Ιουνίου του 1965, δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία του Help!. Ο δε McCartney θα θυμηθεί χαρακτηριστικά :

"Παρουσίασα το τραγούδι στο συγκρότημα και ο Ringo Starr είπε πως δεν μπορεί πραγματικά να παίξει κάτι πάνω σε αυτό. Ο δε George Harrison είπε επίσης πως δεν μπορεί να προσθέσει κάποιο extra κιθαριστικό μέρος. Ήταν στο τέλος που ο John μου είπε πως θα πρέπει να το κάνω μόνος μου. Ήταν μεγάλη υπόθεση εκείνη την εποχή. Δεν είχαμε ηχογραφήσει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Ήταν πάντα οι τέσσερις μας..."

Video Url