The Beatles : Η ιστορία του "Because" και η δυσκολία του George Harrison

Copyright ©Beatles

Το σπουδαίο τραγούδι από το Abbey Road και οι αναμνήσεις του κιθαρίστα από τα sessions

Οι ηχογραφήσεις του Let it Be, τελευταίο studio album των Beatles πριν από τη διάλυση τους, χαρακτηρίστηκαν από εσωτερικές διαμάχες, την προσωρινή αποχώρηση και απρόθυμη επιστροφή του George Harrison, τις καταχρήσεις και γενικότερα την πεποίθηση ότι το συγκρότημα πλησιάζει στο τέλος του. Σύμφωνα με τον roadie τους Tony Bramwell, ήταν ξεκάθαρο πως ο Paul McCartney ήταν ο μόνος που ακόμα ενδιαφερόταν πραγματικά, με τα υπόλοιπα μέλη απλά να δίνουν το παρών για τα sessions στο studio. Το Let it Be δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό album, ωστόσο μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με αρκετή ασφάλεια πως το Abbey Road του 1969, ήταν ο δίσκος στον οποίο η συνθετική ευφυία των Beatles θριάμβευσε για τελευταία φορά.

Όντας κατά γενική ομολογία ένα από τα top 3 albums του συγκροτήματος, το Abbey Road θα μείνει στην ιστορία για το θρυλικό εξώφυλλο του, τα ιστορικά Come Together και Here Comes the Sun, καθώς και το υποτιμημένο Octopus' Garden. Ιδιαίτερη σύνθεση αποτελεί όμως και το εξαιρετικό "Because", το τελευταίο τραγούδι που ηχογραφήθηκε για το δίσκο και εκτός των άλλων, αποτελούταν από εξαιρετικές φωνητικές γραμμές. Μιλώντας για τις ηχογραφήσεις του Abbey Road, ο George Harrison είχε τονίσει τη δυσκολία του να τραγουδήσει τις γραμμές αυτές.

"Νομίζω πως είναι το αγαπημένο μου τραγούδι από το δίσκο. Οι στίχοι είναι τόσο απλοί. Η αρμονία ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο να αποδοθεί, έπρεπε να τη μάθουμε σωστά. Νομίζω όμως πως είναι ένα από τα τραγούδια που θα εντυπωσιάσει τον κόσμο, είναι πολύ καλό!", θα πει χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή. Κατά τη σύνθεση του Because, ο Lennon θα αντλήσει έμπνευση από την περίφημη "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Μπετόβεν, αντιστρέφοντας κατά τον ίδιο τις συγχορδίες και δημιουργώντας μία "αέρινη" αίσθηση στον ακροατή. Ο μηχανικός ήχου Geoff Emerick, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Beatles στα Revolver, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band και Abbey Road albums, θυμάται χαρακτηριστικά πως οι Lennon, McCartney και Harrison μαζεύτηκαν γύρω από ένα μικρόφωνο, έχοντας προβάρει πολλές φορές τις φωνητικές μελωδίες και ακολουθώντας τον Ringo Starr ο οποίος έδινε από δίπλα το ρύθμο. Η εν λόγω μαρτυρία του Emerick κατεγράφη στο βιβλίο του "Here, There and Everywhere: My Life Recording the Music of the Beatles" του 2006, το οποίο ωστόσο είχε δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στους αναγνώστες, λόγω της υποτίμησης της συνολικής προσφοράς των Harrison και Starr. Ο παραγωγός George Martin ολοκλήρωσε το Because με την τελική έκδοση να περιλαμβάνει εννέα φωνές, πάνω από τη μελωδία του synthesizer.

Το Νοέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε το album "Love", με μουσική για την ομώνυμη παράσταση της Καναδικής εταιρείας παραγωγής "Cirque du Soleil". Το album επιμελήθηκε από τον George Martin και τον γιο του Giles, περιελάμβανε δε μουσική των Beatles σε πολύ ενδιαφέροντα remixes. Ένα από αυτά ήταν το Because, με τις φωνές απομονωμένες να ακούγονται πάνω από διάφορους ήχους της φύσης. Σύμφωνα με τον Giles Martin "Αυτό που ακούει ο κόσμος στο Love album είναι μία νέα εμπειρία, ένας τρόπος να ξαναζήσουμε τη μουσική των Beatles σε μία πολύ συμπυκνωμένη περίοδο". Το Love ήταν ο τελευταίος δίσκος στον οποίο ήταν παραγωγός ο George Martin, μέχρι και το θάνατο του δέκα χρόνια αργότερα.

Video Url