Πως να φροντίσεις την συλλογή βινυλίων σου

Για την ιδανική εμπειρία ακρόασης, φρόντισε οι δίσκοι σου να είναι σε άριστη κατάσταση

Η τεράστια δημοτικότητα της streaming μουσικής έχει επίσης, κατά ειρωνικό τρόπο, συμβάλλει στην εκτίναξη των πωλήσεων βινυλίου. Τελικά, η ευκολία της ακρόασης μουσικής στις μέρες μας από υπηρεσίες όπως το Spotify, το Apple Music, το Tidal και το Youtube, έχει στην πραγματικότητα καλλιεργήσει την επιθυμία των ανθρώπων να έχουν μια αναλογική και παραδοσιακή εμπειρία ακρόασης. Θέλουν να κρατήσουν στα χέρια τους, να τοποθετήσουν στο πικάπ και να παίξουν έναν δίσκο και, στη συνέχεια, να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογή βινυλίων, επιδεικνύοντάς την ακόμα και σαν ντεκόρ.

Οι δίσκοι βινυλίου απαιτούν περισσότερη φροντίδα από μια συλλογή CD, και υπάρχουν μερικά θεμελιώδη πράγματα που κάθε λάτρης του βινυλίου, είτε έχει μεγάλη είτε μικρή συλλογή, πρέπει να γνωρίζει.

Πώς να καθαρίσετε τους δίσκους σας με στεγνό καθαρισμό

Η χρήση μιας αντιστατικής βούρτσας από ανθρακονήματα για τον καθαρισμό των δίσκων σας είναι σημαντική και -κυρίως- εύκολη. Μπαίνει με ασφάλεια στις αυλακώσεις του δίσκου και απαλλάσσει από τη σκόνη και άλλα σωματίδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του ήχου. Για να κάνετε σωστά τον καθαρισμό, περιστρέψτε το δίσκο στο πικάπ έχοντας τη βούρτσα να ακουμπά ελαφρά πάνω του. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, σύρετε προσεκτικά τη βούρτσα από τον δίσκο.

(εδώ μπορείτε να δείτε ένα χρήσιμο video ).

Video Url

 

Ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα για τον καθαρισμό ενός δίσκου πριν και μετά από κάθε χρήση του.

Πώς να καθαρίσετε τους δίσκους σας με υγρό καθαρισμό

Ο υγρός καθαρισμός των βινυλίων σας περιλαμβάνει τη χρήση ενός καθαριστικού υγρού και ενός πανιού με μικροΐνες, με στόχο την απομάκρυνση της σκόνης, της βρωμιάς, ακόμη και των δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους δίσκους σας. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος από τη στεγνή μέθοδο αλλά προσφέρει στον δίσκο έναν βαθύτερο καθαρισμό. Για να καθαρίσετε, απλά ψεκάστε το υγρό στον δίσκο, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να εισχωρήσει στις αυλακώσεις και στη συνέχεια σκουπίστε τον δίσκο χρησιμοποιώντας το πανί με τις μικροΐνες ακολουθώντας τις αυλακώσεις γύρω-γύρω. (εδώ ένα χρήσιμό video)

Video Url

 

Διατηρήστε τη συλλογή σας δροσερή και στεγνή

Το βινύλιο είναι, με απλά λόγια, ένα είδος πλαστικού και επομένως χρειάζεται την ανάλογη φροντίδα. Για να παραμείνει το πλαστικό σε καλή κατάσταση πρέπει να το διατηρήσετε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό κλίμα. Αν το δωμάτιο στο οποίο αποθηκεύετε τους δίσκους σας είναι πολύ ζεστό ή πολύ υγρό, είναι πιο πιθανό τα βινύλια να στρεβλώσουν, να λυγίσουν και να παραμορφωθούν, με συνέπεια να μη μπορούν πλέον να αναπαραχθούν.

Ποτέ μην στοιβάζετε τα βινύλια σας. Αποθηκεύστε τα σε όρθια θέση όπως τα βιβλία

Υπάρχει λόγος για τον οποίο σπάνια βλέπετε δίσκους στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλο: δεν είναι καλό για αυτούς. Δεν έχει σημασία αν είναι στη θήκη τους ή στο εσωτερικό τους κάλυμμα, το στοίβαγμα των δίσκων σας μπορεί να οδηγήσει σε στρέβλωση. Το βάρος κάθε δίσκου ασκεί πίεση, η οποία μπορεί να τους προκαλέσει ρωγμές ή λυγίσματα. Επίσης, δεν είναι καλό για τα εξώφυλλο των δίσκων.

Μην αγγίζετε την επιφάνεια των δίσκων

Όλες οι μουσικές πληροφορίες του δίσκου αποθηκεύονται στις αυλακώσεις του και οτιδήποτε, ειδικά τα χέρια σας, μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγή του. Εάν θέλετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου, θα πρέπει να πιάνετε τον δίσκο αγγίζοντας μόνο τις εξωτερικές άκρες του ή την εσωτερική του ετικέτα.

Μην αφήνετε τους δίσκους σας παραπεταμένους

Ένας δίσκος πρέπει να “ζει” στη θήκη/εξώφυλλό του και στο εσωτερικό κάλυμμά του, πράγμα που σημαίνει ότι η μόνη στιγμή που πρέπει να βγαίνει έξω είναι όταν παίζεται. Ο λόγος; Έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να εισχωρήσει βρωμιά και σκόνη στα αυλάκια του δίσκου.

Μην υποτιμάτε τις εσωτερικές θήκες

Αν και οι θήκες από πολυπροπυλένιο είναι πιθανώς καλύτερες από τις χάρτινες θήκες (πιο ανθεκτικές, καλύτερη προστασία, διαρκούν περισσότερο), μια εσωτερική θήκη εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό σκοπό, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής της. Προστατεύει τον δίσκο από γρατσουνιές και τον διατηρεί σταθερό στη θέση του, ενώ παράλληλα κρατάει μακριά τη σκόνη και άλλα πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν στην επιφάνεια του δίσκου και να επηρεάσουν την ποιότητα του ήχου του. Οπότε, αντικαταστήστε τις εσωτερικές θήκες των δίσκων σας όταν σκιστούν, καταστραφούν ή απλώς χαθούν.

Τοποθετήστε - μη ρίχνετε - τους δίσκους σας στις εσωτερικές θήκες τους

Όταν ολοκληρώσετε την ακρόαση ενός δίσκου, τοποθετήστε τον με προσοχή στην εσωτερική θήκη του όσο πιο προσεκτικά γίνεται. Η βιασύνη στην επανατοποθέτησή του μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στον δίσκο όσο και στη θήκη του.