Ο Nick Cave και οι Birthday Party σε μια συναυλία τόσο βίαια που έπρεπε να ακυρωθεί: Δείτε το βίντεο από το νέο ντοκιμαντέρ «Mutiny in Heaven»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Birthday Party - το πρώτο μεγάλο συγκρότημα του Nick Cave - ήταν ένα από τα πιο επιθετικά γκρουπ της δεκαετίας του '80. Οι πραγματικά επικίνδυνες εμφανίσεις τους έχουν γραφτεί στην ιστορία, αλλά καθώς η ορμή και η ένταση του αυστραλού τραγουδιστή διοχετεύονται σήμερα σε πιο εκλεπτυσμένα και χαμηλών τόνων projects, μερικές φορές είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο πραγματικά ακραίες ήταν οι συναυλίες των Birthday Party.

Το παρακάτω κλιπ, από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για το συγκρότημα, «Mutiny in Heaven: The Birthday Party», μας θυμίζει το κλίμα που επικρατούσε όταν η μπάντα έβγαινε στην σκηνή. Σε αυτό, μπορούμε να ακούσουμε τις αναμνήσεις του κιθαρίστα Rowland S. Howard από την περιοδεία του γκρουπ στις ΗΠΑ, ειδικά μια συναυλία στο Ritz της Νέας Υόρκης που έγινε τόσο επιθετική και βίαιη που η διεύθυνση του χώρου αναγκάστηκε να «τραβήξει την πρίζα» προς μεγάλη δυσαρέσκεια του κοινού.

«Ήταν απλά υπέροχο όταν ήξερες ότι μπορείς να αναστατώσεις τόσο πολύ τους ανθρώπους», λέει ο Howard στο κλιπ. Σε σκηνοθεσία Ian White και παραγωγή του κιθαρίστα του συγκροτήματος, Mick Harvey, το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άνοδο, την κορύφωση και την αναπόφευκτη κατάρρευση των Birthday Party, όπως το περιέγραφαν τα δημοσιεύματα της εποχής, «μια επική ιστορία, καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας και συνολικής δυσλειτουργίας». Μέσα από δηλώσεις των μελών της μπάντας, το «Mutiny in Heaven» φέρνει την ιστορία των Birthday Party στην οθόνη για πρώτη φορά.

Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε τις προβολές του στις ΗΠΑ για να συμπέσει με την περιοδεία του Nick Cave στη Βόρεια Αμερική και θα προβληθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο και θα είναι διαθέσιμο σε VOD σε όλες τις ΗΠΑ αργότερα φέτος. 

 

Video Url