Οι U2 αλλάζουν τους στίχους του «Pride» για να τιμήσουν τους εκατοντάδες που σκοτώθηκαν στο φεστιβάλ του Ισραήλ

Wikimedia Commons / Wikipedia brown

Ο Bono παραδέχτηκε ότι το μήνυμα του τραγουδιού για παγκόσμια ειρήνη ακούγεται «αστείο» αυτή τη στιγμή. Οι U2 διέκοψαν το σετ τους στο σόου της Κυριακής στο Λας Βέγκας, προσθέτοντας εμβόλιμο το κομμάτι «Pride (In the Name of Love)». Οι νέοι στίχοι μιλούν για τους εκατοντάδες που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ, περιγράφοντάς τους ως «αστέρια του Δαβίδ»

«Τραγουδήστε για τα αδέρφια και τις αδερφές μας – που οι ίδιοι τραγουδούσαν στο φεστιβάλ Supernova Sukkot στο Ισραήλ», είπε ο Bono. «Τραγουδάμε για αυτούς. Οι άνθρωποί μας, οι άνθρωποι της μουσικής. Χαρούμενοι, πειραματικοί άνθρωποι. Το είδος των ανθρώπων μας. Εμείς τραγουδάμε για αυτούς».

Αφού ξεσήκωσε το πλήθος, ο Bono συνέχισε: «Υπό το φως του τι συμβαίνει στο Ισραήλ και τη Γάζα, ένα τραγούδι για τη μη βία φαίνεται κάπως αστείο, ακόμη και γελοίο, αλλά οι προσευχές μας ήταν πάντα για ειρήνη και για μη βία … Αλλά, οι καρδιές μας και ο θυμός μας, ξέρετε πού είναι. Τραγουδήστε λοιπόν μαζί μας… για αυτά τα όμορφα παιδιά σε αυτό το μουσικό φεστιβάλ».

 

 

Καθώς ξεκίνησε το «Pride», ο Bono άλλαξε τον πρώτο στίχο αναφερόμενος στη σφαγή στο Ισραήλ αντί για το θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. «Stars of David, they took your life but they could not take your pride». 

Η επίθεση από τη Χαμάς σημειώθηκε στο φεστιβάλ Supernova, που πραγματοποιήθηκε στην έρημο στο νότιο Ισραήλ σε συνδυασμό με το εβραϊκό φεστιβάλ Sukkot. Σύμφωνα με μάρτυρες, τις επιθέσεις με ρουκέτες ακολούθησαν πυροβολισμοί από κοντινή απόσταση και πυροβολισμοί από ελεύθερους σκοπευτές από δεκάδες τρομοκράτες που εισέβαλαν στους χώρους του φεστιβάλ.

Από το πρωί της Δευτέρας, περισσότερα από 260 πτώματα είχαν ανασυρθεί από τη σκηνή του φεστιβάλ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης Zaka, ενώ άλλα εξακολουθούν να αγνοούνται. Περίπου 3.500 άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία, περίπου τρία μίλια από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.