Όπως στην αληθινή ζωή έτσι και στα παραμύθια υπάρχουν ιστορίες με στρατιώτες, πριγκίπισσες, σουλτάνους και βασιλιάδες. Οι ιστορικοί τις κατέγραψαν, οι συγγραφείς το ίδιο. Η μουσική προσέθεσε ήχο σε παρόμοιες με τις παραπάνω και τις παρουσίασε με το δικό της ξεχωριστό τρόπο.
Τις περισσότερες φορές χρησιμοποίησε τους ήρωες με μεταφορική έννοια, δίνοντας έμφαση στην εκάστοτε ιστορία. Θα ξεκινήσουμε από τη δεκαετία του ’70 για να καταλήξουμε σε αυτή που διανύουμε, μέσα από 10+1 τραγούδια.
Soldier of fortune – Deep Purple (1974)
Η θρυλική βρετανική μπάντα μας πηγαίνει στο μεσαίωνα. Γραμμένο το 1974 από τον βασικό της κιθαρίστα, τον Ritchie Blackmore και τον τραγουδιστή της και μπασίστα, τον David Coverdale. Αναφέρεται στον στρατιώτη, σε ελεύθερη μετάφραση στον ταξιδιώτη, χαρίζοντάς μας μία από τις ωραιότερες ροκ μπαλάντες όλων των εποχών. Αποδείχτηκαν ταξιδιώτες και οι δύο αποχωρώντας από τους Deep Purple, με τον Coverdale να «κουβαλά» τον ύμνο αυτό στις συναυλίες του συγκροτήματος που στη συνέχεια δημιούργησε, τους Whitesnake.
Temple of the king – Rainbow (1975)
Το 1975 ο «στρατιώτης» έγινε «βασιλιάς» και η ροκ σκηνή καμάρωσε μία ακόμη αξιοζήλευτη μπαλάντα. H επόμενη στάση του Ritchie Blackmore, μετά τους Deep Purple, είναι το χαρντ ροκ συγκρότημα Rainbow. Ο ταλαντούχος κιθαρίστας έγραψε τη μουσική, ενώ τους στίχους ο τραγουδιστής του γκρουπ, ο Ronnie James Dio. Δύο κλασικές κιθάρες και μία ηλεκτρονική στην ενορχήστρωση «διηγήθηκαν» με νότες υποδειγματικά την ιστορία τους.
Dancing queen – Abba (1976)
Αυτή η βασίλισσα είναι χορευταρού, αμέτρητες αυτές που την «υποδύθηκαν» με χάρη και σκέρτσο στις χορευτικές πίστες. Γραμμένο από τα μέλη του σουηδικού συγκροτήματος φαινόμενο, τους Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Stig Anderson, κυκλοφόρησε το 1976. Έγινε Νο.01 στην Αγγλία και το μοναδικό Νο.01 που πέτυχαν οι ΑΒΒΑ στην Αμερική. Στα Brit Awards 2023 τους απονεμήθηκε το “Brits Billion Award”, ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο digital streams με τα τραγούδια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Sultans of swing – Dire Straits (1978)
To παρθενικό σινγκλ του εμβληματικού βρετανικού ροκ γκρουπ, δημιουργία του τραγουδιστή και μουσικού τους, του Mark Knopfler, το 1978. Περιγράφει μια παρέα που πηγαίνει σ’ ένα λονδρέζικο τζαζ κλαμπ μετά τη δουλειά και το ρίχνει στο χορό. Για αυτό τo πάντρεμα ντίσκο με πανκ ήχου, ενώ οι Dire Straits ήταν υποψήφιοι το 1980 για βραβείο Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη Ροκ εμφάνιση με φωνητικά από ντουέτο ή γκρουπ», τελικά κέρδισαν στην κατηγορία «Καλύτερος Νέος καλλιτέχνης».
Your love is king – Sade (1984)
H Βρετανίδα με νιγηριανές ρίζες Sade Adu μαζί με το συγκρότημά της, τους Sade, «ασέλγησαν» στο μυαλό μας για πρώτη φορά το 1984, έβαλε το «χεράκι» του και το σαξόφωνο. Στο ντεμπούτο τους σίνγκλ μιλούν για τον έρωτα που γίνεται βασιλιάς της ζωής. Το έγραψε η ίδια μαζί με το μουσικοσυνθέτη και σαξοφωνίστα του σχήματος, τον Stuart Matthewman. Μια σαγηνευτική δισκογραφική πορεία ξεκίνησε και εμείς την ακολουθήσαμε σαν μαθητούδια, με 1000+1 φαντασιώσεις.
