Μελέτη υποστηρίζει ότι μια συναυλία κάθε δύο εβδομάδες μπορεί να προσθέσει εννέα χρόνια στη ζωή μας

Photo by Unsplash / Nicholas Green

Οι συναυλίες μπορεί να γίνονται όλο και πιο αγγαρεία όσο μεγαλώνουμε, ειδικά με την ατελείωτη ορθοστασία, τις καθυστερήσεις ή την έλλειψη πάρκινγκ, αλλά μια νέα έρευνα, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι τελικά αξίζουν τον κόπο.

Η έρευνα διεξήχθη από τον ιστότοπο O2 και τον ειδικό στη συμπεριφορική επιστήμη Patrick Fagan από το πανεπιστήμιο του Goldsmith και σύμφωνα με το NME, διαπιστώθηκε ότι η τακτική παρακολούθηση συναυλιών μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του ατόμου έως και εννέα χρόνια. Η λογική είναι ότι η ζωντανή μουσική τονώνει την αυτοεκτίμηση, ερχόμαστε πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας και νοιώθουμε πνευματική διέγερση, κάτι το οποίο συμβάλει στο να αισθανόμαστε γενικά καλύτερα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει μια «θετική συσχέτιση μεταξύ της συχνής παρακολούθησης συναυλιών και της ευημερίας και κατ’ επέκταση η ευημερία αυτή αυξάνει το μέσο όρο ζωής κατά εννέα χρόνια».

Αυτά τα θετικά συναισθήματα μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας ψυχομετρικά τεστ και τεστ καρδιακής λειτουργίας και η μελέτη καταλήγει ότι η εμπειρία μιας συναυλίας για μόλις 20 λεπτά μπορεί να αυξήσει κατά 21% τα συναισθήματα ευεξίας. Η μελέτη συστήνει μία συναυλία κάθε δύο εβδομάδες η οποία θα οδηγήσει την «ευτυχία, την ικανοποίηση, την παραγωγικότητα και την αυτοεκτίμηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Σας ακούγονται όλα αυτά λίγο παρατραβηγμένα; Ειδικά αν σκεφτείς ότι το O2 έχει ως αντικείμενο την διεξαγωγή συναυλιών; Ναι, ίσως, αλλά ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Μερικές από τις πιο διασκεδαστικές βραδιές που είχαμε ήταν σε συναυλίες και ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο;

Το συμπέρασμα πάντως που προκύπτει είναι ότι καλό θα ήταν να πηγαίνουμε σε περισσότερες συναυλίες.