Atom Heart Mother: τα συναισθήματα του Θανάση Μέρμηγκα

Μια πρόσφατη ανάρτησή μου για το (κομμάτι) "Atom Heart Mother"..........................................................................................................Τι να πει κανείς για αυτή τη σουίτα; Όλα τα parts - ακόμη και το χαώδες, ψυχεδελικό κι "ανάστροφο" "Mind Your Throats Please" - είναι ένα κι ένα.

Όσο αφορά το πρώτο και πιο γνωστό ίσως part, το επικότατο "Father's Shout" (0... άντε 1:23 εώς 2:54) ο Gilmour το είχε ονομάσει αρχικά ως "Theme from an Imaginary Western". Και πράγματι, άνετα θα έμπαινε ως μουσική υπόκρουση σε ένα γουέστερν (το έχω σκεφτεί και σε πολεμική/επική ταινία εποχής).

Ακολουθεί το πιο ονειρικό μέρος, αυτό που με έχει κάνει να ανατριχιάσω όσο με κανένα άλλο τραγούδι της μπάντας, το μελωδικό και ταξιδιάρικο "Breast Milky" (2:55 εώς 5:22). Ακούστε το λίγο πριν τον ύπνο. Μαζί με το παρακάτω...

Στο "Mother Fore" (5:26 εώς 10:10) είναι σίγουρο ότι άγγελοι κατέβηκαν στα στούντιο EMI και έστησαν τη χορωδία τους. Δεν έχω ξανακούσει κάτι παρόμοιο, σε όσα κονσέρτα κι αν έχω πάει. Μόνο και μόνο για τούτο το part θα ήθελα να βρισκόμουν σε μια τέτοια συναυλία - κι ας τη χρηματοδοτούσα εγώ - ή ακόμη λόγω και μόνο αυτού θα έμπαινα ως μέλος σε χορωδία ! Αυτό το έχω δηλώσει αρκετές φορές από εδώ - όσοι με παρακολουθούν ίσως θα το θυμούνται !!!

Λίγο παρακάτω ακούμε το bluesy & jazzy part, το "Funky Dung" (10:11 εώς 15:25), με τους υπνωτικούς ήχους του Waters και του Wright. Παίζει κι ο Gilmour εκείνα τα σόλα... Στο τέλος μάλιστα κάνει ένα "ξέσπασμα", μπαίνοντας ξανά στο ¨βασικό θέμα", που αν είναι να ακούσετε μόνο δύο λεπτά από τη σουίτα θα ήταν αυτό (14:22 - 15:25). Τρέλα !

Για το "Mind Your Throats Please" τα είπαμε στην αρχή: Πειραματισμός, ανάποδες βελόνες, χάος !
Στο τελευταίο μέρος, το "Remergence" (15:26 εώς το τέλος) οι Floyd κάνουν μια... επανάληψη όλων των παραπάνω, ώστε να "πάμε" όλοι ευχαριστημένοι (<< ΟΚ, "φτιαχτήκαμε", πήραμε τη "δόση" μας, άντε να συνέλθουμε τώρα...>>)

Απ΄ ό,τι καταλάβατε δεν είμαι ΚΑΘΟΛΟΥ αντικειμενικός σε αυτή την περίπτωση. Το τραγούδι, όλη αυτή η Α' πλευρά - για τη Β' σας τα έχω πει κατά καιρούς σε δόσεις - με έχει στιγματίσει σχεδόν 40 χρόνια τώρα. Έχει γίνει ένα με εμένα !.....

Tip: Ο δίσκος με την "αγελάδα" της καρδιάς μου/μας κυκλοφόρησε σαν σήμερα, πριν από 53 χρόνια, στις 2 Οκτώβρη του 1970.

Video Url