Caribbean queen (No more love on the run) – Billy Ocean (1984)
Αξέχαστη επιτυχία του Άγγλου τραγουδιστή, του 1984, εκτός από την ερμηνεία συμμετέχει στη δημιουργία και στην παραγωγή του. Παρέμεινε στο Νο.01 της Αμερικής για δύο εβδομάδες, κερδίζοντας με αυτή όχι μόνο βραβείο Grammy ως η «Καλύτερη Ανδρική R&B εμφάνιση», έγινε ο πρώτος Βρετανός νικητής στην παραπάνω κατηγορία. Επειδή είναι πολλές οι βασίλισσες ανά τον κόσμο φρόντισε να το κυκλοφορήσει ως “European queen”, “Caribbean Queen” και “African queen” την ίδια χρονιά, μόνο η παρένθεση στον τίτλο “No more love on the run” έμεινε σταθερή. Έξυπνος άνδρας…
Toy soldiers – Martika (1989)
Αν και ο τίτλος δίνει την εντύπωση ότι αναφέρεται στα παιχνίδια, τα στρατιωτάκια, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και μουσικός μέσα από το εκπληκτικό, μελαγχολικό αυτό τραγούδι, καυτηριάζει τον εθισμό στα ναρκωτικά και πως αυτά ελέγχουν τη ζωή μας, όπως τα παιχνίδια τα μικρά παιδιά. Το έγραψε για έναν φίλο της που ήταν εθισμένος στην κοκαΐνη. Συμπεριλήφθηκε στον πρώτο δίσκο με τίτλο το όνομά της, το 1988, σαν σίνγκλ όμως κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Παρέμεινε στο Νο.01 της Αμερικής για δύο εβδομάδες.
Kingston town – UB40 (1989)
Κανονικό σκηνικό με βασιλιά, βασίλισσα και παλάτι έχει «στηθεί» στην πόλη του Kingston. Η ιστορία μουσικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά αρχικά «ειπώθηκε» το 1970 από το δημιουργό του, τον Lord Creator, ο οποίος κατάγεται από τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο της Καραϊβικής. 19 χρόνια αργότερα, το 1989, η βρετανική ρέγκε ποπ μπάντα των UB40 την έκανε Νο.01 στη Γαλλία και την Ολλανδία, Νο.04 στην Αγγλία και Νο.06 στην Ευρώπη. Το συγκρότημα γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να στεγάσουμε σε αυτή το δικό μας παλάτι, με εικόνες ανεμελιάς σε ειδυλλιακά τοπία, όπως «επιτάσσει» ο ρέγκε ήχος του.
When love was king – Gregory Porter (2013)
Μελαγχολικές αλήθειες για τη φιλία από τους πρώτους στίχους: «Κάποτε ήταν ένα βασίλειο, μακριά, πολύ μακριά», χρησιμοποιώντας παρελθοντικό χρόνο. Συμπεριλαμβάνεται στην τρίτη δουλειά του Αμερικανού τραγουδιστή και μουσικού, την οποία ηχογράφησε στη θρυλική δισκογραφική εταιρία Blue Note το 2013. To “Liquid spirit” βραβεύτηκε με Grammy ως το «Καλύτερο Τζαζ άλμπουμ με φωνητικά», όλα τα τραγούδια είναι σε δική του σύνθεση. Έφτασε στο No.02 των τζαζ άλμπουμ στην Αμερική, ενώ στην Αγγλία πιστοποιήθηκε πλατινένιο το 2017. Χαρακτηριστική η βαρύτονη φωνή του, μας δίνει την εντύπωση ότι βγήκε από το χρονοντούλαπο.
“Όταν η αγάπη ήταν βασιλιάς”, βάλσαμο στα αυτιά μας, τροφή όμως και για σκέψη.
A princess without a voice – Alexandre Desplat (2017)
Τη σιωπή μιας μουγκής πριγκίπισσας «περιγράφει» στην ορχηστρική του σύνθεση ο χαρισματικός Γάλλος μουσικοσυνθέτης, όπως ήταν η ηρωίδα του φιλμ “The shape of water” το 2017. H ρομαντική ταινία φαντασίας σε σκηνοθεσία του Guillermo del Toro, νικητήρια με το βραβείο του Χρυσού Λέοντα στο 74ο φεστιβάλ της Βενετίας, ήταν υποψήφια για 13 Όσκαρ κερδίζοντας τα τέσσερα από αυτά, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σχεδιασμού παραγωγής και πρωτότυπης μουσικής για τη μουσική του Desplat. Δε μπορούμε να φανταστούμε στίχους στη γαλήνια σύνθεση του...
The joker and the queen – Ed Sheeran (2021)
Μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι. Ο Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός συμμετέχει στη δημιουργία του, έκανε και την παραγωγή του. Γράφτηκε το 2021 όπου το ερμήνευσε σόλο, ενώ την επόμενη χρονιά το έκανε ντουέτο με την Αμερικανίδα Taylor Swift. Η εξομολόγηση ενός άνδρα στην εκλεκτή της καρδιάς του, αισθάνεται σαν τον Τζόκερ που είναι ερωτευμένος με μία βασίλισσα. Σε συνέντευξη του ο Ed Sheeran δήλωσε ότι το έγραψε για τη συμμαθήτριά του, την Cherry Seaborn, με την οποία ήταν ερωτευμένος για χρόνια, την παντρεύτηκε τελικά το 2018.